Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Ανακοίνωση για τους απλήρωτους συναδέλφους στα ΔΙΕΚ

Η κατάσταση για τους χιλιάδες εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ είναι απελπιστική. Οι συνάδελφοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Η κατάσταση αυτή επιτείνει το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουν κάθε χρόνο!

Αυτή την περίοδο – και ενώ το Α’ εξάμηνο του 2019 οδεύει προς το τέλος – οι μη πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι ήδη από τον Οκτώβρη του 2018, όπως και ένα μέρος των συναδέλφων με πιστοποίηση, ενώ παράλληλα δεν έχουν καν υπογράψει συμβάσεις για το τρέχον εξάμηνο. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Επί σειρά ετών οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ πληρώνονται και υπογράφουν συμβάσεις κατόπιν εορτής (αφού λήξει το αντίστοιχο εξάμηνο). Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αναγκαστική ανεργία τους θερινούς μήνες, με την πλειονότητα των συναδέλφων να μη δικαιούνται το αντίστοιχο επίδομα από τον ΟΑΕΔ λόγω της καθυστερημένης καταβολής ενσήμων.

Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, διαιωνίζεται η συνθήκη ομηρίας για χιλιάδες εργαζομένους στα Δημόσια ΙΕΚ, στα οποία ήδη υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων σε εξοπλισμό εργαστηρίων και σε υλικοτεχνικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ανάθεσης των συμβάσεων και των πληρωμών των εκπαιδευτών σε ομάδα έργου, λόγω έλλειψης προσωπικού! Στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» χωρίζονται οι εκπαιδευτές σε πιστοποιημένους και μη, ωθώντας τους συναδέλφους σε ένα κυνήγι προσόντων και βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν εργαζομένους δύο ταχυτήτων. Είναι ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ η επιμόρφωση των εκπαιδευτών, η οποία θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν στα πλαίσια της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού επιπέδου.

Κυβέρνηση και Υπουργείο έχουν τεράστιες ευθύνες για τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία των ΔΙΕΚ και που εμμέσως πλην σαφώς δημιουργεί «πεδίο δόξης λαμπρό» στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Καλούμε την κυβέρνηση, χωρίς να κρύβεται πίσω από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, να προχωρήσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: 

  • στην καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους σε πιστοποιημένους και μη εκπαιδευτές!
  • στην άμεση υπογραφή των συμβάσεων του Εαρινού Εξαμήνου!

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ – ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

Αθήνα 3 Ιούνη 2019

Βύρωνας-για-ΔΙΕΚ.doc

Κύλιση προς τα επάνω