Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Κάτω τα χέρια από τα βαρέα – Όλοι στη σύσκεψη του σωματείου την Κυριακή 17 Μάη

Συνάδελφοι οδηγοί,

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων» απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους οδηγούς σχολικών λεωφορείων στις Ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης να δώσουμε μαχητικό παρόν στην σύσκεψη που οργανώνει το σωματείο την Κυριακή 17 Μαΐου, ώρα 10.30 στα γραφεία του. Αφορμή για το κάλεσμα και κύριο ζήτημα στέκεται η οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια από σχολάρχες και Υπουργείο για την κατάργηση των Βαρέων ενσήμων, όπως και μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις συνθήκες εργασίας που όλοι βιώνουμε.

Ήδη, από τον Μάρτη του 2020, βγήκε, με την υπόδειξη των σχολαρχών, μια διευκρίνιση πάνω στο νόμο του 2012 που «επαναπροσδιορίζει» το ποιοι υπάγονται στα βαρέα και ποιοι όχι.  Οκτώ, ολόκληρα χρόνια μετά, κινούνται επιθετικά, προσπαθώντας να μας πετάξουν στα μεικτά, φέρνοντας το νόμο στα μέτρα τους, παρερμηνεύοντάς τον κατά πως τους εξυπηρετεί! Η εξέλιξη αυτή είναι άδικη! Πέρα από το γεγονός πως η δουλειά μας είναι σκληρή και όμοια με αυτή των άλλων οδηγών που δικαιούνται τα βαρέα (οδηγοί ΚΤΕΛ, οδηγοί σε μισθωμένα σχολικά κτλ) θέτει σε κίνδυνο το  μέλλον μας. Εκεί που ένας οδηγός έβγαινε σε σύνταξη στα 62 (αν φυσικά έχει καταφέρει να εργαστεί όλα τα χρόνια με ετήσιες συμβάσεις και όχι με μειωμένο ωράριο), θα βγαίνει τώρα στα 67! Τι θα κάνει, λοιπόν,  ο συνάδελφος τη στιγμή που στα 65 έτη, το κράτος του παίρνει το δίπλωμα;

Παράλληλα, η εργασιακή συνθήκη που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι λίγο πολύ γνωστή. Δουλεύουμε κυριολεκτικά με μισθούς πείνας, με 9μηνες συμβάσεις που οδηγούν στην υποχρεωτική ανεργία τους θερινούς μήνες. Θεωρούμαστε από την εργοδοσία αναλώσιμοι, δουλεύοντας με μειωμένο ωράριο (18-35 ώρες τη βδομάδα), πετσοκομμένες ασφαλιστικές εισφορές (λειψά ένσημα) και  έξτρα απλήρωτα δρομολόγια. Οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι κοινός τόπος για όλους μας, με την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εργασιακού μας βίου.

Για όλα τα παραπάνω πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 7 Μαΐου, παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, όπου ήρθαμε αντιμέτωποι με την αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας του. Φάνηκε ξεκάθαρα η απαξίωση απέναντι σε ένα πολυπληθές κομμάτι εργαζομένων, αφού δε δέχτηκαν ούτε καν να μας συναντήσουν.

Συνάδελφοι, να μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Μέσω του «Βύρωνα», του κλαδικού μας σωματείου, θα κινήσουμε κάθε διαδικασία, όπως και τη νομική οδό, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση που υποβιβάζει τα ένσημά μας.

Δεν έχουμε αυταπάτες! 

Οι αντεργατικοί νόμοι και η συνολική επίθεση που δεχόμαστε στα εργασιακά μας δικαιώματα  τόσα χρόνια στο όνομα της ανάπτυξης, έχουν κοινό παρονομαστή την κερδοφορία των επιχειρηματιών. Αυτοί, από την πλευρά τους μας χτυπούν οργανωμένα. Οργανωμένα θα συνεχίσουν να μας χτυπούν, ξηλώνοντας ό, τι έχει απομείνει. Ήδη φαίνεται ότι οι συνθήκες θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες απ’ ότι ήταν. Οι σχολάρχες θα εκμεταλλευτούν και αυτήν την κρίση για να επωφεληθούν όσο μπορούν. Για να μειώσουν την χασούρα τους θα συμπιέσουν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας.

Όπλο μας η οργανωμένη δράση! 

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας. Πίσω μας έχουμε χρόνια εργασίας, έχουμε τις οικογένειές μας, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Απέναντί στην ατομική λύση που μας προτείνουν και τον εκφοβισμό, εμείς, έχουμε να προτάξουμε τη συλλογική δράση, την  οργανωμένη διεκδίκηση.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΗ

ΣΤΙΣ 10:30 πμ

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

(3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος)

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6972271679,6980770628,6980557473.

*τηρώντας τα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αποστάσεις)

Συνάδελφοι-οδηγοί-4.docx

Κύλιση προς τα επάνω