Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Βρήκαν παπά να θάψουν…

Με τις πρόσφατες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που προωθεί η κυβέρνηση κατ’ εντολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για την οργάνωση της εργασίας και το νέο συνδικαλιστικό νόμο, αποδεικνύεται η πανδημία ως τη μεγάλη ευκαιρία να ξελασπώσουν το κεφάλαιο από τη νέα οικονομική κρίση. Εξαιτίας διαχρονικών και μη κυβερνητικών επιλογών, η χώρα βρίσκεται μια ώρα πριν το lockdown, το σύστημα Υγείας έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός”.

Η επίθεση προς τους εργαζόμενους και το λαό έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση, ο υπουργός των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων, όλοι οι δήμιοι της εργατικής τάξης των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο «ψαλιδοχέρης» Κατρούγκαλος, ο παλιότερος Λάσκαρης, επιχειρούν να γυρίσουν τους εργαζόμενους και τα Συνδικάτα 100 χρόνια πίσω. Πριν από ακριβώς 100 χρόνια, το 1920, με το νόμο 2269 κατακτήθηκε για τους εργάτες στη βιομηχανία το 8ωρο και λίγα χρόνια αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες επιχειρήσεις. Τώρα επιβάλλουν 10ωρη δουλειά παντού και μάλιστα απλήρωτη για τις δύο επιπλέον ώρες.

Άλλα άθλια αντεργατικά μέτρα είναι:

Η αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών. Αν με την τηλεργασία είδαμε και πάθαμε να διαχωρίσουμε εργάσιμο από ελεύθερο χρόνο, αν παίζαμε κρυφτό με τους εργοδότες για να μας πληρώσουν, αν οι άδειες και τα ρεπό ήταν υπό εξαφάνιση, τώρα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας απλώνεται μέσα στο εξάμηνο, διαλύοντας το σταθερό ωράριο. Θα πέσουν ακόμη πιο κάτω μισθοί και ωρομίσθια, με τον παρονομαστή του βασικού μισθού όλο να μεγαλώνει, από 21 ώρες που είναι τώρα θα πάει στις 22, ίσως και στις 42 αν λάβουμε υπόψη την εκκρεμότητα για εξίσωση του πλήρους ωραρίου με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Η καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας. Μάχη υπεράσπισης αργιών δίνουμε ήδη, αν θυμηθούμε την “αμφιλεγόμενη” αργία των Τριών Ιεραρχών, τα διαγωνίσματα ομίλων τις Κυριακές, ακόμη και προπαραμονή Πρωτοχρονιάς. Οι νέοι συνάδελφοι, φοιτητές και παλιοί μαθητές μας πληρώνουν τα σπασμένα καιρό τώρα.

Οι καταγγελίες, για εργοδοτικές αυθαιρεσίες, θα μετατρέπονται σε «συμφιλίωση». Οι αμέτρητοι φάκελοι σε στοίβες της υποστελεχωμένης Επιθεώρησης Εργασίας, που ήδη μετρά ο κλάδος, θα μεταφερθούν στον εντελώς αντιδραστικό ΟΜΕΔ, κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την λύση εργατικών διαφορών υπέρ των εργαζομένων.

Το δικαίωμα του εργοδότη να απομακρύνει άμεσα από τον χώρο εργασίας εργαζόμενο που έχει απολύσει, εφόσον τον έχει προειδοποιήσει, ώστε να απαλλαγεί από την παραμικρή αντίδραση συλλογική και ατομική. 

Το μεγάλο βάθος της οικονομικής κρίσης, απαιτεί όλα τα παραπάνω μέτρα, για να βαθύνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων και να “ανακάμψει” προσωρινά το κεφάλαιο. Για αυτό επιχειρούν άμεσα να μπλοκάρουν την οργάνωση και την αντίσταση των εργαζομένων, για προστασία των δικαιωμάτων μας. Το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερδιπλασίασε τον απαιτούμενο αριθμό συμμετοχής για να προκηρύσσει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, από το 1/3 (1η ΓΣ) μέχρι το 1/5 (3η ΓΣ) όρισε το 1/2 των τακτοποιημένων οικονομικά μελών. Η κυβέρνηση της ΝΔ ορίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για λήψη απόφασης για απεργία, πάνω σε αυτές τις αναλογίες. Ενισχύεται σχεδιασμένα η κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων, της ζωντανής ανταλλαγής πείρας, καλλιεργείται ακόμη μεγαλύτερο πεδίο νόθευσης της ψήφου, με εξαναγκασμό του εργαζόμενου ή ψεύτικους λογαριασμούς.

Ακόμα και αν γίνει κατορθωτό να κηρυχτεί απεργία, τότε έρχεται η ωμή καταστολή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ορίζει την περιφρούρηση των απεργιών ποινικώς κολάσιμη πράξη και  καθιστά παράνομη την ίδια την απεργία, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετέτρεψε τον αγώνα απέναντι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όρισε τον υπουργό εργασίας μοναδικό υπεύθυνο να καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού, να καπηλεύεται και να καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ορίζει πως το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν παραδώσει ψηφιακά τα Μητρώα τους στο κράτος και στην εργοδοσία, να έχουν αποδεχτεί το φακέλωμα.

Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός τους!

Δεν κάνουμε πίσω! 

Ο αγώνας των εργαζομένων έχει επίσης προηγούμενο. Ας αναπολούν όσο θέλουν τα φασιστικά, χουντικά μορφώματα του προηγούμενου αιώνα για να πνίξουν την πάλη της εργατικής τάξης. Ο τροχός της ιστορίας έχει συνθλίψει εδώ και δεκαετίες αυτές τις σάπιες ιδέες, όπως το ίδιο θα κάνει με το σύστημα της εκμετάλλευσης και τους εκφραστές του.

Παλεύουμε οργανωμένα για δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δεν θα χαρίσουμε στο κεφάλαιο και στο κράτος του, το δικαίωμα να έχουμε τις οργανώσεις μας, να μαζευόμαστε και να αποφασίζουμε, να εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας. 

Καλούμε σε 24ωρη Απεργία την ημέρα κατάθεσης του άθλιου νομοσχεδίου νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Εργασιακά.

Καλούμε σε Γενική Συνέλευση τη Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 4:30 το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος).

Απαιτούμε:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας μας και του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς μισθό. Κανένας άνεργος χωρίς εισόδημα.
  • Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Να αποσυρθεί το νέο συνδικαλιστικό νομοθετικό τερατούργημα.

Ανακοίνωση_αποφάσεις_κυβέρνησης.docx

Κύλιση προς τα επάνω