Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Δελτίο Τύπου για το Δώρο Χριστουγέννων

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 21/12. Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων, λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων, λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Ειδικά για το Δώρο Χριστουγέννων 2020

Οι εργαζόμενοι που η εργασιακή τους σχέση τέθηκε σε αναστολή, οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020:

α) δικαιούνται από τον εργοδότη μέρος του Δώρου Χριστουγέννων, ανάλογο του χρόνου διάρκειας της εργασιακής τους σχέσης στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020, μη συνυπολογιζόμενων των διαστημάτων της αναστολής και συγχρόνως

β) για το χρονικό διάστημα που η εργασιακή τους σχέση ήταν σε αναστολή, δικαιούνται αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Βάση όμως υπολογισμού της αναλογίας αυτής, είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534,00 € για καθέναν από τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο 2020, 800,00 € για τον μήνα Νοέμβριο 2020 και 534,00 € για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020) και όχι ο πραγματικά καταβαλλόμενος μισθός του εργαζόμενου.

Για εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που βρίσκονταν σε αναστολή στο πρώτο «κύμα» και η σύμβασή τους επεκτάθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μήνες της επέκτασης προσμετρώνται στο μέρος του δώρου που θα καταβληθεί από τον εργοδότη.

Το μέρος του δώρου που καταβάλλει ο εργοδότης πρέπει να κατατεθεί έως 21/12/2020, ομοίως για το μέρος που θα καταβληθεί από το κράτος. Σημειώνεται πως το τελευταίο αναφέρεται στους μήνες αναστολής έως και το Νοέμβριο του 2020. Το μέρος που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής από 1/12/2020 έως 31/12/2020 θα καταβληθεί έως τις 31/1/2021.

Στο κλάδο μας ορισμένοι εργοδότες απαιτούν «αναπληρώσεις» μαθημάτων την περίοδο των διακοπών, με πρόσχημα τα διαδικτυακά μαθήματα και την «ευκολία», όπως λένε. Όλοι ξέρουμε πόσο εντάθηκε η δουλειά μας όλο αυτό το διάστημα, ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από άλλοτε την ξεκούραση, όπως και οι μαθητές μας. Γενικότερα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την καταστρατήγηση διακοπών και αργιών, μέτρο που διακαώς επιθυμούν οι εργοδότες και γίνεται ήδη μάστιγα εκμετάλλευσης σε άλλους κλάδους, όπως στο εμπόριο οι Κυριακές.

Στον κλάδο μας, που κυριαρχεί η αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, πολλές φορές προκαλεί το θράσος της εργοδοσίας για μη καταβολή δώρων/επιδομάτων, χρήματων δηλαδή ήδη δουλεμένων.  Στον κλάδο με ελάχιστες  δυνατότητες άδειας από την εργασία μας, προκαλεί η προσπάθεια κατάργηση των διακοπών. Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι από 24/12 έως και 3/1, όπως επίσης και η 6/12. Τα δεδουλευμένα που αντιστοιχούν σε αυτές τις μέρες καταβάλλονται κανονικά.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να καταγγείλει στο σωματείο οποιαδήποτε πρακτική της εργοδοσίας προσβάλλει τα παραπάνω.

ΔΤ-Δώρο_Χριστουγέννων_2020.docx

Κύλιση προς τα επάνω