3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανακοίνωση-Απόφαση Γ.Σ. Βύρωνα 5/2/2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει νόμος, διάταγμα, υπουργική απόφαση και εγκύκλιος που να μην έχει στο στόχαστρό του το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, δικαιωμάτων και ελευθεριών, τη συμπίεση της αξίας της εργατικής δύναμης πάντα προς όφελος του κεφαλαίου. Ειδικά με αφορμή την κρίση, οι εργαζόμενοι δέχονται μια δίχως προηγούμενο επίθεση με ενορχηστρωτή τη κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και με τις πλάτες του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, από τη ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ μέχρι τις ξεπουλημένες ομοσπονδίες, τύπου ΟΙΕΛΕ/ΟΛΜΕ/ΔΟΕ, και τα εργοδοτικά σωματεία, όπως και αυτό που έχουν στήσει οι ιδιοκτήτες των ξενόγλωσσων εκπαιδευτηρίων-φροντιστηρίων. Στο έδαφος αυτής της πολιτικής, το κεφάλαιο αποθρασύνεται: τρομοκρατεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους, απολύει πρωτοπόρους συνδικαλιστές, επιβάλλει εργασιακές σχέσεις γαλέρας παραβιάζοντας ακόμα και διατάξεις των νόμων που ψηφίζουν οι δικές του κυβερνήσεις (καταβολή δώρων, παραχώρηση αδειών, καταπάτηση συμβάσεων κλπ).

Όμως το κεφάλαιο στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ξέρει πολύ καλά πως κανένας νόμος δεν μπορεί να διασφαλίσει την κερδοφορία του εις βάρος των εργαζομένων, καμία τρομοκρατία δεν μπορεί να πιάσει τόπο στο βαθμό που οι εργαζόμενοι οργανώνονται σε ταξική κατεύθυνση και πυκνώνουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ διαχωρίζοντας τα συμφέροντά τους απ’ αυτά των εργοδοτών. Στο βαθμό που μαζικοποιούν το ταξικό τους σωματείο, κινητοποιούνται απ’αυτό και αποκτούν πείρα από την ανάκληση απολύσεων, την καταβολή δεδουλευμένων, το σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας και τελικά τη βελτίωση των όρων εργασίας που πετυχαίνουν. Ακόμα και σε καιρούς κρίσης!

Γι’ αυτό και η εργοδοσία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (EUROPALSO) κυριολεκτικά σκυλιάζει απέναντι στο σωματείο του Βύρωνα, το πολεμά με κάθε μέσο, επιστρατεύει ακόμα και τσιράκια της για να υπονομεύσει τη λειτουργία του και να ανακόψει την άνοδό του. Τελευταία πράξη σε αυτή τη λυσσασμένη επίθεση είναι οι αγωγές που κατέθεσαν οι εργοδότες και οι άνθρωποι τους κατά του σωματείου του Βύρωνα. Ο στόχος τους είναι προφανής. Θέλουν αφενός να προσβάλλουν την ίδια την υπόσταση και τις συλλογικές διαδικασίες του σωματείου, αφετέρου να παγώσουν τη διαδικασία υπογραφής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι την ενδεχόμενη κατάργηση των συμβάσεων που θα υποδείξει ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ/ΓΣΕΒΕΕ και θα επιβάλλουν οι νέοι νόμοι.

Θα φάνε για άλλη μια φορά τα μούτρα τους. Καμιά δίωξη δεν θα ανακόψει την άνοδο του ταξικού μας σωματείου, κανένας νόμος δεν θα ανακόψει την ταξική αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, τις κατακτήσεις που μόνο αυτή μπορεί να επιβάλει προς όφελος των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ έχει τεράστια πείρα στην απόκρουση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, στην πάλη ενάντια στους αντεργατικούς νόμους .

Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Να συντονίσουν το βηματισμό τους με το ΠΑΜΕ, να μαζικοποιήσουν παραπέρα το ταξικό τους σωματείο, να συμβάλλουν αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις του για την υπεράσπιση των όρων ζωής των εργαζομένων, για τη βελτίωση των όρων εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με το κεφάλαιο. Να υιοθετήσουν το σχέδιο σύμβασης εργασίας που έχει από καιρό επεξεργαστεί το σωματείο μας, οι στόχοι του να γίνουν αντικείμενο πλατιάς συζήτησης και συμφωνίας στους χώρους δουλιάς. Να ριχτούν στην υπόθεση της όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας της απεργίας που καλεί το ΠΑΜΕ το Φλεβάρη, να αξιοποιήσουν την απεργία ως εφαλτήριο ανασύνταξης των εργαζομένων του κλάδου κατά των διαθέσεων των φροντιστηριούχων και σχολαρχών. Να τρομάξουν την εργοδοσία με τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.

Κύλιση προς τα επάνω