3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανακοίνωση για άνοιγμα των σχολείων – Κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση του σωματείου στις 13 Σεπτεμβρίου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τα κέντρα μελέτης, όλες οι δομές εκπαίδευσης ιδιωτικές και δημόσιες πρέπει να ανοίξουν την ώρα που τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Η κατάσταση αυτή δεν είναι προϊόν τύχης ή χαλάρωσης της στάσης του καθενός μας, όσο κι αν η προσωπική μας ευθύνη είναι σημαντική.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που προσάρμοσε τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα του τουρισμού και των μεταφορών. Πως να προστατέψει κάποιος τον εαυτό του και τους γύρω του όταν η πληρότητα στα αεροπλάνα είναι 100% και στα πλοία 85%, ενώ στην πράξη φτάνει κι εκεί το 100%; Πως μπορούν να μιλούν για ατομική ευθύνη όταν η ενημέρωση για την ακριβή γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων είναι θολή, σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου στον τουρισμό;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης, που επιταχύνεται από την εξέλιξη της πανδημίας, στις πλάτες των εργαζόμενων. Τα μεγάλα πακέτα των δις ευρώ κατευθύνονται για μια ακόμα φορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους, «τους ήρωες» όπως μας έλεγαν, προετοιμάζουν μια ακόμα πιο ζοφερή πραγματικότητα με φτώχεια, ανεργία, εκ περιτροπής δουλειά, πετσοκομμένη υγεία και παιδεία. Η εγκληματική τους πολιτική δε δίνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη στήριξη των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση “πιέζει” για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που έκλεισε τα αυτιά της σε δεκάδες σωματεία, συλλόγους κι άλλους φορείς των γονέων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, που απαιτούσαν να αυξηθούν οι αίθουσες διδασκαλίας, να μειωθεί ο αριθμός μαθητών στις τάξεις των δημόσιων σχολείων, να γίνουν μόνιμοι διορισμοί, να αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας κ.α.

Τα σχολεία ανοίγουν και τίποτα από αυτά δεν είναι στην ατζέντα του Υπουργείου Παιδείας. Ο πολύτιμος χρόνος που κερδήθηκε με την υπεύθυνη στάση του λαού, αναλώθηκε στη λήψη αντιδραστικών – αντιλαϊκών νομοθετημάτων. Το εκπαιδευτικό προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες μένει απροστάτευτο, οι μαθητές θα στοιβάζονται σε αίθουσες 27 ατόμων με την ευθύνη να μεταβιβάζεται ακόμη στα παιδιά του νηπιαγωγείου.

Παράλληλα, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εξαγγελίες της Κεραμέως, δεν έχει γίνει κανένας σχεδιασμός όσον αφορά στην λειτουργία φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, κέντρων μελέτης. Η επαναλειτουργία των φροντιστηρίων εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αφήνεται κυριολεκτικά στην τύχη, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και μαθητές. Όλοι ξέρουμε το μικρό μέγεθος των αιθουσών και πόσο δύσκολο είναι να προστατευθεί η υγεία των παιδιών, αλλά και των συναδέλφων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η πανδημία αξιοποιήθηκε για την περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών μας σχέσεων. Η “μαύρη εργασία” αυξήθηκε, πολλές επιχειρήσεις υπάχθηκαν σε αναστολή ενώ ταυτόχρονα οι συνάδελφοι παρανόμως αναγκάστηκαν κάτω από την πίεση της εργοδοσίας να εργαστούν διαδικτυακά. Έγινε προσπάθεια  με κάθε τρόπο να γίνουν λάστιχο τα ωράρια και να παζαρέψουν τα ωρομίσθια. Θυμίζουμε πως εκκρεμεί η προσφυγή της εργοδοτικής ομοσπονδίας (ΟΕΦΕ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αλλαγή στο πλήρες ωράριο, ευθυγραμμίζοντας το στις 40 από τις 21 που είναι τώρα, μειώνοντας έτσι το κατώτερο ωρομίσθιο στο μισό. Ήδη με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά σχολεία, οι εκπαιδευτικοί πλέον υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας, όπως οι εργαζόμενοι του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση έδωσε λευκή επιταγή στους σχολάρχες να ρυθμίζουν τα εργασιακά όπως θέλουν και να απολύουν όποτε θέλουν. Όλα δείχνουν πως το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εκπαιδευτικούς στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχη βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά των συναδέλφων στα Φροντιστήρια.

Αυτή η κατάσταση, η απελευθέρωση των απολύσεων στα Ιδιωτικά Σχολεία και οι συμβάσεις που θα ορίζονται κατά το συμφέρον του εργοδότη, στρέφεται κατά των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών και των οικογενειών τους. Οι εκπαιδευτικοί υπό το φόβο της απόλυσης, θα εκπληρώνουν περισσότερο το συμφέρον της επιχείρησης παρά το παιδαγωγικό τους χρέος. Πρόκειται για οργανωμένη επίθεση στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, που αποτελεί πάγιο αίτημα των σχολαρχών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι εναρμονισμένο με τις διαχρονικές κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ για ένα σχολείο υποταγμένο στις ανάγκες της επιχειρηματικής δράσης και των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εκπαίδευσης, με στόχο το κέρδος.

Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, καλούμε όλο τον κλάδο να κινητοποιηθεί, να μην επιτρέψουμε κι αυτή την οικονομική κρίση, αφορμή της οποίας αποτέλεσε η πανδημία, να την φορτώσουν στις πλάτες μας. Είναι μέλημά μας η προστασία των παιδιών, των ίδιων μας των εαυτών και των οικογενειών μας. Είναι μέλημά μας η εξασφάλιση των όρων εργασίας μας, δεν θα πληρώσουμε άλλο τα σπασμένα.

Ο Βύρωνας έχει μπει εδώ και καιρό μπροστά στη μάχη για τη διεκδίκηση των αυτονόητων, για δουλειά και ζωή που να μην είναι λάστιχο, με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς. Ήμασταν εκεί όταν οι σχολάρχες εκβίαζαν τους εργαζόμενους προκειμένου να εφαρμοστεί η κατάπτυστη τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, ήμασταν εκεί όταν οι συνάδελφοι διεκδικούσαν δεδουλευμένα μηνών. Οργανώσαμε συσκέψεις με τους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων, ενισχύοντας την πάλη για κατοχύρωση δικαιωμάτων στον κλάδο και την ανάγκη υπογραφής συλλογικής σύμβασης για αυτό το πολυπληθές κομμάτι των εργαζομένων του κλάδου.

Προχωράμε στην οργάνωση των επόμενων βημάτων του αγώνα με γενική συνέλευση στις 13 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων, Βερανζέρου 1, Πλ. Κάνιγγος (2ος όροφος).

 Κανείς δεν πρέπει να λείψει. Η οργάνωση είναι το όπλο μας.

Προστατεύουμε την υγεία και τη δουλειά μας. 

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών του δημοσίου για:

 • Εξασφάλιση αρκετών κατάλληλων χώρων για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων με αποστάσεις ασφαλείας για τους μαθητές. Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, το πολύ 15 μαθητές ανά αίθουσα.
 • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών και συμβασιούχων που ήδη δουλεύουν.
 • Μέριμνα για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε κάθε σχολική μονάδα.
 • Δωρεάν και επαρκή παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στην αίθουσα και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
 • Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πρόσθετα για τη λειτουργία ιδιωτικών δομών, φροντιστηρίων και σχολείων, απαιτούμε:

 • Όρους λειτουργίας για ασφαλή τήρηση αποστάσεων στη δια ζώσης διδασκαλία και στο διάλειμμα. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ανάλογα με τη χωρητικότητα της αίθουσας.
 • Συχνή απολύμανση και καθαριότητα όλων των χώρων, καθώς και των σχολικών λεωφορείων, με επιβάρυνση της ιδιοκτήτριας επιχείρησης.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου υλικού (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.) και διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου και της εργοδοσίας.
 • Καμία μείωση μισθών, καμία απόλυση, καμία αδήλωτη ώρα εργασίας! Καμία βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων.  
 • Εδώ και τώρα υπογραφή ΣΣΕ σε ΦΜΕ, ΚΞΓ και Κέντρα Μελέτης.

Όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου

την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ.

στο Συνδικάτο Οικοδόμων, Βερανζέρου 1,

Πλ. Κάνιγγος (2ος όροφος)

Τα αναγκαία μέτρα προστασίας (μάσκα, αντισηπτικά) θα τηρηθούν και είναι υποχρεωτικά για όλους καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ανακοίνωση-άνοιγμα-σχολείων_κάλεσμα-σε-συνέλευση.docx

Κύλιση προς τα επάνω