3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανακοίνωση για τα εκπαιδευτήρια “Νέα Γενιά Ζηρίδη”

Συνάδελφοι,

Με αγωνία και αβεβαιότητα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη. Πέρα από την απληρωσιά μηνών, τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενο κλείσιμο της εν λόγω επιχείρησης έχουν πράγματι προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς συναδέλφους. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια από τα γνωστά «παπαγαλάκια» της εργοδοσίας και του Υπουργείου να κατασυκοφαντηθούν οι συνάδελφοι και οι αγώνες τους, όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από πρόσφατη ανάρτηση της Καθημερινής, όπου ο λόγος για την ενδεχόμενη παύση λειτουργίας του σχολείου είναι η δήθεν μη διεξαγωγή τηλεμαθημάτων, πράγμα ανυπόστατο και ψευδές. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Οι συνάδελφοι στη “Νέα Γενιά Ζηρίδη” από τις 11 Μάρτη, που επίσημα έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας και μετά από απαίτηση της εργοδοσίας, παρείχαν μαθήματα εξ αποστάσεως. Όλο αυτό το διάστημα παρανόμως είχαν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Το Υπουργείο Παιδείας με πολύ μεγάλη καθυστέρηση διασαφήνισε τον παράνομο χαρακτήρα του γεγονότος. Τότε οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απέχουν από την παροχή τηλεκπαίδευσης διεκδικώντας την αμοιβή τους. Μέσα Μαΐου ήταν η τελευταία φορά που πληρώθηκαν, όπου έγινε και η εξόφληση Μαρτίου! Για τους δύο επόμενους μήνες, είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης, οι εργαζόμενοι δούλευαν  απλήρωτοι. Από τη συζήτηση με συναδέλφους μάθαμε πως οι ιδιωτικές εταιρείες, που είχαν αναλάβει υπηρεσίες στο σχολείο, απέσυραν τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους εφόσον το σχολείο χρωστούσε λεφτά. Μάλιστα λειτουργούσε για καιρό χωρίς καν καθαρίστριες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε 48ωρη απεργία για τις 9 και 10 Ιουνίου, που είχε προκηρύξει η ΟΙΕΛΕ, απαιτώντας για άλλη μια φορά την αμοιβή τους. Παράλληλα ο Βύρωνας κήρυξε δίωρη στάση εργασίας, στις 10 Ιουνίου, για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων που, εκτός από απλήρωτοι, απειλούνται με την εξαίρεσή τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.  Όταν, στο πλαίσιο εξόρμησης, η διοίκηση του Βύρωνα ζήτησε συνάντηση με τους εργοδότες για την καταβολή των δεδουλευμένων, συνάντησε την αστυνομία. Αυτό δείχνει πως η εργοδοσία θεωρεί τους εργαζόμενους ιδιοκτησία της, πασχίζει να τους κρατήσει μακριά από την οργανωμένη διεκδίκηση για να μπορεί να τους εκμεταλλεύεται με ό,τι όρους τη βολεύει, αν τη βολεύει.

Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι». Από τη μία τα χρωστούμενα μηνών και η αγωνία αποπληρωμής έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τους συναδέλφους. Από την άλλη, η εργοδοσία δεν δεσμεύεται ούτε για την άμεση καταβολή μισθών αλλά αφήνει – χωρίς να ξεκαθαρίζει – ανοιχτό το ενδεχόμενο κλεισίματος της επιχείρησης, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας που καθιστά τους εργαζομένους ομήρους.

Ο Βύρωνας απέστειλε καταγγελία, μαζί με πλήθος προσωπικών καταγγελιών από εργαζόμενους της επιχείρησης, απαιτώντας οι συγκεκριμένοι σχολάρχες να προσέλθουν σε τριμερή συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας, που ορίστηκε για την Τρίτη 21 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. για να λυθεί η διαφορά υπέρ των εργαζομένων.

Απαιτούμε να διασφαλιστούν στο ακέραιο τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και να  καταβληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα σε όλους τους συναδέλφους.

Καλούμε σε:

  • Σύσκεψη και συνέντευξη τύπου την Τρίτη 7 Ιούλη στις 6:30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου, στο ΕΚΑ (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος)
  • Κινητοποίηση την ημέρα της τριμερούς συνάντησης, Τρίτη 21 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. στην επιθεώρηση εργασίας στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Παλλήνης, επί της οδού Τήνου 9.

 

Διεκδικούμε συλλογικά, οργανωμένα, αγωνιστικά, μαζί με το σωματείο τις ανάγκες μας!

Δεν πάμε πίσω από τα δικαιώματά μας!

ΑΝΑΚ_Λουκέτο_Ζηρίδη.docx

Κύλιση προς τα επάνω