3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανακοίνωση για την απόλυση εργαζόμενης στο Μουσείο Πειραμάτων

Συναδέλφισσες/-φοι,

Την Παρασκευή 28/2/2020 ο εκπαιδευτικός οργανισμός “Μουσείο Πειραμάτων” Καισαριανής, προχώρησε σε απόλυση της εργαζόμενης Σ.Θ. επειδή, εν μέσω της χρονιάς, δε «συμμορφώθηκε» στην μονομερή τροποποίηση σύμβασης που της προτάθηκε.

Οι εργαζόμενοι σε δομές παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι αντιμέτωποι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, βρίσκονται απολυμένοι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα όταν “δεν υπάρχει δουλειά” και από την άλλη δουλεύουν διπλές βάρδιες τα Σαββατοκύριακα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πάγια τακτική της εργοδοσίας να παραχωρεί αναγκαστική άδεια στους συναδέλφους σε περίπτωση που «δεν υπάρχει ανάγκη». Συχνά, μάλιστα, θεωρείται πως όποιες μέρες οι συνάδελφοι δεν εργάζονται με ευθύνη της επιχείρησης, όχι μόνο δεν αμείβονται αλλά είναι υποχρέωση των εργαζομένων να τις καλύψουν κάποια άλλη στιγμή, σε μέρες εκτός σύμβασης! Ούτε λόγος φυσικά να σκεφτείς να αρρωστήσεις!

Απεναντίας, εφαρμόζεται κάθε πτυχή του αντεργατικού οπλοστασίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που θέλει τους εργαζομένους προσαρμόσιμους πλήρως στις λεγόμενες «ανάγκες της επιχείρησης»: εναλλαγή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου, αλλαγές στο πρόγραμμα κατά το δοκούν, κι όλα αυτά μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών!

Όταν αδυνατείς στα μέσα της χρονιάς να αλλάξεις το πρόγραμμά σου, εφόσον αναγκάζεσαι να δουλεύεις σε δύο και τρία εκπαιδευτήρια παράλληλα, σου δείχνουν την πόρτα της απόλυσης. Και ενώ εργαζόμαστε ως εκπαιδευτικοί – και ως τέτοιοι έχουμε άλλωστε προσληφθεί – τα ωρομίσθιά μας της τάξης των 5 ευρώ δεν αγγίζουν καν αυτά των συμβάσεων στα ΦΜΕ.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να παρέχουμε υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασφάλεια σε 30 και 35 παιδιά σε μία τάξη, διαχειριζόμενοι μεγάλο φόρτο πίεσης και έντασης.

Συναδέλφισσες/-φοι,

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ανάλογες συνθήκες. Για εμάς η ελαστική και εκ περιτροπής απασχόληση, τα λειψά ένσημα, η υποχρεωτική ανεργία των θερινών μηνών είναι κοινός τόπος. Ωρομίσθια- ψίχουλα της τάξης των 6 και 7 ευρώ μικτά, οδηγούν την πλειοψηφία των συναδέλφων, που δεν συμπληρώνει πλήρες ωράριο, να δουλεύει σε παραπάνω από ένα φροντιστήρια ή δομές του ευρύτερου χώρου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης για να συμπληρώσει το αναγκαίο εισόδημα.

Παράλληλα, η εργοδοτική πλευρά, πλήρως ευθυγραμμισμένη και με ενιαίο τρόπο χτυπά τα δικαιώματά μας, μας θεωρεί αναλώσιμους. Με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας της τωρινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης ο κλάδος της εκπαίδευσης έχει γίνει «πεδίο δόξης λαμπρό» για την επιχειρηματική δράση κάθε κοπής, με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων» καταγγέλλει την εργοδοσία της επιχείρησης του Μουσείου Πειραμάτων για την αναιτιολόγητη απόλυση της συναδέλφισσας. Καλούμε τους εργαζομένους τόσο της συγκεκριμένης επιχείρησης όσο και του κλάδου να καταδικάσουν πρακτικές που θέλουν τις ζωές μας και τις ανάγκες μας πλήρως εναρμονισμένες και ταυτισμένες με τις ανάγκες της εργοδοσίας. Δεν πρέπει να δεχτούμε ως εργαζόμενοι την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό και την ασυδοσία στους χώρους που δουλεύουμε. Απέναντι στο «νόμιμο» της εργοδοσίας εμείς προτάσσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά με αξιοπρέπεια. Δεν τσιμπάμε στο παραμύθι «καλά που υπάρχει η επιχείρηση και τρώμε κι εμείς ψωμάκι». Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε!

Πρέπει εδώ και τώρα να μπει φρένο στη μη τήρηση συμβάσεων και στην κατατρομοκράτηση των συναδέλφων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Με τη συλλογική δράση και την οργανωμένη πάλη να σταθούμε εμπόδιο στη λογική που θέλει την εργοδοσία να καταγγέλλει συμβάσεις εργασίας και να απολύει με το έτσι θέλω όποιον θέλει και όποτε θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό.

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα, δεν μπορούν να γίνονται λάστιχο για τις ανάγκες της εργοδοσίας, ούτε να θεωρούνται αναλώσιμοι!

Απαιτούμε:

  • Την εδώ και τώρα επαναπρόσληψη της συναδέλφου. Οι νέες ανάγκες να καλυφθούν από νέες προσλήψεις.
  • Οι εκπαιδευτικοί στο μουσείο να αμείβονται για τη δουλειά που παρέχουν με αναγνώριση του πτυχίου τους.
  • Τήρηση των ωραρίων, όπως αναγράφονται στις συμβάσεις που υπογράφονται. Κάθε επιπλέον ώρα να πληρώνεται και να προσμετράται για την απόκτηση ενσήμου.

Ανακοίνωση_ΜουσείοΠειραμάτων.docx

Κύλιση προς τα επάνω