3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανακοίνωση για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση

Οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, δεχόμαστε την ολομέτωπη επίθεση κεφαλαιοκρατών – κυβέρνησης –τρόικας που σφαγιάζει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων προκειμένου να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ αυτών και των σχολαρχών. Τελευταία πράξη της επίθεσης αυτής ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως το ύψος του κατώτατου μισθού καθορίζεται από την κυβέρνηση, καταργώντας πρακτικά την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Κυρίως με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, αλλά και με νόμους πριν την εκδήλωση της κρίσης, έχει διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, οπλοστάσιο στα χέρια των επιχειρηματιών και βαθιά εχθρικό απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Χέρι χέρι με αυτή την πολιτική πάει και η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 που έρχεται να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου 4046/2012 του μνημονίου ΙΙ και εντάσσει τα εργασιακά θέματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νομικό πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας. Βάσει αυτής της εγκυκλίου πρακτικά ακυρώνεται ο νόμος 682/77, που εξομοιώνει τους όρους εργασίας και τις απολαβές των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία με των δημοσίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους σχολάρχες να υποβαθμίζουν ακόμα περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών τους. Επίσης οι απολυμένοι συνάδελφοι δεν θα μπορούν να καταφεύγουν πια στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης σε περίπτωση απόλυσής τους, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταγγείλει σε κάποιες περιπτώσεις απολύσεις ως παράνομες και καταχρηστικές, έστω και αν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είχε αντιδραστικοποιήσει τη λειτουργία τους υπέρ των σχολαρχών ενώ δεν τους έδινε δυνατότητα εφαρμογής των αποφάσεων τους, δηλαδή ανάκλησης των απολύσεων.

Συνολικά είναι μια αντιδραστική εγκύκλιος που έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των αντεργατικών ανατροπών στον κλάδο μας. Προφανώς η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν μπορεί να εμποδιστεί με επικλήσεις του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και του Συντάγματος, όπως κάνει η ΟΙΕΛΕ, λογική που έχει οδηγήσει τον κλάδο σε αυταπάτες και από ήττα σε ήττα, στο να μένουν οι εργαζόμενοι ανέτοιμοι και απροετοίμαστοι να οργανώνουν τον αγώνα και την αντίδρασή τους. Τώρα να συζητηθούν οι εξελίξεις χώρο το χώρο, σχολείο το σχολείο και να προετοιμαστεί η οργάνωση του κλάδου. Να παρθούν αποφάσεις για συγκεκριμένες δράσεις και κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση κλιμάκωσης του αγώνα με διάφορες μορφές, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών σε αυτές.

 

Επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε γίνεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα και επιμονή την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ικανοποιητικούς όρους δουλειάς και αυξήσεις που να καλύπτουν μέρος από τις μεγάλες απώλειές μας. Να δυναμώσουμε  το κλαδικό σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «ο Βύρων», που ενώνει όλους τους εργαζόμενους  στην ιδιωτική εκπαίδευση σε γραμμή ρήξης και ανατροπής! Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μπλοκάρουμε στην πράξη την εφαρμογή της εγκυκλίου και γενικότερα της αντεργατικής πολιτικής στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην κρίση!

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!

Κύλιση προς τα επάνω