3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά

Ο Σύλλογος εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων», εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης σε όλους τους εργαζομένους του κλάδου και εύχεται στον καθένα από μας υγεία, δημιουργικότητα και αντοχή απέναντι στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες και φέτος θα κληθούμε να εργαστούμε, να δράσουμε και να παλέψουμε. Οι εξελίξεις όλο το τελευταίο διάστημα είναι πυκνές και θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο προβληματισμού για κάθε συνάδελφο.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, που στοίχισαν τις ζωές σχεδόν 100 συνανθρώπων μας, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της – όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων – θέλοντας να πείσει πως είναι φυσιολογικό εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι, να καταστρέφονται ολόκληροι οικισμοί μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας! Η ίδια κυβέρνηση μιλάει για «επιστροφή στην κανονικότητα», για το «τέλος των μνημονίων». Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική, παρά τις προσπάθειες να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας, των συνταξιούχων που πλήττονται και θα εξακολουθήσουν να πλήττονται, αφού τα μέτρα και οι δεσμεύσεις ήρθαν για να μείνουν!

Το αίσχος του κατώτατου και υποκατώτατου μισθού είναι εδώ. Οι μισθοί πείνας των 586 και 511 ευρώ για εργαζομένους άνω και κάτω των 25 αντίστοιχα θα παραμείνουν, παρά τις εξαγγελίες για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όταν μάλιστα δεν γίνεται καν λόγος για εφαρμογή της υποχρεωτικότητας. Η συγκυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζομένους όταν μιλάει για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% (δηλαδή αύξηση 25 ευρώ το μήνα!), ενώ ταυτόχρονα προωθεί μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Η βαριά φορολογία στο λαϊκό εισόδημα, οι πλειστηριασμοί, οι περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις, η περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα υγείας και παιδείας είναι επιταγές της ΕΕ, αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει το έργο του εμπαιγμού και της εξαπάτησης. Η ανάπτυξη για την οποία μιλούνε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει στόχο τις επενδύσεις και τα κέρδη, προϋποθέτει μια ζωή με τα ελάχιστα για τους εργαζόμενους, για τα νέα παιδιά. Σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Συνεχείς απώλειες σε μισθούς και συντάξεις. Οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ, εφαρμόζονται καθημερινά χωρίς καμιά πρόθεση κατάργησής τους από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κλείνει τη συμφωνία με τα Σκόπια για να ενισχύσει τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Υλοποιεί καθημερινά τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, που γεννούν πολέμους και προσφυγιά, μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση. Εισπράττει για τα παραπάνω τα συγχαρητήρια από τους εταίρους της, τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ.

Η γενικότερη κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστους όλους εμάς τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Η έλλειψη Σύμβασης στον κλάδο έχει διαμορφώσει συνθήκες γαλέρας για τους συναδέλφους. Το κατώτερο ωρομίσθιο κατοχυρώνεται στα 6,70€, ποσό που δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, ενώ υπάρχουν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών που δίνουν 4€ και 3,50€, που δε δίνουν δώρα και επιδόματα που δικαιούμαστε, που δεν πληρώνουν υπερωρίες, που ζητάνε από τους εκπαιδευτικούς ακόμα και να μοιράσουν φυλλάδια! Ακούμε το επιχείρημα ότι με την περαιτέρω φροντιστηριοποίηση του Δημόσιου Σχολείου, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα έχουν προοπτική βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους. Κι όμως, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουμε, η οποία δείχνει ότι ούτε οι μισθοί θα ανέβουν, ούτε το εργασιακά δικαιώματα του κλάδου θα κατοχυρωθούν ξαφνικά. Αντιθέτως, πρέπει να περιμένουμε όλο και μεγαλύτερη εντατικοποίηση. Από την άλλη, κομμάτι της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης – που «πατάει» στα κενά που αφήνει η δυσλειτουργία των ολοήμερων  σχολείων – αποτελούν τα λεγόμενα Κέντρα Μελέτης, των οποίων το πλαίσιο λειτουργίας είναι ασαφές, οι συνθήκες εργασίας, δε, χαοτικές. Και όλα αυτά εις γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία κλείνει το μάτι στην εργοδοσία.

Ο Βύρωνας έχει επεξεργαστεί σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τα ΦΜΕ, ΚΞΓ και ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ το οποίο έχει εγκριθεί από τη Γενική του Συνέλευση. Κύριο μέτωπο πάλης για τον κλάδο αποτελεί η διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ, η ανάκτηση των απωλειών. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει το περασμένο διάστημα μια σειρά κινήσεις, όπως ο Πανελλαδικός Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων που έγινε στις αρχές Ιούλη και η ανακοίνωση που από κοινού εξέδωσαν. Η δράση μας πρέπει να κλιμακωθεί! Έχουμε τη δύναμη να πιέσουμε τόσο την εργοδοσία, όσο και τις συμβιβασμένες δυνάμεις της Ομοσπονδίας (ΟΙΕΛΕ) που εδώ και χρόνια θεωρούν ανεδαφική την διεκδίκηση ΣΣΕ. Είναι στο χέρι μας να ορθώσουμε ανάστημα με μέτρο τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Είναι ευθύνη ατομική και συλλογική η κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. Είναι υπόθεση κάθε συναδέλφου να μην κάνει βήμα πίσω, να ενημερώνει έγκαιρα το σωματείο, να διεκδικούμε συλλογικά, να γίνεται υπόθεση του κλάδου και της γειτονιάς. Χρειάζεται οργανωμένος αγώνας που θα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, που θα διεκδικεί την ανάκτηση των απωλειών μας, μακριά από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με άξονα αιτημάτων τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των λίγων. Ο Βύρωνας καλεί κάθε συνάδελφο να γίνει η φωνή του σωματείου στο χώρο δουλειάς του.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ. ΣΤΟ ΕΚΑ, 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48Β, 2ος ΟΡΟΦΟΣ

ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ανακοίνωση-για-τη-νέα-σχολική-χρονιά.docx

Κύλιση προς τα επάνω