3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανακοίνωση για το άνοιγμα των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρων Μελέτης, Κέντρων Ξένων Γλωσσών τη Δευτέρα 3/1/21

Με πάνω από 30.000 κρούσματα ανοίγουν τη Δευτέρα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του σωματείου μας να ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία και τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένα πρωτόκολλα που να απηχούν την πραγματικότητα της λειτουργίας των φροντιστηρίων, τίποτα δεν έχει γίνει. Με την μετάλλαξη “Όμικρον” να σαρώνει, τίποτα δεν υποχρεώνει του εργοδότες να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, να μειώσουν τους μαθητές ανά τάξη με βάση τα τετραγωνικά και να εξασφαλίσουν τεστ σε όλο το προσωπικό. Συνεχίζει να μην υπάρχει καμία ουσιαστική πρόνοια για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όλα τα παραπάνω όμως είναι αναμενόμενα από τη στιγμή που:

Πρώτον, η κυβέρνηση έχει αποθεώσει την ατομική ευθύνη, έχει καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι με το εμβόλιο θα ξεμπερδέψουμε από την πανδημία και δεν χάνει την ευκαιρία να δίνει πάσα στον ανορθολογισμό. Αντί για ολοκληρωμένο εμβολιαστικό σχεδιασμό, με προσωποποιημένη ενημέρωση, προληπτικές εξετάσεις και φαρμακοεπαγρύπνηση, αξιοποίησε το εμβόλιο για διχασμό και πρόστιμα.

Δεύτερον, δεν έχει γίνει έως τώρα κανένας έλεγχος για τους όρους λειτουργίας των συγκεντρωμένων χώρων δουλειάς ακόμη με αυτά τα πρωτόκολλα λάστιχο που υπάρχουν. Ίδιας κοπής είναι και η απαράδεκτη καραντίνα των 5 ημερών, που δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα της οικονομίας των λίγων. Ομοίως, στους χώρους των φροντιστηρίων δεν ελέγχονται οι εργοδότες για τον συνωστισμό που επιβάλλουν στις αίθουσες, την προσχηματική καθαριότητα, τις συνθήκες κακού αερισμού και τόσα άλλα.

Τρίτον, συνεχίζεται ακόμη η τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, η συνειδητή υποβάθμιση του ΕΣΥ, προκειμένου να ανοιχτούν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες του κλάδου της υγείας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επαναλειτουργεί τα 8 δημόσια νοσοκομεία που κράτησαν κλειστά και όλες οι προηγούμενες, αλλά προαναγγέλλει νέες συγχωνεύσεις. Στέκεται κυνικά, άλλωστε, απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, να επαναφέρει τις χιλιάδες εργαζομένους που έβγαλε σε αναστολή γιατί δεν εμβολιάστηκαν. Δεν θέλει ούτε καν να χορηγήσει δωρεάν τεστ στους εργαζομένους, κάνοντας λόγο για νέα μνημόνια, την ίδια στιγμή που δίνει ένα σκασμό λεφτά για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Εν μέσω, λοιπόν, του τέταρτου κύματος της πανδημίας με την κατάσταση να παραμένει εκτός ελέγχου, ανακοινώνονται και αναμασιούνται τα ίδια μέτρα ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης, αυτά που μας έφεραν έως εδώ. Συνεχίζεται δηλαδή η εγκληματική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, των μαθητών και των λαϊκών στρωμάτων. Πέρσι η κυβέρνηση προσέφυγε στην τηλεκπαίδευση, την οποία και θεώρησε ισάξια της δια ζώσης. Ωστόσο, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές γνωρίζουμε καλά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι ανυπολόγιστα τα μαθησιακά κενά που άφησε, όπως και οι συνέπειες που είχε στην ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών μας. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση στέκεται απλά αδιάφορη.

Συνολικότερα η νέα προσφυγή στην τηλεργασία και η αναστολή συμβάσεων εργασίας δεν ωφελεί τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε κλάδο. Θυμόμαστε τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών για εργασία εξ αποστάσεως, που αμειβόταν με το επίδομα της αναστολής. Θυμόμαστε τον εξαναγκασμό συναδέλφων στον κλάδο μας σε επιστροφή χρημάτων που υπερέβαιναν το μισθό τους! Θυμόμαστε τις απλήρωτες ώρες και τα λειψά ένσημα.

Για εμάς, η υγεία και η ίδια η ζωή μας δεν μπαίνουν στο ζύγι του κόστους οφέλους.

Η δουλειά μας δεν είναι για show, ούτε για χαρτζιλίκι.

Αμφισβητούμε την πολιτική που θεωρεί εμπόρευμα την υγεία μας, που παίζει με την μόρφωση και την ανάπτυξη των μαθητών μας, που υπονομεύει τη δουλειά μας.

Απαιτούμε:

  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό.

  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους. Καθολική ισχύς για όλες τις δομές εκπαίδευσης.

  • Μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας και αύξηση του χρόνου διαλείμματος για αερισμό και καθαρισμό των αιθουσών. Προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου.

  • Όχι στην αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική αναμετάδοση του μαθήματος. Εξασφάλιση των όρων για την ασφαλή δια ζώσης διδασκαλία.

  • Διατήρηση των συμβάσεων και δήλωση όλων των ωρών εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

  • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ

Ανακοίνωση-για-το-άνοιγμα-Φροντιστηρίων-Μέσης-Εκπαίδευσης-Κέντρων-Μελέτης-Κέντρων-Ξένων-Γλωσσών-τη-Δευτέρα-3-1-21.docx

Κύλιση προς τα επάνω