3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ανοιχτό κάλεσμα στους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση: Αναγκαία η συσπείρωση στα σωματεία και η δράση ενάντια στο νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο που ήδη έχει αρχίσει να φέρνει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών συνολικά. Είναι προφανές πως απορρέει από τις διακηρυγμένες κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την παιδεία-εμπόρευμα και την όλο και φθηνότερη εργασία χωρίς δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις, η μία μετά από την άλλη, κινούνται απαρέγκλιτα σε αυτή την κατεύθυνση. Όποιος συσκοτίζει την πραγματικότητα αυτή είναι υπόλογος απέναντι στους συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν εντελώς ανυποψίαστοι στη δίνη των απολύσεων, που άρχισαν κιόλας με την εφαρμογή του νόμου.

            Στις 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ανοιχτό ΔΣ της ΟΙΕΛΕ για να χαράξει η Ομοσπονδία, σχέδιο δράσης για τη νέα χρονιά. Θα περίμενε κανείς, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις των εκατοντάδων απολύσεων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, να επικρατήσει κλίμα μαχητικής απάντησης και καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ και όσων στήριξαν και στηρίζουν αυτή τη γραμμή πλεύσης. Αντίθετα όμως από την αγωνία πολλών συναδέλφων, γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά μιας συζήτησης αποπροσανατολιστικής και αδιέξοδης για….το “κακώς διατυπωμένο κείμενο”, την εξονυχιστική ανάλυση για το πώς να αποδειχθεί καταχρηστική μια απόλυση με βάση τον ίδιο νόμο που την προβλέπει, το αν θα μειώνονται πρώτα οι ώρες του νέου και μετά του “παλιού” εκπαιδευτικού.

            Η ομοσπονδία, με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης της “Ενότητας”, συσκοτίζει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα και αφήνει δεκάδες συναδέλφους απροετοίμαστους. Συναδέλφους, που ήδη βρέθηκαν στο δρόμο με ένα τηλεφώνημα, χωρίς εισόδημα, χωρίς χρόνο να αναζητήσουν αλλού δουλειά, με οικογένειες και άλλα έξοδα πίσω τους. Κάποτε έλεγαν πως αυτή η κατεύθυνση “θα βρει αντίθετους τους χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία”. Αλλά τί έκαναν και τί κάνουν για αυτό; Τρία χρόνια μετά, η στείρα επίκληση νόμων και διατάξεων αποδεικνύεται πόσο ζημιογόνα είναι για τους εργαζόμενους, για τη δράση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Ακόμα και τώρα, αναμασούν την καραμέλα του εφησυχασμού, πουλώντας ανοιχτά το παραμύθι περί “καλού εργοδότη” που “δεν θα αξιοποιήσει το νέο νόμο”. Στοχοποιούν μόνο την Υπ. Παιδείας και αρνούνται να δουν μια αντιεκπαιδευτική στρατηγική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις και τσακίζει τις ζωές μας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

            Τους τελευταίους μήνες της πανδημίας, συνολικά ο κλάδος “κάθεται σ’ αναμμένα κάρβουνα”. Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αναμετάδοση των μαθημάτων με κάμερες, εντατικοποίηση της εργασίας, αναστολή συμβάσεων εργασίας, απληρωσιά μηνών, εκ περιτροπής εργασία, δεκάδες απολύσεις στα φροντιστήρια και πλέον στα ιδιωτικά σχολεία, λειψά ένσημα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

            Τι έκαναν ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛ (το μεγαλύτερο σωματείο του κλάδου), με ευθύνη της ίδιας παράταξης, για να βρεθούν οι εργαζόμενοι σε καλύτερη θέση;

  • Με μεγάλη καθυστέρηση η ΟΙΕΛΕ κάλεσε τα πρωτοβάθμια σωματεία στα σχολεία να κάνουν συνελεύσεις. Όλο το καλοκαίρι εξαντλήθηκε σε ανακοινώσεις για τα κατεστραμμένα απουσιολόγια και τις καταστάσεις στο myschool, διατυμπάνισε τη μήνυση προς την υπουργό Παιδείας, βγάζοντας πάλι “λάδι” την προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Δεν οργάνωσε καμία δράση ή μαζική διαδικασία στα σχολεία που συνάδελφοι από τον Μάιο δέχονταν απειλές επειδή αρνούνταν να μπει κάμερα στην αίθουσα και πλέον κάποιοι από αυτούς απολύθηκαν, με αστείες προφάσεις, πως δεν βρίσκουν κατάλληλο χώρο για να καλέσουν σε συνέλευση κ.α. Στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, όπου οι συνάδελφοι ήταν απλήρωτοι για μήνες και αρκετοί έδειξαν διάθεση να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους με στάση εργασίας, ονόμασαν “παρείσφρηση στον χώρο της Συνέλευσης” την στήριξη του σωματείου μας σε οποιαδήποτε μορφή δράσης αποφάσιζαν από τις διαδικασίες τους και “μικροπολιτική σκοπιμότητα” την ανάδειξη αναγκαίων άμεσων μέτρων δράσης που να εμποδίζουν την ασυδοσία της εργοδοσίας. Αλήθεια, τώρα τι έχουν να πουν μετά τις απολύσεις;
  • Ο ΣΙΕΛ με ψηφίσαντες πάνω από 1000 εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων αγνοείται!!!! Δεν κάνει Δ.Σ., δεν έχει καλέσει καν σε γενική συνέλευση. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του (9 Ιουλίου!) είναι η άποψη του Αλ. Τσίπρα για τα “απολυτήρια-μαϊμού”, αναπαράγοντας την αυταπάτη ότι η διάταξη “θα καταργηθεί άμεσα με την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση”.

Συνάδελφοι,

Καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου να αναλογιστεί τι έχει να κερδίσει προσμένοντας λύσεις από κυβερνήσεις με στρατηγικό εταίρο την ΕΕ της φοροληστείας, των μνημονίων ή ΠΝΠ, των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και της απελευθέρωσης απολύσεων; Πού έχει οδηγήσει η αναμονή, ο φόβος και η λογική του μικρότερου κακού, που πάντα φέρνει το μεγαλύτερο.

            Δεν θα έρθουν έτοιμες λύσεις από γραφεία και συρτάρια υπουργείων. Ο αγώνας πρέπει να έρθει στα χέρια μας. Να κάνουμε όλοι οι συνάδελφοι αυτόν τον αγώνα κτήμα μας μέσα από τα σωματεία μας. Δεν χωράνε άλλες καθυστερήσεις, με μαζικές διαδικασίες να προετοιμάσουμε την κλιμάκωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς.

            Καλούμε όλα τα σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε κοινή σύσκεψη, συμπόρευση και αγώνα να υπερασπιστούμε τις ζωές και τα δικαιώματά μας. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

Τώρα να συγκληθεί Γενική Συνέλευση του ΣΙΕΛ και Γενικό Συμβούλιο της ΟΙΕΛΕ.

Να συνεδριάσουν άμεσα τα ΔΣ όλων των παραρτημάτων του ΣΙΕΛ στα σχολεία για τον ορισμό συνελεύσεων.

Να γίνουν κινητοποιήσεις από την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος σε κάθε σχολείο που προχώρησε σε εφαρμογή του νόμου και απέλυσε συναδέλφους. Να ενημερωθούν γονείς και μαθητές.

Σχεδιασμός_ΟΙΕΛΕ.docx

Κύλιση προς τα επάνω