3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Αντιστεκόμαστε στο ρατσισμό και στο φασισμό

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, το σωματείο μας απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους που βιώνουν την εκμετάλλευση σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Η μέρα αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκαταλείπουν βίαια τις χώρες τους, διωγμένοι από τους πολέμους, τους βομβαρδισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από τα ερείπια και τη φτώχεια, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.

Καθημερινά πλέον γινόμαστε μάρτυρες του εγκλήματος των ΝΑΤΟ-ΕΕ και των άλλων δυνάμεων στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, δολοφονικές επεμβάσεις σε αμάχους, εξαθλίωση, βομβαρδισμοί σε πόλεις και χωριά οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στον αναγκαστικό ξεριζωμό και την προσφυγιά. Δε έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς στη Μεσόγειο. Μάνες, παιδιά, βρέφη χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να γλυτώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους, είναι θύματα των πολέμων. Δεν ξενιτεύονται για να κάνουν πλούτη αλλά για να ζήσουν σαν άνθρωποι.

Σήμερα το ενδιαφέρον της ΕΕ, της κυβέρνησης στην Ελλάδα για το ρατσισμό είναι υποκριτικό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συμμετέχει σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους πολέμους τους, που έχει υπογράψει όλες τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες – μετανάστες, έχει το απύθμενο θράσος να ταυτίζει τη γνήσια αλληλεγγύη του λαού μας με την πολιτική της. Από το ένα μέρος “πουλάει” ανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες – μετανάστες και από την άλλη αφήνει εκτεθειμένους ανήμπορους ανθρώπους. Η καταστολή εντός και εκτός της χώρας μας, ο απαράδεκτος εγκλωβισμός τους, είναι απάνθρωπος. Οι πρόσφυγες στοιβάζονται σαν ζώα στην Ελλάδα, εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σε δρόμους, υπόστεγα, πλατείες, σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Την ίδια στιγμή καλλιεργείται κλίμα ανοχής στην εγκληματική-φασιστική Χρυσή Αυγή. Αυτοί  είναι που ρίχνουν το ρατσιστικό δηλητήριο στους εργαζόμενους και το λαό, επιδιώκοντας να τους στρέψουν ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν από τις κοινές αιτίες των προβλημάτων, να κρύψουν τον κοινό αντίπαλο Ελλήνων και ξένων εργατών, να συγκαλύψουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και καθηγητές σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, κέντρα μελέτης και ΙΕΚ, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με μαθητές όλων των ηλικιών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το χρέος μας ως εκπαιδευτικοί που δεν είναι μόνο να μεταδώσουμε γνώσεις αλλά να διαμορφώσουμε νέους με κριτική άποψη, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Θέματα όπως ο ρατσισμός δεν πρέπει να τα προσπερνάμε, δεν είναι “εκτός ύλης”, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες όπου οι μαθητές μας μπολιάζονται καθημερινά με ρατσιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις.

Διδάσκουμε στους μαθητές μας, εκτός των άλλων, ότι ο ρατσισμός γεννιέται σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα και ότι η ξενοφοβία και ο φασισμός δεν ταιριάζουν σε νέους ανθρώπους  με πρωτοπόρα σκέψη, ριζοσπαστικές  αξίες και ιδανικά. Τους καλούμε να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις και να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε προσφυγόπουλο της τάξης, του σχολείου, της γειτονιάς τους. Να δυναμώσουν στην πράξη το «όλοι για έναν και ένας για όλους».

Καλούμε ανοιχτά τους μαθητές μας να μη δείξουν καμία ανοχή στο φασισμό και το ρατσισμό, να μη δείξουν καμία ανοχή απέναντι στους νοσταλγούς του Χίτλερ που επιδιώκουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να σαμποτάρουν τους αγώνες τους. Αυτή είναι και η επιδίωξη της ΕΕ, των κυβερνήσεων στην Ελλάδα. Δε θέλουν αντιδράσεις από τους λαούς, ούτε αλληλεγγύη μεταξύ τους. Δημιουργούν αντιθέσεις μεταξύ εθνικοτήτων, λαών, μεταναστών και ντόπιων.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Μας χωρίζουν με τεχνητές διαφορές για να μη δούμε τον πραγματικό ένοχο για τα προβλήματά μας. Η διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, γλώσσα και θρησκεία, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Στον αγώνα για ένα σύστημα απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα, που παράλληλα θα σβήνει και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κάθε είδους ρατσιστικών, ξενοφοβικών κι εθνικιστικών αντιλήψεων και εγκληματικών ενεργειών.

Ως εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά στην προσπάθεια που γίνεται να μπολιαστούν οι νέοι με αντιδραστικές, ρατσιστικές απόψεις. Συζητάμε μαζί τους για τις ρίζες του ρατσισμού, τις αιτίες που γεννούν το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα. Έχουμε χρέος να τους διαπαιδαγωγήσουμε ολόπλευρα, κάνοντας πράξη τα λόγια του Δ. Γληνού:

“Δε μαθαίνουμε για να μαθαίνουμε, μαθαίνουμε για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας και τον κόσμο.”

Ρατσισμός.odt

Κύλιση προς τα επάνω