3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά 1886-2023

Δευτέρα 1η Μάη στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα

Προσυγκέντρωση στις 9:30 στα γραφεία του ΣΙΣ (3ης Σεπτεμβρίου 75)

Το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη έδειξε στα μάτια ακόμη περισσότερων εργαζομένων και νέων ανθρώπων, πως η ανθρώπινη ζωή δεν υπολογίζεται μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Πίσω από τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές, στην υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρίσκεται ο νόμος του κέρδους. Αυτός που οδηγεί και σε πολεμικές συρράξεις, σε πολέμους, δημιουργώντας εκατόμβες νεκρών και στρατιές προσφύγων. Αυτή την αιτία αναδείξαμε και βάλαμε στο στόχαστρο όταν λέγαμε “τα κέρδη τους ή οι νεκροί μας”.

Κάθε μέρα μετράμε νεκρούς, κάθε μήνας “βγαίνει” δυσκολότερα από τον προηγούμενο με τους μισθούς να μην φτάνουν, από τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της πολιτικής του κέρδους, ενώ τα κόμματα που την υπηρετούν, προσπαθούν να μας πείσουν πως σημασία έχει το ποιος θα κυβερνήσει με ποιόν, κρύβοντας πως σημασία έχει το τι θα κάνει η όποια καινούρια κυβέρνηση.

Μετά τις εκλογές, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης θα είναι δεδομένη. Όσο το κέρδος θα είναι κριτήριο που θα επηρεάζει τη ζωή των πολλών, τη δική μας, τόσο θα υπάρχουν πόλεμοι, δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, εντατικοποίηση της εργασίας και η δουλειά 7 ημέρες τη βδομάδα, από το πρωί ως το βράδυ, που επανέρχεται με νόμους και τροπολογίες. Ανάλογες ήταν και οι συνθήκες που αντιπάλευαν οι εργάτες του Σικάγο την 1η Μάη του 1886.

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος, οι ζωές μας έχουν αξία!

Η 1η Μάη γίνεται ο επόμενος σταθμός μας, έτσι συνεχίζουμε με το πρόγραμμα της δικής μας σταθερότητας. Για εμάς σταθερότητα είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δε συμμεριζόμαστε τις προτεραιότητες που θέτουν και έθεταν οι κυβερνήσεις. Το δικό μας πρόγραμμα είναι οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι ΣΣΕ παντού, η απαγόρευση των πλειστηριασμών, η κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα, ενέργεια, βασικά είδη διατροφής, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Για αυτό η κάθε Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο ημέρα πάλης και μνήμης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης, πτυχή που οφείλουμε να αναδείξουμε ως εκπαιδευτικοί. Είναι ημέρα που βρίσκει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους παγκοσμίως στο δρόμο. Είναι ημέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας στο σήμερα. Είναι ημέρα αγώνα που αναδεικνύει την στάση των εκπαιδευτικών που έχουν ανάγκη οι μαθητές μας.

Την Πρωτομαγιά διεκδικούμε για εμάς και τη νέα γενιά, μια ζωή με αξία και δικαιώματα.

Καλούμε σε προσυγκέντρωση στις 9:30 στα Γραφεία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σχολείων. Ενισχύουμε τον αγώνα των συναδέλφων οδηγών και συνοδών που είναι το πιο αντιπροσωπευτικό τμήμα του κλάδου με πολλά Τέμπη στα πόδια τους. Είναι ο σύνδεσμος ιδιοκτητών σχολείων που πρόσφατα αρνήθηκε να συζητήσει με το σωματείο μας την πρόταση για ΣΣΕ οδηγών/ συνοδών. Όπως καταγγείλαμε και στις αρμόδιες υπηρεσίες με επίσημη επιστολή του σωματείου μας, τα σχολικά είναι πολυκαιρισμένα, χωρίς τακτικούς και πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικούς ελέγχους, ενώ δεν είναι λίγα τα σχολεία που σταδιακά αντικαθιστούν το στόλο τους με 9θέσια οχήματα, που δεν χρειάζονται καν ειδική άδεια οδήγησης ή με εργολαβίες τουριστικών.

Σε λίγες βδομάδες αρχίζουν και οι δύσκολοι οικονομικά μήνες του καλοκαιριού και της ανεργίας για πλήθος συναδέλφων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • ένταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • αναλογική καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε συναδέλφους που έχουν λίγες ώρες στα θερινά τμήματα.
  • πλήρη ασφάλιση με 21 ώρες εργασίας ανεξάρτητα από το πλήθος των συμβάσεων.
  • εξαίρεση των συνοδών από τις διατάξεις για υποχρεωτική χρήση ζώνης. Σε περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η παρέμβασή της στο μέρος που κάθονται οι μαθητές.
  • τακτικούς και καθολικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σταθερά σημεία κεντρικών δρόμων δεν αρκούν. Γενική συντήρηση με ευθύνη των ιδιοκτητών σχολείων.
  • υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και για οδηγούς/συνοδούς σχολικών λεωφορείων.
  • ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας.

Καλούμε:

  • Σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 1η Μάη στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση στις 9:30 στα Γραφεία του ΣΙΣ (3ης Σεπτεμβρίου 75)
  • εξορμήσεις τη Δευτέρα 24/4 στις 11:30 στην πλατεία Δημαρχείου Παλλήνης και Πέμπτη 27/4 στο Εκπτωτικό χωριό την Πέμπτη 27/4 στις 11:30 (στέκια οδηγών) και  στον Αλιμπινίση την Τρίτη 25/4 στις 16:00 με το κάλεσμα για την Πρωτομαγιά.

Κάλεσμα_Πρωτομαγιά-2023.pdf

Κύλιση προς τα επάνω