3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Ανέκαθεν κατά την αργία των Τριών Ιεραρχών, η οποία φέτος είναι την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης παρέμεναν κλειστά.
Η σχολική γιορτή των τριών Ιεραρχών, όπως και μια σειρά άλλες μέρες, έχουν καθιερωθεί ως αργίες σε όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Στη βάση αυτών ο κάθε εργαζόμενος κάνει τον προγραμματισμό του, τις αξιοποιεί ως ελεύθερο χρόνο, αναπληρώνει την εργατική του δύναμη που την ξοδεύει καθημερινά για την κερδοφορία των εργοδοτών.

Φέτος έχει προκύψει σύγχυση λόγω της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας που ορίζει την ημέρα ως σχολική εορτή και όχι αργία για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα», δηλαδή δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα. Επιπροσθέτως, με  συμπληρωματική του οδηγία, αναφέρεται ότι «με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο», που σημαίνει ότι δεν θα μείνουν οι μαθητές στο σχολείο για όλο το καθορισμένο ωράριό τους.

Μετά από επικοινωνία μας με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, μας τονίστηκε ότι αυτή η εγκύκλιος αφορά μόνο τα σχολεία και ότι για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης η ημέρα των Τριων Ιεραρχών συνεχίζει να θεωρείται αργία. Αυτό προκύπτει σαφώς από το ΦΕΚ 652, τ.Β της 16-11-1983 όπου ορίζεται ρητά ως αργία η εορτή των Τριών Ιεραρχών, από το από 22/12/2006, αριθμ. πρωτοκόλλου 139817/Δ5 έγγραφο του Υπ. Παιδείας που υπογράφει η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
(τμήμα Γ’ Φροντιστηρίων) κ. Γλυκερία Βερβέρη, καθώς και από το από 28-5-2012, αριθμ. πρωτοκόλλου 7033/291 έγγραφο για τις ημέρες διακοπών για τα κέντρα ξένων γλωσσών και αποδοχές εργαζομένων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας – Διεύθυνση Ωρών Εργασίας του Υπ. Εργασίας. Η πιο πρόσφατη επικαιροποίηση των ημερών αργίας προέρχεται από έγγραφο του Διευθυντή Τμήματος Β’ Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ Ανδρεά  Παπαντωνάκη προς την ΟΙΕΛΕ, όπου αναφέρεται ότι «Κατά τις  ημέρες αργίας που ορίζονται στο β.δ 74/66 και κατά την Καθαρή Δευτέρα, την εορτή του Αγίου Πνεύματος, την 17 Νοέμβρη και την 30 Ιανουαρίου,κάθε έτους, οι καθηγητές δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, βάσει  του προγράμματος».

Σε κάθε περίπτωση το σωματείο μας έχει ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας ερώτηση για να πάρουν σαφή θέση καθώς και στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αττικής και στον ΕΟΠΠΕΠ αίτημα όπως κάνουν τα απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συγκεκριμένης αργίας στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών απέναντι στις όποιες διαθέσεις των εργοδοτών. Καλούμε και την ΟΙΕΛΕ σε αντίστοιχες ενέργειες.

Κατόπιν πίεσης που ασκούμε από πέρυσι, όταν πολλά ΦΜΕ αυθαιρετούσαν καταπατώντας τη συγκεκριμένη αργία,
ήδη η εργοδοτική ένωση Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) υπενθυμίζει στα μέλη του ότι αποτελεί αργία και ως εκ τούτου οφείλουν να κρατήσουν κλειστά τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και
τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης οφείλουν να παραμείνουν κλειστά και οι εργοδότες είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν στους εργαζόμενους τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωριαίο πρόγραμμά τους.

Παρόλα αυτά οι εργοδότες, αποθρασυμένοι από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και συνολικά τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ισοπεδώσει τα πάντα στην αγορά εργασίας προς όφελος τους, προχωρούν στην αμφισβήτηση και των τελευταίων εργασιακών μας δικαιωμάτων. Πάγιο αίτημά τους είναι η κατάργηση των αργιών και ακόμα και όταν δεν υπάρχει αντιλαϊκή νομοθετική σχετική ρύθμιση, τρομοκρατούν τους συναδέλφους και τους επιβάλλουν να δουλέψουν τις αργίες.
Ήδη οι παραβιάσεις των αργιών στο κλάδο μας έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, με πρώτες τις παραβιάσεις της Κυριακής αργίας που οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε επιτηρήσεις και ενημερώσεις γονέων, πολλές φορές χωρίς καν να πληρώνονται.

Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο στον κλάδο να περιφρουρήσει κάθε αργία, να αντιταχθεί στις αξιώσεις της εργοδοσίας για τη διαμόρφωση νέων βάρβαρων όρων για την εκμετάλλευσή μας.

Κανένας συνάδελφος να μην δουλέψει στις 30 Ιανουαρίου, να μην ενδώσει στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αναφέρει και να καλέσει το σωματείο μας για παρέμβαση σε όποιον εργασιακό χώρο παραβιάζονται οι αργίες μας και τρομοκρατούνται εργαζόμενοι.

Σε αυτή την κατεύθυνση το σωματείο μας θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε φροντιστήρια για να περιφρουρήσει τη συγκεκριμένη αργία.

Κύλιση προς τα επάνω