3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΓΣ του σωματείου μας την Κυριακή 1η Μάρτη, στις 10:30 πμ

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

Ένας μήνας έχει περάσει από τις εκλογές του Ιανουαρίου και την κυβερνητική εναλλαγή με την ανάδειξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια κυβέρνηση που αναδείχθηκε με σημαία μια άκρατη συνθηματολογία που δημιουργούσε αυταπάτες για αποκατάσταση των λαϊκών δικαιωμάτων, υποσχόμενη ουσιαστικά ψίχουλα, με μπόλικο φανφαρονισμό για σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ και λεονταρισμούς κατά της τρόικας. Τη νέα κυβέρνηση όμως την ενώνει με την παλιά η ίδια στρατηγική: η εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου! Για αυτό και θέτει στην ουσία τους ίδιους και απαράλλακτους αντιλαϊκούς στόχους με την προηγούμενη κυβέρνηση: αναγνώριση του χρέους που δεν το δημιούργησε αλλά θα το πληρώσει ο λαός, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων εις βάρος των κοινωνικών παροχών που ματώνουν το λαό, στήριξη της επιχειρηματικότητας, του κεφαλαίου και των επενδύσεών του, καμιά μονομερή ενέργεια για κατάργηση αντεργατικών μέτρων χωρίς τη συναίνεση των θεσμών της ΕΕ και την αντικατάστασή τους από άλλα ισοδύναμα αντεργατικά μέτρα, συνέχιση της επιτήρησης από τους θεσμούς της ΕΕ.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε κάθε κλάδο όπως και στην ιδιωτική εκπαίδευση, έγκαιρα προειδοποιούσαν ότι η κυβερνητική αλλαγή στοχεύει να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στο σφαγιασμό του. Από την πρώτη στιγμή προέταξαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην εναποθέσουν τις ελπίδες τους κάτω από τις σημαίες των αφεντικών, να μην τηρήσουν στάση αναμονής και ανοχής απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεσμεύεται απέναντι στο κεφάλαιο για συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής και για δημοσιονομική χαλάρωση ώστε να εξοικονομηθεί κρατικό χρήμα για τη στήριξη των επενδύσεων του.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Στον ένα μήνα που έχει περάσει από τις εκλογές οι εργαζόμενοι έχουν όλες τις αποδείξεις που χρειάζονται: Η «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση συμφωνεί με το 70% του μνημονίου και για το υπόλοιπο 30% προτείνει μέτρα, πιθανότατα ακόμα σκληρότερα, από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση με τις κορόνες κατά της λιτότητας προκρίνει το λιτό βίο για το λαό. Η κυβέρνηση που έκραζε κατά της τρόικας την μετονόμασε σε «3 θεσμούς», τους ίδιους που αποτελούσαν την τρόικα. Η κυβέρνηση της σκληρής διαπραγμάτευσης, που καλούσε μάλιστα το λαό να διαδηλώσει υπέρ της, κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ για επιτυχή ολοκλήρωση των στόχων του μνημονίου, για καμιά μονομερή ενέργεια, για συνέχιση της επιτήρησης από τους θεσμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ και επιπλέον δεσμεύτηκε για νέα μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις, παραπέρα ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κλπ). Η αποκατάσταση ακόμα και του κατώτατου μισθού στα 751€, μετατίθεται στο μέλλον, επαφίεται στην καλή θέληση των εργοδοτών και εξαρτάται από ανταποδοτικά αντεργατικά μέτρα υπέρ τους.

Όλα τα αντεργατικά μέτρα και οι εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα παραμένουν και η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα παραμείνουν. Τα εξευτελιστικά ωρομίσθια με βάση τα 3,52 Ευρώ στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και η απληρωσιά παραμένουν. Το νέο ισοπεδωμένο μισθολόγιο στα ιδιωτικά σχολεία παραμένει. Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, τα κίτρινα σωματεία-εργοδοτικά ανδρείκελα, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η ασυδοσία στον αχανή κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου δεν υπάρχει όρθια ΣΣΕ, όλα παραμένουν. Τα κλειστά νοσοκομεία και σχολεία παραμένουν κλειστά. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, οι ελλιπέστατοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η σύνταξη-επίδομα φτωχοκομείου στα βαθιά γεράματα, αν οι εργαζόμενοι ειδικά στον κλάδο μας δεν έχουμε πεθάνει μέχρι τότε (!), όλα είναι εδώ και μας τρώνε τη ζωή. Τα voucher, στα οποία συνάδελφοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, χωρίς στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα, για 3 και 4 εκατοστάρικά το μήνα, για λίγους μήνες πριν ξαναπεταχτούν στην ανεργία, επεκτείνονται. Οι αμέτρητοι άνεργοι του κλάδου που δεν δικαιούνται επιδόματός ανεργίας, που δουλεύουν για λίγες ώρες την εβδομάδα χάνοντας την επιδότηση, που τρέχουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (από φροντιστήρια και ΙΕΚ μέχρι και στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ όπου είναι απλήρωτοι για μήνες) μπας και συμπληρώσουν καμία ώρα αυξάνονται.

Είναι ώρα για επαγρύπνηση και δράση.

Δεν δίνουμε άλλο χρόνο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένοντας θεατές των εξελίξεων εις βάρος μας.

Προκρίνουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας που δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που μας τάζουν.

Τώρα οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Συσπείρωση γύρω από το ταξικό, κλαδικό σωματείο, ισχυροποίησή του, μαζική στήριξη των πρωτοβουλιών του για να μην αφήσουμε τους εργοδότες σε χλωρό κλαρί. Βάζουμε πλώρη για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την ανάκτηση των απωλειών μας, για την προστασία των αμέτρητων ανέργων συναδέλφων μας. Βάζουμε πλάτη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για να διεκδικήσουμε τη ζωή και τα δικαιώματα που μας αξίζουν σε ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το δυνάμωμα της λαϊκής αλληλεγγύης για να μην μένει κανένας εκτός αγώνα, την ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου μέχρι την απαλλαγή μας από τους σφετεριστές του πλούτου που παράγουμε.

Όλοι και όλες στη ΓΣ του σωματείου μας.Κυριακή 1η Μάρτη, στις 10:30 πμ, στην αίθουσα του συνδικάτου επισιτισμού, Γλαδστώνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Κύλιση προς τα επάνω