3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Δελτίο τύπου Α.Σ.Κ.Ι.Ε για το συνέδριο της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ολοκληρώθηκε το 38ο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ.  H ΑΣΚΙΕ διατήρησε τις 2 έδρες στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας. 12 έδρες έλαβε η παράταξη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και 1 έδρα οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

Το επόμενο διάστημα, μέσα κι έξω από το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ οι εκλεγμένοι με την ΑΣΚΙΕ θα συνεχίσουν να δίνουν το αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και της ζωή που μας αξίζει.

Στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της ΑΣΚΙΕ  αναδείχτηκε με όλους τους τρόπους ότι η «ενότητα» και η «ομοψυχία» που ευαγγελίζεται η πλειοψηφούσα παράταξη (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) είναι υποκριτική.  Αλήθεια για ποια ενότητα μιλάμε, όταν για μία ακόμα φορά στο Συνέδριο δεν εκπροσωπήθηκε ουσιαστικά ο κλάδος; Σε ποια ενότητα αναφερόμαστε, όταν με το έτσι θέλω και με νομικίστικα τερτίπια τόσα και τόσα πρωτοβάθμια σωματεία ανά την Ελλάδα (που αριθμούν εκατοντάδες μέλη) αποκλείονται από τις τάξεις της Ομοσπονδίας;  Το ξαναλέμε: το αίτημα για γνήσια εκπροσώπηση όλων των εργαζομένων στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης έχει τεθεί εδώ και μια δεκαετία από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΟΙΕΛΕ και δεν έχει καιροσκοπικό χαρακτήρα. Με τα προβλήματα σε μια σειρά χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης να διογκώνονται και οι εργασιακές συνθήκες να θυμίζουν πλέον μεσαίωνα (βλέπε Κέντρα μελέτης, ΚΔΑΠ και άλλα) δεν χωράνε διακρίσεις σωματείων. Οι εργαζόμενοι του κλάδου οφείλουν να είναι μια γροθιά! Δεν περισσεύει κανένας! Αυτό είναι ο μόνος δρόμος που απαντά στις ανάγκες του σήμερα.

Πλέον βέβαια είναι πιο καθαρό από ποτέ τι τους ενοχλεί. Ο ταξικός προσανατολισμός και ο δρόμος του αγώνα που προτείνουν οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ είναι αυτός που τους χαλάει. Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας έφτασαν στο σημείο να καταψηφίσουν το ψήφισμα των δυνάμεων της ΑΣΚΙΕ για κατάργηση εδώ και τώρα του κατάπτυστου νόμου Χατζηδάκη. Αποτελεί συνέχεια της στάσης που κράτησε η «Ενότητα» πέρσι το Νοέμβρη, όταν δεν πήρε καμία απολύτως απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, τη στιγμή που δεκάδες ομοσπονδίες και συνδικάτα βρίσκονταν στο δρόμο! Σήμερα μας λένε ότι η Ομοσπονδία δεν μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο ψήφισμα, «εκθέτοντας» τον κλάδο, δεν μπορούμε – λένε – να αντιταχθούμε σε νόμους του κράτους! Ίδια στάση κράτησαν απέναντι και στην πρόταση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες για τον προϋπολογισμό στις 16 Δεκέμβρη, καταψηφίζοντας το κείμενο, που αντίστοιχό του υπογράφουν εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Θέλουν τον Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό με σκυμμένο το κεφάλι, απλά να αναθέτει τη λύση του προβλήματος στην διοίκηση της Ομοσπονδίας,  συντηρούν τη λογική της ανάθεσης και στέκονται απέναντι στην όποια αγωνιστική διάθεση μαζικής, συλλογικής διεκδίκησης.

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τους εκπροσώπους της «Ενότητας» να «αγωνιούν για τον κλάδο», για τη δυσκολία συμμετοχής των συναδέλφων σε συλλογικές διαδικασίες, αλλά και την «ανάγκη να βρεθούν νέες μορφές πάλης, πέρα από την ξεπερασμένη απεργία». Ταυτόχρονα, έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τον «ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό» – ενώ όλοι γνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσαν ως γραφείο τύπου του Υπουργείου επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτίζονται πλήρως με τη γνωστή εργοδοτική – κυβερνητική ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Αποκαλυπτική ήταν η στάση των Παρεμβάσεων. Στο κίνημα της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης πατάνε σε δύο βάρκες: από τη μία μετέτρεψαν το ΣΕΦΚ σε κλαδικό σωματείο, ουσιαστικά διασπώντας το κίνημα, αφού στην Αττική υπάρχει χρόνια τώρα «ο Βύρωνας», το κλαδικό σωματείο που εκπροσωπεί κάθε συνάδελφο σε οποιαδήποτε δομή της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Ιδ. Σχολεία, ΦΜΕ, ΚΞΓ, ΙΙΕΚ, Κέντρα Μελέτης κ.τ.λ.) και από την άλλη έστειλαν εκπροσώπους στο συνέδριο με το παλιό τους καταστατικό!! Έχει σημασία να θυμίσουμε τη στάση τους πριν δύο συνέδρια, όταν στήριζαν μεν την ένταξη του «Βύρωνα» στην ΟΙΕΛΕ, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι συντάσσονται ουσιαστικά με την νομικίστικη αιτιολόγηση  των εκπροσώπων της «Ενότητας» για καταστατικό κώλυμα.

Η  ΑΣΚΙΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, απευθύνει κάλεσμα στους συναδέλφους του κλάδου για κοινή, αγωνιστική πορεία απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Απευθύνει κάλεσμα σε κάθε συνάδελφο που προβληματίζεται να δει καθαρά ποιος μπαίνει εμπόδιο σε κάθε σπίθα αγωνιστικής διάθεσης, ειδικά στο σήμερα που το συνδικαλιστικό κίνημα βάλλεται με τον πιο άγριο τρόπο. Συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως αυτή της «Ενότητας» αποτελούν εμπόδιο στην τόνωση της μαζικοποίησης, στο ξαναζωντάνεμα των συλλογικών διαδικασιών. Οι μάχες είναι μπροστά! Τα παραδείγματα των εργαζομένων της efood, άλλα και αυτών της Cosco το δείξανε πρόσφατα. Η λύση δεν θα έρθει από κανέναν δήθεν σωτήρα. Η δύναμη μας είναι η συσπείρωση μας! Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΟΙΕΛΕ-2.docx

Κύλιση προς τα επάνω