3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Δελτίο τύπου για την προδιαγραφόμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα των κέντρων μελέτης

Χτες, 10 Ιουλίου 2017, πληροφορηθήκαμε ότι αίρονται τα εμπόδια που είχε θέσει προ λίγων μόλις εβδομάδων ο ΕΟΠΠΕΠ για την αυθαίρετη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης. Συγκεκριμένα, το νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ, δεν απαιτεί πλέον την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για μη λειτουργία Κέντρων Μελέτης εκ μέρους των ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών στο χώρο της επιχείρησής τους. Μία τέτοια υποχρέωση θα επέβαλλε ουσιαστικά την άμεση νομοθέτηση (πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς) θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης, τα οποία προς το παρόν λειτουργούν σε θεσμικό κενό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να βάλει στοιχειώδη έστω φραγμό στην αδηφάγο επιθυμία για κέρδος των ιδιοκτητών αυτών των άτυπων δομών εκπαίδευσης. Πρόκειται για χώρους που επικρατούν συνθήκες γαλέρας, με εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται χωρίς να αναφέρεται στη σύμβαση η εκπαιδευτική τους ιδιότητα, παρά το ότι ασκούν εκπαιδευτικό έργο. Μιλάμε για εκπαιδευτικούς που επισήμως πληρώνονται με λιγότερο από τρία ευρώ την ώρα, υποχρεώνονται να συνάπτουν μηνιαίες συμβάσεις, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λαμβάνουν ούτε τα νόμιμα επιδόματα αδειών, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα κ.λπ.

Αυτή η κατάσταση υπάρχει πάνω από δέκα χρόνια τώρα και πρόσφατα, σε συνάντηση του Συλλόγου Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «0 Βύρων» με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, οι «έκπληκτοι» αρμόδιοι έκαναν πως δεν ξέρουν. Άφησαν δε, να διαφανεί η πρόθεση νομοθέτησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να διασφαλιστεί εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον ανάλογο με τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Η χτεσινή εξέλιξη αποδεικνύει ότι και σε αυτό το στοιχειώδες, το ελάχιστο για τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές, δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της κατάστασης. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, γνώριζαν και έχουν από κοινού την ευθύνη για τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Αυτή είναι η επένδυση στη γνώση και η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται!

Το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας και η καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, που ταυτόχρονα εκπαιδεύει τους νέους εργαζόμενους στην αποδοχή της εργασιακής δουλείας ως φυσιολογικού φαινόμενου, δεν ανατρέπεται με διαβουλεύσεις και κομπρεμί από τα πάνω, όπως προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους του κλάδου η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ. Ανατρέπεται από τους ίδιους τους εργαζομένους με τη μαχητική και συλλογική δράση τους. Θέλουν να κάνουν τους νέους να ταυτίζουν τη δουλειά με ευλογία, ανεξαρτήτως αμοιβής, εργασιακών συνθηκών, ωραρίου, ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μας θέλουν, με άλλα λόγια, δούλους του 21ου αιώνα.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Κύλιση προς τα επάνω