3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Δελτίο τύπου για τη διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Σάββατο 9/1 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η προγραμματισμένη εκδήλωση του σωματείου “Μύθοι και αλήθειες για το σύστημα υγείας και τη διαχείριση της πανδημίας”, με εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας του ΑΠΘ, Ηλία Κονδύλη και παρέμβαση του Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής Νεογνολογίας του ΑΠΘ, Γιώργου Μητσιάκου.

Εισηγητικά παρουσιάστηκε η επιδημική κατάσταση της Ελλάδας, που δεν παρουσιάζει αποκλιμάκωση παρά το δίμηνο lockdown. Εξηγήθηκε η σφοδρότητα από την αναζωπύρωση ενός 3ου κύματος. Τονίστηκε η χαμηλή επιδημική ετοιμότητα της χώρας, δηλαδή η αναντιστοιχία κρατικών παρεμβάσεων σε σχέση με το διαθέσιμο χρόνο προετοιμασίας και τον κίνδυνο της νόσου.  Κύριο στοιχείο ανετοιμότητας αποδεικνύεται η απουσία μέτρων για την παρακολούθηση της επιδημίας στη ρίζα της, δηλαδή στους χώρους δουλειάς, διασκέδασης, τα ΜΜΜ κ.α.

Άλλοι παράγοντες συνδέονται με ανεπάρκειες σε υγειονομικό προσωπικό, προσωπικό ελέγχων και τεστ, στην αδυναμία μιας αποκεντρωμένης, πλήρως στελεχωμένης δομής δημόσιας υγείας, χωρίς εμπόδια και άλλους αποκλεισμούς (κόστος τεστ, φαρμάκων κ.α.).

Με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία διασποράς στον παιδικό πληθυσμό, στο πως εκδηλώνεται η νόσος ανάλογα την ηλικία και τις συνθήκες μετάδοσης, όπως στα σχολεία. Κρίνεται αναγκαίος ο συνδυασμός καλού αερισμού στις αίθουσες, οι αποστάσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών και η χρήση μάσκας. Για την ουσιαστική προστασία είναι αναγκαία τα περιοδικά τεστ σε όλη τη σχολική κοινότητα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας των σχολείων, που διαμορφώθηκαν τα πρωτόκολλα  ιχνηλάτησης με βάση τα διαθέσιμα τεστ…

Από ερωτήματα των συναδέλφων, εξετάστηκαν οι συνθήκες εμβολιασμού στη χώρα και οι όροι ιχνηλάτησης στους χώρους των φροντιστηρίων.

Η ελλιπής ενημέρωση προς τον λαό σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τον εμβολιασμό και όλα τα διαθέσιμα φάρμακα, έχουν άμεσες συνέπειες στην εξέλιξη της νόσου και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και τα επιτελεία της.

Οι χώροι δουλειάς μας θα γίνονται χώροι διασποράς. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας άνοιξαν, σε επόμενο χρόνο θα ανοίξουν της δευτεροβάθμιας, κάποια στιγμή τα φροντιστήρια και τα κέντρα μελέτης.

Δεν εφησυχάζουμε!

Καταγγέλλουμε στο σωματείο κάθε επικίνδυνη πρακτική της εργοδοσίας.

Διεκδικούμε:

  • Σαφές σχέδιο ιχνηλάτησης και εξειδικευμένες οδηγίες λειτουργίας για τα φροντιστήρια (ΦΜΕ, ΚΞΓ) και τα κέντρα μελέτης.
  • Δωρεάν περιοδικά τεστ, με ευθύνη του κράτους ή του εργοδότη, για εργαζόμενους και μαθητές. Δικαίωμα ένταξης των εργαζομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ Covid.
  • Στα ιδιωτικά σχολεία να καθιερωθεί μέγιστο όριο για 15 μαθητές ανά τάξη. Μείωση της πληρότητας των σχολικών λεωφορείων.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Επαρκή καθαριότητα με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Καθιέρωση τακτικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των παραπάνω.

ΔΤ_Εκδήλωση_Πανδημία.docx

Κύλιση προς τα επάνω