3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Δελτίο τύπου για τη λήξη των διαπραγματεύσεων στον ΟΜΕΔ

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,

Ήδη από τις αρχές της χρονιάς, κυρίως με τη δράση και την πίεση του “Βύρωνα” προς την ΟΙΕΛΕ, έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά συναντήσεων με τις εργοδοτικές ενώσεις στο χώρο των  Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΦΕ) και Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO, EUROPALSO, ΟΜΗΡΟΣ) στην κατεύθυνση υπογραφής ΣΣΕ.

Σε δεύτερο επίπεδο, για τα ΚΞΓ, οι διαπραγματεύσεις πέρασαν στον ΟΜΕΔ, με καταληκτική ημερομηνία τις 28/6/19. Εκ μέρους των εργοδοτών δε φάνηκε να υπάρχει καμία πρόθεση για σύναψη σύμβασης στον κλάδο. Μόλις την περασμένη βδομάδα (5/7) η μεσολαβήτρια κατέληξε σε πρόταση για σύμβαση στον χώρο των ΚΞΓ με ωρομίσθιο της τάξης των 7,50 ευρώ μεικτά, τη στιγμή που το υπάρχον ωρομίσθιο είναι 7,43 ευρώ (δηλαδή μιλάμε για μια αύξηση της τάξης των 0,07 ευρώ!). Οι δυνάμεις του Βύρωνα απέρριψαν το εν λόγω σχέδιο σύμβασης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα κωδικοποιούνται στα εξής:

Συμπέρασμα 1ο: Οι εργοδότες λένε ότι “δε  βγαίνουν”.

Η εργοδοσία χρησιμοποιεί το γνωστό παραμύθι για τη μη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. Όπου σταθούν και όπου βρεθούν λένε ανοιχτά πως θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους αν δεν έχουν το αναμενόμενο κέρδος, την ίδια ώρα που αυτοαποκαλούνται συνάδελφοι. Δηλαδή παρουσιάζουν ως ίσους και όμοιους αυτούς που παλεύουν να βγάλουν το μήνα με ελάχιστο ωρομίσθιο μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαρκούς περιπλάνησης, με αυτούς που επιβάλλουν τέτοια ωρομίσθια πείνας και άθλιες συνθήκες, με στόχο την αύξηση του κέρδους.

  • Αυτοί είναι που υπέγραψαν την κατάπτυστη σύμβαση των 3,52 ευρώ (μετέπειτα 5,40) με τη βοήθεια του στημένου ψευδοσωματείου στην Αττική και είναι οι ίδιοι που ευθαρσώς λένε ότι αυτά αποτελούν και σήμερα βιώσιμα ωρομίσθια.
  • Έχουν το θράσος να θέτουν υπό συζήτηση τις 21 ώρες πλήρους ωραρίου και της 45λεπτης διδακτικής ώρας, από τη στιγμή που αυτά τα κεκτημένα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των συμβάσεων στον κλάδο.
  • Δεν μιλούν για την κατακόρυφη αύξηση των κερδών των επιχειρήσεών τους τα χρόνια που οι εργαζόμενοι δούλευαν με 3 και 4 ευρώ.
  • Είναι προκλητικοί να διαχωρίζουν τους συναδέλφους στα ΚΞΓ μισθολογικά, εκμεταλλευόμενοι φοιτητές και μη πτυχιούχους, και να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως ευεργέτες που δίνουν τη δυνατότητα προϋπηρεσίας.
  • Δεν ντρέπονται να κατηγορούν τους εργαζόμενους πως τα “μαύρα” ιδιαίτερα ρίχνουν το ωρομίσθιο και πως για αυτό δεν “βγαίνουν” να καταβάλλουν τα δώρα και τα επιδόματα που προβλέπονται.

Συμπέρασμα 2ο: Στην ιδιωτική εκπαίδευση η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

  • Οι Νόμοι Βρούτση (ΝΔ)/ Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) αποκλείουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από πλευράς των εργαζομένων και ορίζουν με υπουργική απόφαση το ύψος του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Βάζουν επιπλέον φρένο στην υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα στις ΣΣΕ. Ο Νόμος Φίλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “κλειδώνει” το ωρομίσθιο στο μισό της ΣΣΕ του κλάδου που ίσχυε μέχρι το 2012, ενσωματώνοντας διατάξεις δανεισμένες κατευθείαν από άρθρα παλαιότερων συμβάσεων του κλάδου, όπως αργίες και εργάσιμος χρόνος.
  • Σε σχέση δε με τις ΣΣΕ όπως ίσχυαν πριν το 2010 το σημερινό ωρομίσθιο είναι πολύ μικρότερο κλάσμα.
  • Επιπλέον δεν προβλέπει τίποτα για μια σειρά θεσμικών κεκτημένων, όπως υπήρχαν ανέκαθεν (π.χ. Πληρωμή εξωδιδακτικής εργασίας και διορθώσεις γραπτών). Αντίθετα οι εργοδότες βολεύονται και τον αξιοποιούν ώστε να μην μπουν καν στη συζήτηση της υπογραφής ΣΣΕ.

Συμπέρασμα 3ο: Η πλειοψηφούσα παράταξη στην ΟΙΕΛΕ έχει αναλάβει το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο.

  • Διαχωρίζει τους εργοδότες σε καλούς και κακούς, την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση σε υγιή και μη.
  • Υπέγραψε αυξήσεις 0% επ’ αόριστον, πολύ πριν την κρίση, για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια.
  • Εξύμνησε το Νόμο Γαβρόγλου για το Νέο Λύκειο. Δεν έχει πρόβλημα με την κατηργημένη επί της ουσίας Γενική Παιδεία που κάνει τους φροντιστηριάρχες να τρίβουν τα χέρια τους και τους γονείς να βάζουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές εξετάσεις των παιδιών.
  • Αδιαφόρησε μπροστά στις μεγάλες μάχες των εργαζομένων, όπως η απεργία τον Φλεβάρη του 2018 ενάντια στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος
  • Κωλυσιεργεί τόσα χρόνια στην οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ στο σύνολο του κλάδου. Χαρακτηριστικό είναι πως συντελεί στη διατήρηση των άθλιων συνθηκών εργασίας στα Κέντρα Μελέτης και αρνείται να καλύψει τους συναδέλφους.
  • Εγκλωβίζει τους συναδέλφους στο αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης και του κοινωνικού διαλόγου, στην λογική του συμβιβασμού.
  • Δεν πήρε θέση όταν η κυβέρνηση απέρριπτε το σχέδιο νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που είχαν καταθέσει στη Βουλή 513 εργατικά σωματεία. Για αυτό δεν θέλει να επανεντάξει ως μέλος της τον “Βύρωνα”, σωματείο μαζικό που οργανώνει τον αγώνα στους χώρους δουλειάς.

Συνάδελφοι-ισσες,

Η υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο αποτελεί για τις δυνάμεις του Βύρωνα αιχμή του δόρατος. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε ως εργαζόμενοι του κλάδου όλα τα προηγούμενα χρόνια δίνεται και θα δοθεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Η κατά περίπτωση αξιοποίηση θεσμικών εργαλείων τύπου ΟΜΕΔ, δεν μας δημιουργεί αυταπάτες για το ρόλο τους. Η πείρα δείχνει ότι το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια από κοινού τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προασπίζοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων και υποκλινόμενες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν αφήνει περιθώρια για εμάς τους εργαζόμενους να κινηθούμε στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου» που όχι μόνο έχει κοντά ποδάρια, αλλά έχει ως στόχο να ενσωματώσει κάθε αγωνιστική διάθεση εκ μέρους των συναδέλφων. Ως ταξικές δυνάμεις στον κλάδο στεκόμαστε απέναντι σε κάθε λογική που μας θέλει να ζούμε με ψίχουλα, να εργαζόμαστε χωρίς δικαιώματα.

Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε καθαρά.

Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της αγωνιστικής διεκδίκησης, της μαζικοποίησης του κλαδικού σωματείου του Βύρωνα. Ο αγώνας συνεχίζεται καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς. Ζητήματα όπως:

  • ευθυγράμμιση των εργαζομένων στα Κέντρα Μελέτης με του εργαζόμενους στα ΦΜΕ και ΚΞΓ,
  • κατώτατο ωρομίσθιο το οποίο να προκύπτει από το αίτημα για 751 ευρώ κατώτερο μισθό,
  • αναγνώριση επιδόματος πτυχίου,
  • επαναφορά τριετιών (προσαύξηση λόγω παλαιότητας),

αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις του Σωματείου. Έχουμε τη δύναμη μέσω της συλλογικής δράσης να ανατρέψουμε τις άθλιες συνθήκες που «ζούμε στο πετσί» μας καθημερινά. Η λογική πάνω στην οποία οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση με τους συναδέλφους, είναι αυτή της ανάκτησης των απωλειών. Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος.

Δελτίο-Τύπου-για-την-κατάληξη-των-διαπραγματεύσεων-στον-ΟΜΕΔ.docx

Κύλιση προς τα επάνω