3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με το γ.γ. του υπουργείου Εργασίας

Σήμερα, 19 Μάρτη 2019, αντιπροσωπεία του ΔΣ του “Βύρωνα” συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης και της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο. Ο γ.γ. κ. Νεφελούδης άκουσε τις επισημάνσεις και τα αιτήματα του κόσμου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως τα διατύπωσαν οι συνδικαλιστικοί του εκπρόσωποι.

Επισημάναμε στον κ. Νεφελούδη ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται τα σωματεία να διαπραγματευτούν για την σύναψη αξιοπρεπών για τους εργαζόμενους Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εξακολουθεί να είναι δυσμενέστερο σε σχέση με την προ του 2012 περίοδο, παρά τις εξαγγελίες περί μεταμνημονιακής εποχής. Ο κ. Νεφελούδης παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να προκρίνονται ως κριτήρια προσδιορισμού των ΣΣΕ από τον ΟΜΕΔ χρηματοοικονομικές παράμετροι (οι περίφημοι δείκτες της οικονομίας), θεωρώντας όμως ότι στην πράξη συνεκτιμώνται και οι ανάγκες των εργαζομένων. Βεβαίως, η “πράξη”, προσδιορίζεται από το θεσμικό πλαίσιο και αυτό δεν αμφισβητείται, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα.

Σε σειρά ζητημάτων που θέσαμε (επίδομα πτυχίου για καθηγητές ΦΜΕ και ΚΞΓ, προστασία μητρότητας για εκπαιδευτικούς στην άτυπη εκπαίδευση, άρση του άθλιου καθεστώτος στις εργασιακές σχέσεις και την λειτουργία των Κέντρων Μελέτης, ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για να μπει φραγμός στις μαζικές απολύσεις όσων εκπαιδευτικών λήγει η διετής σύμβαση σε ιδιωτικά σχολεία) η απάντηση ήταν ότι εκφεύγουν της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, καθώς εμπίπτουν στο πεδίο του υπουργείου Παιδείας.

Τέλος για το θέμα της κατάργησης τα τελευταία χρόνια του συμπληρωματικού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ για όσους εκπαιδευτικούς εργάζονται για λίγες ώρες σε θερινά προγράμματα φροντιστηρίων δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουμε τίποτα ως εργαζόμενοι, αν περιμένουμε λύσεις από κυβερνήσεις που έχουν δεσμευτεί, όσο αφορά τους βασικούς άξονες της πολιτικής τους,  να ακολουθούν τις επιταγές της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων. Είτε με ευγενικό τρόπο (όπως έκανε ο κ. Νεφελούδης) είτε απροκάλυπτα το μήνυμα που εκπέμπουν είναι σαφές: Πρέπει να προσαρμοστούμε στις “πραγματικές συνθήκες” της Οικονομίας. Απαντάμε ότι τις πραγματικές μας ανάγκες θα τις καλύψουμε με αγώνα και οργάνωση στα σωματεία μας. Με τον αγώνα που θα κάνει εργοδότες και κυβέρνηση να προσαρμοστούν στην δική μας πραγματικότητα.

Δελτίο-τύπου-για-συνάντηση-με-Νεφελούδη.docx

Κύλιση προς τα επάνω