3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Δελτίο τύπου – Καταγγελία – ΟΛΟΙ στο Υπουργείο Παιδείας τη ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 10:00 – Υπουργική απόφαση καταργεί την αργία της 30ης Ιανουαρίου

Σήμερα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του σωματείου με θέμα τον σχεδιασμό της δράσης μας για το επόμενο διάστημα, που θα αναδείξει το πλαίσιο πάλης και τις άμεσες διεκδικήσεις μας στον κλάδο για εκπαιδευτικούς και οδηγούς/συνοδούς, μπροστά στην απεργία που έχουν προκηρύξει εργατικά κέντρα, μεταξύ αυτών και της Αθήνας, για 28 Φλεβάρη.

Ξεχωριστό ζήτημα αποτέλεσε η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που καταργεί την αργία της 30ης Ιανουαρίου για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Η προσπάθεια καταστρατήγησης των αργιών δεν αποτελεί κάτι νέο στον κλάδο μας. Δεκάδες καταγγελίες φτάνουν στο σωματείο μας κάθε χρόνο από συναδέλφους που καλούνται από την εργοδοσία να δουλέψουν στις επίσημες αργίες, στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Διαχρονικά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν απαξιώσει τις υπηρεσίες ελέγχου αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να ενεργούν κατά το δοκούν. Παράλληλα, η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει αγνοήσει αιτήματα του σωματείου για διευθέτηση πληθώρας ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες στα φροντιστήρια, όπως η καταπάτηση του ωραρίου, της διδακτικής ώρας, η εξάλειψη στην πράξη των διαλειμμάτων, η διευθέτηση των υπερωριών κ.α.

Κάτω τα χέρια από τις αργίες. Δικαίωμα στην αναψυχή και την ξεκούραση.

Είναι λοιπόν προκλητικό την ίδια ώρα που αδιαφορούν για τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων να νομοθετούν την κατάργηση μιας αργίας στις 27/1/24, δηλαδή μόλις τρεις μέρες πριν κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο για καταπάτηση κατακτήσεων των εργαζομένων. Ενάντια στην αργία της 30ης Ιανουαρίου έχουν καταφερθεί τόσο ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ με δηλώσεις του, όσο και ο όμιλος Πουκαμισά με παρεμβάσεις του (βλ. σχετική επιστολή του ομίλου Πουκαμισά). Έρχεται τώρα λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει, μέσα σε μια νύχτα, και τη βούλα του νόμου στις απαιτήσεις τις εργοδοσίας για μάθημα πρωί – μεσημέρι – βράδυ χωρίς λεπτό διαλείμματος, διακοπές αργίας.

Είναι αδιανόητο, όταν η ένταση της δουλειάς των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια αυξάνεται συνεχώς, όταν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων συνεχώς αγνοούν τις αργίες, επιστρατεύουν την τηλεκπαίδευση σε αυτή την κατεύθυνση, εκβιάζουν για να πάρουν οι συνάδελφοι άδεια με το “έτσι θέλω” στις διακοπές, η κυβέρνηση να νομοθετεί συνεχώς την αύξηση του εργάσιμου χρόνου. Πρώτα ήταν η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, μετά η απόπειρα να καταργηθεί η αργία της ιστορικής επετείου του Πολυτεχνείου, τώρα αυτό!

Καθόλου εύλογα δεν είναι τα όποια επιχειρήματα αναπαράγουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων για εξίσωση των όρων εργασίας μας με τη δημόσια εκπαίδευση, όπου η εν λόγω αργία έπαψε να ισχύει από το 2020. Αν θέλουν να μιλήσουμε για εξίσωση των όρων εργασίας μας με το δημόσιο, να μιλήσουμε για την καθολική αργία τα σαββατοκύριακα, τις 15ήμερες διακοπές τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τις τοπικές αργίες, που θα έπρεπε να ισχύουν απαρέγκλιτα και για τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών. Ότι συνέβαινε δηλαδή και στα φροντιστήρια πριν την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Από την κατάργηση της, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων- ακόμη και όσων δήθεν νομοθέτησαν “υπέρ των εργαζομένων”, ακυρώνοντας επί της ουσίας τη συλλογική διαπραγμάτευση (βλ. νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου 4564/2018, νόμος Φίλη 4415/2016), οι συνθήκες εργασίας μας βαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Η συγκεκριμένη ΥΑ δεν τίθεται σε ισχύ μέχρι να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ. Αύριο, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας στις 10:00 ώστε άμεσα να αποσυρθεί η ΥΑ που καταργεί την αργία της 30ης Ιανουαρίου. Απαιτούμε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να συναντήσει την αντιπροσωπεία του σωματείου.

Συμμετέχουμε στην Απεργία στις 28 Φλεβάρη με προσυγκέντρωση στα γραφεία της ΟΕΦΕ, ενισχύουμε την πάλη για Συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο.

Τώρα μπαίνουμε ακόμη πιο δυναμικά στη μάχη για:

  • Κατοχύρωση υπερεργασίας και υπερωριών στη βάση του ωραρίου 21 ωρών.
  • Πλήρη ασφάλιση για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων με 21 ώρες εργασίας ανεξάρτητα από το πλήθος των συμβάσεων.
  • Να σταματήσει η καταπάτηση της 45λεπτης διδακτικής ώρας, όπως κάνει και προκλητικά διαφημίζει ο όμιλος “Διακρότημα”.
  • Να σταματήσει η παράνομη πρακτική των 9θέσιων λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών.
  • Κατοχύρωση τριετιών στη βάση των 9μηνων συμβάσεων χωρίς κανένα χαμένο έτος εργασίας.
  • Καμία άδεια σε αργία και διακοπές.
  • Αυξήσεις στους μισθούς χωρίς κουπόνια.

 

ΑΝΑΚ_ΑΡΓΙΕΣ.pdf

Κύλιση προς τα επάνω