3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Καταγγελία: Το Υπουργείο Παιδείας ακυρώνει τους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια!

Υλοποιώντας την απόφαση της χθεσινής (28/01/24) γενικής συνέλευσης, το ΔΣ του «Βύρωνα» ήρθε σε συνεννόηση με τα ΔΣ του ΣΕΦΚ και της ΟΙΕΛΕ, για κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας σήμερα 29/01/24 στις 10π.μ. Αντιπροσωπεία των ΔΣ των σωματείων, συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Κατσαρό και την διευθύντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Παναγιώτα Ρούνη, για την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που καταργεί την αργία της 30ης Ιανουαρίου για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

 

Ζητήσαμε να ανακληθεί άμεσα η εν λόγω ΥΑ, καθώς δεν μπορεί μέσα σε τρεις μέρες να ανατρέπονται προγράμματα φροντιστηρίων και εργαζομένων, αλλά κυρίως γιατί επισφραγίζει την ευθεία καταπάτηση αργιών από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων.

Θέσαμε επίσης το ζήτημα της ανυπαρξίας ελέγχου στα φροντιστήρια, που ενεργούν κατά το δοκούν, που καταπατούν συμβάσεις και ωράρια, μαζί με το ότι η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει αγνοήσει αιτήματα του σωματείου για διευθέτηση πληθώρας ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες στα φροντιστήρια.

 

   Καταγγέλλουμε την προκλητική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Αρχικά επιχείρησαν να παρουσιάσουν σαν υπηρεσιακό λάθος την ανακοίνωση τελευταίας στιγμής, αδιαφορώντας για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει. Τους έκανε εντύπωση, είπαν, που οι συνάδελφοι έχουν μείνει στήλη άλατος με την ανακοίνωση αυτή, αφού ήταν πρόθεση της κυβέρνησης από πέρυσι να καταργηθεί η συγκεκριμένη αργία, αλλά περίμεναν  να γίνουν πρώτα οι βουλευτικές εκλογές πριν το προχωρήσουν…

Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά από λογικές ακροβασίες. Επικαλέστηκαν το ότι η 30η Ιανουαρίου δεν είναι αργία για τη δημόσια εκπαίδευση και άρα δε γίνεται να παραμείνει για τα φροντιστήρια. Είπαμε πως τότε πρέπει να δούμε την καθιέρωση 15 ημερών διακοπής τα Χριστούγεννα και ομοίως το Πάσχα, της 5θημερης εργασίας στα φροντιστήρια, με αργία τα σαββατοκύριακα. Τότε ήταν που ξανακούσαμε την χυδαία θέση ότι δεν έχει σχέση η εργασία στα φροντιστήρια με την εκπαίδευση και πως δεν μπορούν να θέσουν τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών.

Το Υπουργείο Παιδείας, δια στόματος κυρίας Ρούνη, έφτασε στο προκλητικό σημείο να μας κάνει σχετικές υποδείξεις, πως «κακώς τα σωματεία ονομάζονται ιδιωτικής εκπαίδευσης αφού δεν είμαστε ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί!». Για μια ακόμη φορά το υπουργείο ακυρώνει την ιδιότητά μας ως εκπαιδευτικούς, δίνει το πράσινο φως για την περαιτέρω υποβάθμιση του πτυχίου μας,  των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

   Αυτή η πράξη δεν είναι προς την κατεύθυνση εξίσωσης με τη δημόσια εκπαίδευση. Πρόκειται για εξίσωση με τους όρους γενικού εργατικού δικαίου, για καταπάτηση του ωραρίου των 21 ωρών, κατάργηση άλλων εκπαιδευτικών αργιών όπως αυτή του Πολυτεχνείου, επιπλέον μείωση των διακοπών των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως σε άλλες επιχειρήσεις κοινού εμπορίου κ.λπ.

 

 

Δεν πάει άλλο! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

 

   Το «πουλόβερ» των δικαιωμάτων μας «ξηλώνεται» εδώ και πολλά χρόνια.  Τα εργασιακά μας δικαιώματα γίνονται όλο και λιγότερα, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα. Σε εντατικοποίηση της δουλειάς, σε απλήρωτο χρόνο εργασίας, με καθηλωμένος και μειωμένους μισθούς σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, ενώ η ζωή ακριβαίνει επικίνδυνα.  Δε μπορούμε άλλο να διαπραγματευόμαστε ατομικά, κάθε όρο εργασίας μας! Τώρα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, που να ορίζουν επακριβώς τους όρους εργασίας στα φροντιστήρια. Να μπει φρένο στις αλλεπάλληλες πιέσεις για αναπληρώσεις στις αργίες, στις απουσίες εκπαιδευτικών λόγω ασθένειας, αφαιρώντας το δικαίωμά μας σε ακόμη και σε αναρρωτική άδεια.

 

 

Συμμετέχουμε μαζικά στην Απεργία στις 28 Φλεβάρη με προσυγκέντρωση στα γραφεία της ΟΕΦΕ, ενισχύουμε την πάλη για συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο.

 

Τώρα μπαίνουμε ακόμη πιο δυναμικά στη μάχη για:

 

  • Κατοχύρωση υπερεργασίας και υπερωριών στη βάση του ωραρίου 21 ωρών.
  • Πλήρη ασφάλιση για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων με 21 ώρες εργασίας ανεξάρτητα από το πλήθος των συμβάσεων.
  • Να σταματήσει η καταπάτηση της 45λεπτης διδακτικής ώρας, όπως κάνει και προκλητικά διαφημίζει ο όμιλος “Διακρότημα”.
  • Να σταματήσει η παράνομη πρακτική των 9θέσιων λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών.
  • Κατοχύρωση τριετιών στη βάση των 9μηνων συμβάσεων χωρίς κανένα χαμένο έτος εργασίας.
  • Καμία άδεια σε αργία και διακοπές.
  • Αυξήσεις στους μισθούς χωρίς κουπόνια.

 

ΑΝΑΚ_ΑΡΓΙΕΣ-1.pdf

 

 

Κύλιση προς τα επάνω