3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Δελτίο τύπου σύσκεψης σωματείων της ιδιωτικής εκπαίδευσης Αθήνας & της ΟΙΕΛΕ

Την Τρίτη 31/10/2023 τα σωματεία «ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση» και ο Σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν.Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ», καθώς και η ομοσπονδία του κλάδου ΟΙΕΛΕ, πραγματοποιήσαμε κοινή σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας στη διεκδίκηση υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο χώρο των φροντιστηρίων.

Οι παρεμβάσεις εργαζομένων, καθώς και μελών των ΔΣ των δύο σωματείων έκαναν ξεκάθαρο ποιες είναι οι καθημερινές συνθήκες στον κλάδο.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ «ΒΥΡΩΝΑ»

Αντί να απολογούνται οι εργοδότες και το κράτος που έχουν επιβάλει μία κατάσταση γαλέρας στον κλάδο, διώκονται οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να έχουν λόγω στη δουλειά τους, να μην απολύονται κατά πως βολεύει τους εργοδότες. Σε ένα κλάδο που κάνει θραύση η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, η μη απόδοση των δώρων και επιδομάτων και πολλά άλλα, επιτείνεται η καταστολή προκειμένου οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί τους φορείς να μην τολμούν να αναδεικνύουν τα προβλήματα.

Πέρσι εκδιώχθηκε από τον χώρο της δουλειάς της η πρόεδρος του «Βύρωνα» γιατί μίλησε σε μαθητές της για το πολυτεχνείο. Φέτος διώκονται εργαζόμενοι και συνδικαλιστές διότι ύψωσαν την φωνή τους κατά μιας άδικης απόλυσης. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «ο Βύρωνας», Ελπίδα Νασιοπούλου, ο γραμματέας Γιάννης Κοτζαμπάσης και ένα μέλος του  αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες με την επίκληση ψευδών γεγονότων. Όλα αυτά γιατί το σωματείο χαρακτήρισε άδικη την απόλυση του μέλους του, εφόσον η εργαζόμενη αρνήθηκε να συμφωνήσει σε αύξηση των ωρών εργασίας της στο Μουσείο Πειραμάτων, λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεών. Το σωματείο οργάνωσε παρεμβάσεις και κινητοποίηση έξω από τον χώρο εργασίας.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να σταματήσουν το δίκαιο των εργαζομένων. Δεν θα φοβηθούμε τις διώξεις. Οι πρακτικές τους θα καταπέσουν και στο δικαστήριο και ακόμη περισσότερο στους χώρους δουλειάς.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Με τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να νικήσουμε!

Οι αμοιβές βρίσκονται καθηλωμένες στα προ δεκαπενταετίας επίπεδα, την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια σαρώνουν τους μισθούς μας πολύ πριν το τέλος του μήνα. Οι απαιτήσεις, τα τελευταία χρόνια, λόγω του ανταγωνισμού των φροντιστηρίων μεταφέρονται στις πλάτες μας: πιο πολλή δουλειά, περισσότερα διαγωνίσματα (άρα προετοιμασία και διόρθωση), meetings, πιο συχνές ενημερώσεις γονέων. Όλα τα παραπάνω, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων είναι απλήρωτες ώρες εργασίας.

Στην πλειοψηφία των φροντιστηρίων, η ανομία καλπάζει: ανασφάλιστες ώρες, αμοιβές ακόμα και κάτω από το κατώτατο ωρομίσθιο, μη απόδοση των νόμιμων δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αποζημιώσεων απόλυσης και αδείας. Οι αμοιβές και τα επιδόματα δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά, παρόλα αυτά, οι περισσότεροι εργοδότες ούτε αυτά τα λίγα δεν θέλουν να δώσουν.

Για να πετύχουμε αλλαγές στους όρους εργασίας και αμοιβής μας, είναι απαραίτητος ο οργανωμένος αγώνας όλων των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Για αυτό φροντίζουμε σε κάθε χώρο δουλειάς να δυναμώσει η φωνή των συναδέλφων, οργανώνουμε τις διεκδικήσεις τους. Η κατάσταση δεν χωράει άλλη αναμονή. Κατόπιν της συζήτησης που έγινε, τα ΔΣ των σωματείων θα συνεδριάσουν για να καταλήξουν τις κοινές δράσεις του επόμενου διαστήματος. Δηλαδή,

  • Τις συσκέψεις εργαζομένων σε ομίλους και μεγάλα φροντιστήρια.
  • Την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας για την κατοχύρωση των υπερωριών στον κλάδο.
  • Στην εκ νέου απεύθυνση στην Ο.Ε.Φ.Ε. και τον όμιλο Πουκαμισά, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. που θα διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αμοιβές για όλους τους συναδέλφους στα φροντιστήριά τους.

Αν νομίζουν ότι παρουσιάζοντας συνδικαλιστές και εργαζόμενους ως κοινούς εγκληματίες  τους συνιστούμε να χτυπήσουν άλλη πόρτα. Το οργανωμένο εργατικό κίνημα και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά πως να αντιμετωπίζουν τέτοιες επιθέσεις.

Μας διώκουν επειδή τους ενοχλεί η δράση υπέρ των πραγματικών προβλημάτων των εργαζομένων, ο αγώνας για αύξηση του ωρομισθίου, για να δηλώνονται όλες οι ώρες, κατά της ελαστικοποίησης της δουλειάς μας και ξέρουν πως αυτό έχει αποτέλεσμα. Έτσι καταφέραμε την πρωτόδικη νίκη για τα βαρέα ένσημα των οδηγών των σχολικών λεωφορείων, την πληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων στα Real English και μικρότερες καθημερινές νίκες. Αγώνες που ξεκίνησαν από λίγους, δυνάμωσαν μέσα από την οργανωμένη δράση και κατέληξαν νικηφόροι, ακόμη και μετά από μήνες. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας που διασφαλίζουν δουλειά με αξιοπρέπεια για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 16/11, στις 10:30πμ στο κτήριο 12 στα δικαστήρια της Ευελπίδων

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΣΥΣΚΕΨΗΣ-ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΤΗΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΑΘΗΝΑΣ-ΚΑΙ-ΟΙΕΛΕ.pdf

Κύλιση προς τα επάνω