3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Εκλογική διακήρυξη της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΒΥΡΩΝ»

 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ Π.Α.ΜΕ.

Mε αγωνιστική αισιοδοξία και αποφασιστικότητα προχωράμε στις 10, 16 και 17 Δεκεμβρίου στις εκλογές του σωματείου μας, του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «ο Βύρων». Το κλαδικό σωματείο μας, που εδώ και χρόνια παλεύει να ενώσει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο (κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικά σχολεία, κέντρα μελέτης, ιδιωτικά ΙΕΚ κ.ά.), ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, τη σύμβαση ή την ειδικότητα. Σε μια περίοδο όπου η εργοδοτική ασυδοσία και η καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος κυριαρχούν και στην ιδιωτική εκπαίδευση, η συμμετοχή στη λειτουργία και τη δράση του σωματείου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Γιατί εδώ βρίσκεται η δύναμή μας. Στην οργάνωση και το συλλογικό αγώνα. Καλούμε μαζικά για συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του σωματείου.

Συνάδελφοι,

Η πείρα των τελευταίων ετών και ειδικότερα των δυο τελευταίων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δείχνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση, τα μέτρα και τα μνημόνια θα είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη όσο στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας θα βρίσκονται οι στόχοι της κερδοφορίας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εδώ βρίσκεται η αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης και όχι στην ανικανότητα, τις “ιδεοληψίες” ή την υποτέλεια των κυβερνήσεων στους ξένους, όπως καλλιεργείται από διάφορες πλευρές.

Έχουμε πλέον αποκτήσει πείρα από την εναλλαγή κυβερνήσεων και βγάζουμε συμπεράσματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την απόλυτη στήριξη άλλων κομμάτων όπως ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ  εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας υπηρετώντας πιστά την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Έχουν δοκιμαστεί πλέον!

Η λίστα  με τα βάρβαρα μέτρα είναι μεγάλη. Ως συνεχιστής της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και με την εφαρμογή της 3ης αξιολόγησης ο ΣΥΡΙΖΑ  τσακίζει τις Συλλογικές Συμβάσεις, υποστηρίζει τη δίκαιη ανάπτυξη, γκρεμίζει τις συντάξεις, αυξάνει το όριο ηλικίας (που είναι πάνω από 70 χρονών στο κλάδο μας), υποβαθμίζει την υγεία, αυξάνει τη φορολογία, την ανεργία, με το επίδομα να μην το παίρνει ούτε το 10% των ανέργων. Και η επίθεση δεν έχει σταματημό.

Η κυβέρνηση, με το νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει, έρχεται να χτυπήσει το δικαίωμα της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση, στη διεκδίκηση και στην απεργία. Το σωματείο δε θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Μαζί με τους συναδέλφους μας, τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανωνόμαστε και προετοιμαζόμαστε ήδη για απεργιακή απάντηση και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εν όψει της κατάθεσης του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Θα αντιπαλέψουμε τη νέα προσπάθεια καταστολής των λαϊκών αγώνων που επιχειρεί η κυβέρνηση με τα μέτρα ενάντια στις διαδηλώσεις στα ειρηνοδικεία. Οργανώνουμε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις της περιουσίας των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, για την προστασία της πρώτης κατοικίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Από τη μια βρίσκονται τα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας, από την άλλη οι παροχές στην εργοδοσία. Τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο: νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές, υποδομές και κρατικές εγγυήσεις για επενδύσεις, φτηνό εργατικό δυναμικό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Λένε ότι «έρχεται δίκαιη ανάπτυξη».

Το ερώτημα όμως είναι ανάπτυξη για ποιον;

Ο ΣΕΒ ανοιχτά απαιτεί την κατάργηση επιδομάτων (13ος-14ος μισθός), τη μείωση του κατώτατου μισθού. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οδηγούν στο χτίσιμο ενός ακόμα πιο ανταγωνιστικού, ταξικού σχολείου, ενός Λυκείου-φροντιστήριο.

Φυσικά ο κλάδος της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μην έχει επηρεαστεί. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η έλλειψη σύμβασης στον κλάδο έχει δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας για τους συναδέλφους, ενώ παράλληλα η εργοδοτική ασυδοσία σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών κ.λπ., κλιμακώνεται. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά ωρομίσθια πείνας, μείωση ωρομισθίων, ξαφνικές απολύσεις, μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα, απλήρωτες έξτρα ώρες και επιτηρήσεις, μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Πολλές είναι οι περιπτώσεις μη ανανέωσης της Σύμβασης από Σεπτέμβρη. Και φυσικά το δεδομένο καθεστώς αναγκαστικής ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες και οι δυσμενείς όροι επιδότησης από τον ΟΑΕΔ να δυσχεραίνουν κι άλλο την κατάσταση.

Ανάλογη η κατάσταση και στο χώρο των Ιδιωτικών σχολείων. Ένα  χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4415/16, είμαστε μπροστά στην ουσιαστική ακύρωσή του. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο που ορίζει τη διαδικασία απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απλοποιείται αφού η γνώμη του διευθυντή της σχολικής μονάδας, ουσιαστικά του σχολάρχη, γίνεται καθοριστική όχι μόνο για θεμελίωση απόλυσης, αλλά και για να χαρακτηριστεί εκπαιδευτικά ανεπαρκής ο απολυμένος εκπαιδευτικός. Επίσης, εκμηδενίζεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων στον καθορισμό του ωρολογίου προγράμματος μειώνεται δραστικά η αποζημίωση για τους απολυμένους από τα ιδιωτικά σχολεία.

Τελευταία παρατηρείται και  η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση Κέντρων Μελέτης σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Πρόκειται για δομές στις οποίες συμπυκνώνεται με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο η εργοδοτική ασυδοσία και η καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος των συναδέλφων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Εκεί ισχύουν συμβάσεις ιδιωτικών υπαλλήλων με εξευτελιστικά ωρομίσθια της τάξης των 3,5€, ενώ εργάζονται εκπαιδευτικοί χωρίς να αναγνωρίζεται η ειδικότητά τους. Γενικότερα τα κέντρα μελέτης «πατάνε» στα κενά που αφήνει η δυσλειτουργία των ολοήμερων  σχολείων. Το πλαίσιο λειτουργίας είναι ασαφές, οι συνθήκες εργασίας δε, χαοτικές. Και όλα αυτά εις γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία κλείνει το μάτι στην εργοδοσία.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

H κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας είναι μια υπόθεση συλλογική. Ο ατομικός δρόμος δεν μπορεί να φέρει μόνιμη λύση. Είναι υπόθεση κάθε μέλους του σωματείου να μην κάνει βήμα πίσω, να στέκεται αγωνιστικά, να μην τον πάνε πίσω οι απογοητεύσεις. Χρειάζεται οργανωμένος αγώνας που θα διεκδικεί την ανάκτηση των απωλειών μας, μακριά από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με άξονα αιτημάτων τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των λίγων. Το σωματείο μας καλεί κάθε συνάδελφο να γίνει η φωνή του σωματείου στο χώρο δουλειάς του.

Μπορεί να μας θέλουν υποταγμένους, με σκυμμένο το κεφάλι, να βάζουμε πλάτη στον εργοδότη και να χαμηλώνουμε κι άλλο τις απαιτήσεις μας «για να μην κλείσει το φροντιστήριο» και «για να έχουμε και αύριο δουλειά». Τίποτα όμως δεν κερδίζεται με αυτή τη στάση. Η λογική του μικρότερου κακού έδειξε ότι διευκολύνει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας! Και η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον ταξικό αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, στον αγώνα για τη ισχυροποίηση του σωματείου μας, την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος συνολικά.

Την τελευταία διετία (2015-2017), το κλαδικό σωματείο μας, συσπειρωμένο και δραστήριο στο πλευρό του ΠΑΜΕ, έδωσε μάχες, πάλεψε σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξενόγλωσσα κ.α.) ενάντια στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, ενάντια στην εργοδοσία του κλάδου με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις ανάγκες μας στη δουλειά και τη ζωή. Πιο συγκεκριμένα:

 • Διασφαλίζει τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη ζωή και τη δράση του σωματείου. Έχει καταφέρει να μονιμοποιήσει και να εδραιώσει τη λειτουργία του Ανώτερου Οργάνου του, της Γενικής του Συνέλευσης. Από το 2015 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 8 μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και μια σειρά από συσκέψεις και ανοικτά Δ.Σ, όπου με τη συμμετοχή των συναδέλφων για να οργανώσει την δράση του, την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς.
 • Έχει πρωτοστατήσει σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη για τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου. Για την οργάνωση των Απεργιακών κινητοποιήσεων, την καταβολή δεδουλευμένων και την απόκρουση της εργοδοτικής τρομοκρατίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 • Έχει συγκρουστεί με την εργοδοσία του κλάδου, είναι κυριολεκτικά «καρφί στο μάτι της». Αντιπάλεψε τρομοκρατικές απολύσεις μελών του και όχι μόνο πετυχαίνοντας την επαναπρόσληψή τους.
 • Πάλεψε και παλεύει για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις. Έχει επεξεργαστεί σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ που συζητήθηκε μαζί με τους συναδέλφους σε σύσκεψη το Νοέμβρη. Έκανε συσκέψεις σε χώρους δουλειάς και παρεμβάσεις στα γραφεία των εργοδοτών.
 • Έχει οργανώσει εκδηλώσεις ιστορικού, ιδεολογικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που αγκαλιάστηκαν από τους συναδέλφους και έκανε πράξη την αλληλεγγύη μεταξύ των εργατών και των προσφύγων.
 • Έχει οργανώσει παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε υπουργείο παιδείας και εργασίας ζητώντας να δοθούν απαντήσεις σε κύρια προβλήματα του κλάδου, όπως είναι το καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης, η ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο σωματείο σε καλούμε σε συσπείρωση και δράση. Να παλέψουμε μαζί με όλους τους συναδέλφους να αναδείξουμε τις αιτίες των προβλημάτων, τον χαρακτήρα της κρίσης και της αντιλαϊκής λαίλαπας και γενικά και στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε σωματείο με παρέμβαση σε κάθε χώρο δουλειάς, με μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις διαδικασίες του. Παρά τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει, η πλειοψηφία του κλάδου παραμένει ανοργάνωτη και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς βασιλεύει. Κάθε μέρα χάνουμε όλο και πιο πολλά. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Έλα σε επαφή με το σωματείο! Με τη συμμετοχή σου στις αρχαιρεσίες, δυνάμωσε το σωματείο μας.

Χρειάζεται ένα κίνημα που θα δημιουργεί όχι μόνο πνεύμα απόκρουσης της αντιλαϊκής πολιτικής, των νέων μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση αλλά και κλίμα επιθετικής διεκδίκησης των αναγκών μας, των δικαιωμάτων μας, των απωλειών που είχαμε και έχουμε. Να προετοιμάζει δυνάμεις για σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική. Να δίνει την αισιοδοξία ότι υπάρχει διέξοδος και προοπτική για το μέλλον της, τη ζωή μας. Να μην περιμένουν οι εργαζόμενοι λύσεις από τα πάνω, να μην περιμένουν από τη δήθεν καλή διάθεση του εργοδότη, από την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Τον αγώνα αυτόν μόνο τα ταξικό κίνημα και οι δυνάμεις του μπορούν να τον σηκώσουν, να οργανώσουν την εργατική αντεπίθεση.

Ένα τέτοιο κίνημα, με ένα τέτοιο περιεχόμενο και προσανατολισμό αντιπαλεύει και υπονομεύει με κάθε μέσο και διαχρονικά, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ. Για χρόνια, καλλιεργούσε αυταπάτες στους συναδέλφους ότι με διαπραγματεύσεις με τους σχολάρχες και τους Υπουργούς κι όχι με αγώνες, θα λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Αργότερα διακήρυττε ότι απλά μια κυβερνητική εναλλαγή και η «αριστερή» Κυβέρνηση θα έδινε ανάσα στους εργαζόμενους του κλάδου. Οι όποιες «αγωνιστικές κορώνες» εξαντλούνται σε αγώνες για μια τάχα «καλή επιχειρηματικότητα» στην εκπαίδευση, χωρίζοντας τους σχολάρχες σε καλούς και κακούς. Αρνείται να δώσει τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), θεωρεί τη μάχη αυτή χαμένη. Πρέπει να λογοδοτήσει στους συναδέλφους για τη διαγραφή των κλαδικών σωματείων, ανάμεσά τους και του δικού μας, επειδή διαπράττουν το «έγκλημα» να ενώνουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και για το σωματείο-καρικατούρα στα κέντρα ξένων γλωσσών (ΣΥΔΙΚΑ) που διατηρεί ως σφραγίδα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η μαζικοποίηση και η περαιτέρω ισχυροποίηση του σωματείου μας, μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή των συσχετισμών στον κλάδο. Στηρίζοντας την Α.Σ.Κ., το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, δυναμώνουμε τους αγώνες μας, συμβάλλουμε στη διαδικασία της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, με σωματείο που θα λειτουργεί δημοκρατικά και θα αποκτά δύναμη από τη συμμετοχή των εργαζομένων στο σχεδιασμό της δράσης του. Κάνουμε βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στις δυνάμεις που παλεύουν για κατάργηση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντεργατικών νόμων, ενάντια στις δυνάμεις που συνεχίζουν την ίδια πολιτική με άλλη κυβέρνηση.

ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Να δοκιμάσουμε τη δύναμη μας. Να πιστέψουμε στο δίκιο μας.

Ο Βύρωνας καλεί σε συμπόρευση για να διεκδικήσουμε:

 • Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) στο ύψος της σύμβασης του 2009, σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και με κριτήριο τις τεράστιες απώλειές μας.
 • Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
 • Την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
 • Όχι στις απολύσεις, στην τρομοκρατία, στην απλήρωτη εργασία. Αρνούμαστε τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τα τμήματα πάνω από 8 μαθητές στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
 • Ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα Κέντρα Μελέτης με τους εργαζόμενους στα Φροντιστήρια.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία. Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές. Όχι στους πλειστηριασμούς! Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
 • Ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ Π.Α.ΜΕ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ στις 10:30 π.μ. στο Ε.Κ.Α, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος.

Με θέματα:

 • Απολογισμός απερχόμενου Δ.Σ.
 • Οικονομικός απολογισμός
 • Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
 • Προκήρυξη εκλογών με ημερομηνίες:

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 10:00-19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 10:00-19:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 10:00-19:00

στα Γραφεία του Συλλόγου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας,

Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος

Εκλογική-διακήρυξη-ΑΣΚ.docx

Κύλιση προς τα επάνω