3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ενημερωτικό δελτίο για την κινητοποίηση της 13ης Μάρτη

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων»  πραγματοποίησε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 13/03, όπου διεκδίκησε και κατάθεσε συγκεκριμένα αιτήματα του κλάδου.

Στη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους του Υπουργείου και στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε ξεκάθαρη η πολιτική αναδιαρθρώσεων στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, η εφαρμογή των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς της Ε.Ε, η προσαρμογή της αντεργατικής  πολιτικής. Συγκεκριμένα:

  1. Για τα Κέντρα Μελέτης:

Βασικά αιτήματα που τέθηκαν ήταν να γίνει ξεκάθαρο το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης συνολικά, όπως και η ευθυγράμμιση των όρων εργασίας των συναδέλφων στα Κέντρα Μελέτης με αυτούς των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης. Το Υπουργείο παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο να υπάγονται. Επιπλέον, όσον αφορά τα Κέντρα Μελέτης που αφορούν το Δημοτικό, η θέση του Υπουργείου ήταν ότι λειτουργούν παράνομα. Ως λύση, από μεριάς Υπουργείου, προτάθηκε η σύγκληση σωματείων και εργοδοτικών ενώσεων προκειμένου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Τονίστηκε δε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσταση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, η οποία θα μεριμνήσει για το παραπάνω ζήτημα.

  1. Για τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (ΦΜΕ) και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ)

Το σωματείο έθεσε ζήτημα επαναφοράς του καθεστώτος των αργιών για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, καθώς και τις 18 ώρες ως πλήρες ωράριο, στη βάση του ότι και τα δύο ζητήματα αποτελούν βλαπτική μεταβολή για τους όρους εργασίας των συναδέλφων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενιαία ο χώρος των ΦΜΕ και ΚΞΓ, δεδομένης και της ηλικιακής διαφοροποίησης των μαθητών. Η θέση της κυβέρνησης ήταν κάθετη και μάλιστα χαρακτήρισε την αλλαγή ως θετική εξέλιξη, με το πρόσχημα ότι κάποια Κέντρα δεν τηρούσαν μέχρι τώρα το νόμο.

Δεύτερο αίτημα ήταν να αναγνωρίζεται το επίδομα πτυχίου σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Στον κλάδο μας, ενώ αναγνωρίζεται στη πρόληψη, δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά. Ακόμα καταθέσαμε το αίτημα μετά από δύο συνεχόμενες συμβάσεις σε έναν εργοδότη, να μην μπορεί τη νέα χρονιά να μειωθούν μονομερώς από τον εργοδότη οι ώρες του καθηγητή πάνω από 20%, και αυτό εάν υπάρξει μείωση των συνολικών ωρών του φροντιστηρίου στα μαθήματα ειδικότητας κάθε καθηγητή.

Τέλος καταθέσαμε το αίτημα οι Κυριακές αργίες να ισχύουν και για τους συναδέλφους στις γραμματείες. Το Υπουργείο ξεκαθάρισε πως την Κυριακή είναι παράνομο να λειτουργεί το Φροντιστήριο, είτε με διαγωνίσματα, είτε με ενημερώσεις γονέων, σεμινάρια κτλ. Είναι παράνομο ο γραμματέας να κάνει επιτήρηση, μάθημα κ.α. Άφησε όμως ανοιχτό, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο το πλαίσιο εργασίας για τη γραμματειακή υποστήριξη τις Κυριακές.

  1. Για τα Ιδιωτικά σχολεία:

Θέσαμε το ζήτημα των απολύσεων των συναδέλφων από τα ιδιωτικά σχολεία και την μη εφαρμογή προβλεπόμενων στο άρθρο 28 του ν.4415/2016. Ενώ ΚΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ έκριναν τις απολύσεις παράνομες και οι συνάδελφοι έπρεπε να επιστρέψουν στα σχολεία τους, παρατηρήθηκε μαζική άρνηση των εργοδοτών. Σε ερώτηση για το ποια είναι η δυσμενέστερη κύρωση για τη μη εφαρμογή του νόμου, η απάντηση του Υπουργείου ήταν 3.000€ πρόστιμο.

Τέλος, θέσαμε ζητήματα όπως: οι συνάδελφοι με μειωμένο ωράριο να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και στα ΦΜΕ, να μοριοδοτούνται από την πρώτη μέρα και να μην υπάρχει συνάδελφος στα ιδιωτικά σχολεία χωρίς διοριστήριο.

Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση πρέπει να απασχολήσουν τους συναδέλφους του κλάδου και να γίνουν αντικείμενο συζήτησης όλο το επόμενο διάστημα. Τι φάνηκε;

Πρώτον: Το Υπουργείο ως πολιτική ηγεσία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιταγές της Ε.Ε για συνολικές αλλαγές στα εργασιακά. Παρουσιάζει τη θέσπιση των 21 ωρών εβδομαδιαίως ως πλήρους ωραρίου – μια κατάκτηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος – ως νίκη της ικανής διαπραγμάτευσης  της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απορρίπτει το αίτημα των 18 ωρών πλήρους ωραρίου στα ΚΞΓ. Θέλει να εμφανίζεται φιλεργατικό, παρουσιάζοντας τις εκάστοτε νομοθετικές ρυθμίσεις (όπως και το πρόσφατο νομοσχέδιο του Σεπτέμβρη) ως κατακτήσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ενσωματώνει άρθρα παλαιοτέρων συμβάσεων του κλάδου σε νόμους. Ταυτόχρονα, όμως παραπέμπει στις καλένδες την υπογραφή Σ.Σ.Ε, βάσει και των αξιώσεων της Ε.Ε, αξιοποιώντας την κλασσική πλέον ρητορεία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «στηρίζουμε μεν τα Μνημόνια, αλλά στο μέτρο που μπορούμε να πετύχουμε νίκες, θα το κάνουμε .

Δεύτερον: Αφήνει εις γνώση του να υπάρχει το νεφελώδες καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης, κάνει πως δεν ξέρει, ενώ παράλληλα ξαφνικά κόπτεται για τα Κέντρα Μελέτης που αφορούν τάξεις Δημοτικού, θεωρώντας τα παράνομα.

Τρίτον: Αξιοποιεί τις συνθήκες γαλέρας που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο και τις χαμηλές απαιτήσεις, κάνοντας «πλάτες» στην εργοδοσία από τη μία, ενώ από την άλλη, χέρι-χέρι με την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, παρουσιάζει τα ψίχουλα ως νίκες. Εμπαίζει τους εργαζόμενους του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα αρέσκεται στο να παραδίδει «μαθήματα συνδικαλισμού», δίνοντας, όπως και ειπώθηκε, συμβουλές για το πώς πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις «ρωγμές» του συστήματος…

Τέταρτον: Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι η κυβέρνηση και το κράτος δεν είναι των εργαζομένων. Η μεγαλοεργοδοσία το γνωρίζει, έχει ξεκάθαρη ταξική συνείδηση. Καταργεί τους νόμους στην πράξη, με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης. Για αυτό στα χρόνια της κρίσης πέρασαν 3 κυβερνήσεις, 7 αστικά κόμματα, αλλά η ίδια πολιτική.

Το σωματείο καλεί τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να μην εφησυχάζουμε, έτοιμες λύσεις δεν υπάρχουν. Στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμή μας. Να κοστολογήσουμε τη ζωή στα μέτρα των αναγκών μας. Έχουμε τη δύναμη να καταργήσουμε τους νόμους τους στην πράξη: με οργάνωση στο σωματείο και συλλογικό αγώνα.

ενημερωτικό-δελτίο.docx

Κύλιση προς τα επάνω