3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα βαρέα ένσημα των οδηγών σχολικών λεωφορείων

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων να πάρουν αναδρομικά τα βαρέα ένσημα που δικαιούνται

Οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων  ασφαλίζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Το 2020 ο ΕΦΚΑ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολικών μονάδων, με  έγγραφό του αποφάσισε ότι η ασφάλιση των οδηγών Ι.Χ. σχολικών λεωφορείων δε διέπεται πλέον από τον Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων,  νομιμοποιώντας έτσι την πρακτική  συγκεκριμένου εργοδότη που επί μια επταετία, από το 2013, κολλούσε μικτά ένσημα. Με βάση μάλιστα το έγγραφο του ΕΦΚΑ, σταμάτησε να κολλάει βαρέα ένσημα στους οδηγούς η πλειονότητα των εργοδοτών.

Σημειώνεται ότι η απένταξη εκατοντάδων εργαζομένων  από τα βαρέα και ανθυγιεινά έγινε κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπει ο νόμος. Συνέβη χωρίς καν να έχει συνεδριάσει η αρμόδια με βάση το νόμο,  Διαρκής Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Με αυτόν τον τρόπο, καταδικάζεται σε πολύ χαμηλή σύνταξη ένα τμήμα εργαζομένων που έτσι κι αλλιώς εργάζεται με πολύ χαμηλές αμοιβές και επιπλέον υποχρεώνεται σε δύο χρόνια ανεργίας, αφού μετά τα 65 έτη απαγορεύεται η άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού για τη μεταφορά μαθητών ενώ το δικαίωμα στη σύνταξη θεμελιώνεται στα 67 έτη.

Σημειώνεται δε ότι υπάρχουν πλέον  πέντε αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων καθώς και πόρισμα του «Συνηγόρου του Πολίτη» που δικαιώνουν τους οδηγούς.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ανακληθεί το εν λόγω έγγραφο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, ώστε οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων να πάρουν αναδρομικά τα βαρέα ένσημα που δικαιούνται.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

ΕΡΓ-ΝΑ-ΠΑΡΟΥΝ-ΟΙ-ΟΔΗΓΟΙ-ΣΧΟΛΙΚΩΝ-ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΤΑ-ΒΑΡΕΑ-ΕΝΣΗΜΑ-ΠΟΥ-ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ.pdf

Κύλιση προς τα επάνω