3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Η απόλυση μας αφορά όλους – Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο φροντιστήριο «Ηράκλειτος», Κωλέττη 19-21, την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 12 το μεσημέρι  

Το σωματείο των εργαζομένων στην Ιδιωτική εκπαίδευση «ο Βύρων» καταγγέλλει την απόλυση του μέλους της διοίκησής του, Κωνσταντίνου Τσιμπούκη, από το φροντιστήριο «Ηράκλειτος». Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η διεύθυνση του φροντιστηρίου απολύει μέλος της διοίκησης, καθώς πέρυσι είχε απολυθεί και η Πρόεδρος του σωματείου.

Δεν είναι τυχαία επιλογή να απολύονται οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι από ένα χώρο, ειδικά σήμερα που οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης αλλάζουν. Οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια βλέπουμε την εργασία μας να υποτάσσεται όλο και πιο έντονα στους νόμους της αγοράς. Αντί να δίνεται βαρύτητα στο εκπαιδευτικό μας έργο, βλέπουμε τη ζωή μας να εντατικοποιείται διαρκώς με περισσότερα διαγωνίσματα, παραπάνω ενημερώσεις γονέων, αυξημένη ύλη και τελικά μια καθημερινότητα που μοιάζει περισσότερο με αγώνα δρόμου και λιγότερο με διδασκαλία.

Ο Ηράκλειτος, όντας ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στην αγορά, μπορεί και επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις του κλάδου γενικότερα. Έχει ευθύνη για την επικράτηση των απλήρωτων ενημερώσεων γονέων, όπως και τη διεύρυνση του θεσμού των αξιολογήσεων. Όπως ο Πουκαμισάς, το Διακρότημα και άλλοι μεγάλοι «παίχτες» έτσι και ο Ηράκλειτος δεν αξιοποιεί τις αξιολογήσεις από τους μαθητές στο πλαίσιο συναδελφικής κριτικής, αλλά ως μοχλό πίεσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων, αφού αυτές ανάγονται ως κριτήριο για το αν θα παραμείνουν οι καθηγητές στον χώρο εργασίας τους και αν θα έχουν πλήρες ή μειωμένο πρόγραμμα. Οι αξιολογήσεις αυτές δεν έχουν στον πυρήνα τους τη σχέση καθηγητή – μαθητή, αλλά τη σχέση πωλητή – πελάτη, καθώς ο εκπαιδευτικός κρίνεται περισσότερο για το αν είναι συμπαθής και λιγότερο για την εκπαιδευτική του αρτιότητα. Πρόκειται για την υποταγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη σχέση εμπορικής συναλλαγής.

Για να παραμείνουν ανταγωνιστικά  τα μεγάλα φροντιστήρια χρειάζεται διαρκώς να «καινοτομούν» εφαρμόζοντας νέες ιδέες στον κλάδο, κατευθείαν αγορασμένες από τα ράφια του μάρκετινγκ. Τα χρόνια που μεσολάβησαν από την οικονομική κρίση μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει τα αδύνατα δυνατά στο να περάσουν νόμους που θα απελευθερώνουν τη δυνατότητα των εργοδοτών στην αυθαιρεσία. Έτσι όμιλοι όπως ο Ηράκλειτος βρήκαν τη δυνατότητα να αναπληρώνουν νόμιμα τις μέρες αργίας, να δεσμεύουν καθηγητές τις Κυριακές, να σπάνε το ωράριο του εργαζομένου διάχυτα μέσα στη μέρα, να καταλήγουν τελικά, να μας έχουν δικούς τους όπως και όποτε θέλουν.

Η διοίκηση του φροντιστηρίου γνωρίζει πως το μοναδικό εμπόδιο που συναντά προέρχεται από την οργανωμένη διεκδίκηση των εκπαιδευτικών. Από τα σωματεία. Έχει βρει δυσκολία να εφαρμόσει αλλαγές ακριβώς επειδή τα μέλη του σωματείου μας έχουν αντισταθεί. Γνωρίζει πως έχουμε ανοιχτά ζητήματα να συζητήσουμε, όπως το γεγονός ότι οι μισθοί στο φροντιστήριο είναι παγιωμένοι εδώ και δεκαπέντε χρόνια, οι ενημερώσεις γονέων παραμένουν απλήρωτες, οι αργίες καταστρατηγούνται, ο όγκος των διαγωνισμάτων αυξάνεται εντατικοποιώντας παραπάνω την εργασία του εκπαιδευτικού. Ξέρει πως θα συνεχίσουμε και επιλέγει να μας απομακρύνει βασισμένη σε αδύναμα επιχειρήματα, όπως το ότι δεν υπάρχουν ώρες ή το ότι οι θετικές αξιολογήσεις των μαθητών είναι «πιο χλιαρές» απ’ ότι θα ήθελαν.

Συνάδελφε μέσα στον Ηράκλειτο αναλογίσου πως ο ελεύθερος σου χρόνος μειώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, καταλήγεις να ζεις μέσα στο φροντιστήριο, να είσαι διαθέσιμος κάθε ώρα και στιγμή. Σκέψου πως εάν όποιος διαφωνεί απομακρύνεται, σήμερα θα είναι ο συνδικαλιστής και αύριο θα είσαι εσύ.

Συνάδελφε έξω από τον Ηράκλειτο αναλογίσου πως όταν οι μεγάλοι όμιλοι αναδιαρθρώνουν τον τρόπο λειτουργίας τους, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που τους παρέχουν οι κυβερνήσεις, αυτές οι αλλαγές θα φτάσουν και στο δικό σου χώρο δουλειάς δημιουργώντας μια νέα κανονικότητα στην εργασία.

Ο συνδικαλισμός είναι το αναγκαίο μέτρο για να αντιπαλέψουμε μια καθημερινότητα που χειροτερεύει διαρκώς στην εργασία μας και γενικότερα στη ζωή μας. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερο χρόνο, για αξιοπρεπείς μισθούς που θα ανταποκρίνονται σε μια ζωή που διαρκώς ακριβαίνει. Παλεύουμε να παρέχουμε το καλύτερο στους μαθητές μας, αλλά στεκόμαστε με αξιοπρέπεια στη ζωή μας και στη δουλειά μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους/σες να προβληματιστούν για τις παραπάνω εξελίξεις και να στηρίξουν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους. Να κάνουν πράξη τη γνήσια εργατική αλληλεγγύη για όλους τους συναδέλφους που χάνουν άδικα τη δουλειά τους. Η μόνη εγγύηση για τα δικαιώματά μας είναι η συλλογική πάλη μέσα από το σωματείο μας. Μόνο μαζί θα είμαστε ικανοί να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση στην εργοδοσία, όταν χρειαστεί.

Καλούμε τη διεύθυνση του φροντιστηρίου «Ηράκλειτος»  να ανακαλέσει άμεσα την απόλυση του συναδέλφου, εκλεγμένου στη διοίκηση του Σωματείου, και να δεσμευτεί πως θα επιστρέψει στη δουλειά του.

Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριο «Ηράκλειτος», Κωλέττη 19-21, την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 12.00.

Παλεύουμε για συλλογική σύμβαση εργασίας σε κάθε μεγάλο φροντιστήριο και όμιλο. Από τον Ηράκλειτο διεκδικούμε άμεσα:

  • Επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας
  • Αύξηση ελάχιστου ωρομισθίου στα 13,36 ευρώ μικτά
  • Δηλωμένες και πληρωμένες όλες οι ώρες των ενημερώσεων γονέων και των διαγωνισμάτων
  • Πληρωμή για τη συγγραφή ασκήσεων, σημειώσεων και τη διόρθωση διαγωνισμάτων

Ηράκλειτος-4.pdf

Κύλιση προς τα επάνω