3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο! Συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική βαρβαρότητα την Τρίτη 26 Μάη στις 7 στα Προπύλαια

Συνάδελφοι,

Είναι σαφές πως με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και αυτή η κυβέρνηση επιτίθεται ακόμη περισσότερο στα μορφωτικά δικαιώματα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το κυνήγι “δεξιοτήτων” του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Το πολυνομοσχέδιο επί της ουσίας έχει δύο πυλώνες, πρώτον την ανισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και δεύτερον την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, άμεσα και έμμεσα.

Η κυβέρνηση εξαπολύει ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα με την τροπολογία που προβλέπει την εγκατάσταση καμερών στις σχολικές τάξεις, για τη ζωντανή αναμετάδοση της διδασκαλίας μέσω internet. Στην ιδιωτική εκπαίδευση αυτό άρχισε ήδη, χωρίς να κρύβεται η αντιπαιδαγωγική γελοιότητα της εφαρμογής του. Πρόσθετα φαίνεται η λειτουργία του ως μέτρο αξιολόγησης, ελέγχου της δραστηριότητας ενός τάξης και πρόσθετη υπηρεσία προς πώληση στις διαδικτυακές πλατφόρμες των επιχειρήσεων, με συναδέλφους ήδη να ανησυχούν για τη θέση τους την επόμενη χρονιά.

Με το πολυνομοσχέδιο, εξαπολύεται και πλάγια επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, μέσω της Τράπεζας Θεμάτων, εφόσον ρίχνει την ευθύνη της προετοιμασίας των πολλαπλών εξετάσεων στην οικογένεια, που θα πρέπει να σηκώσει, αν και όπως μπορεί, το κόστος της εκπαίδευσης των παιδιών. Δηλαδή προετοιμάζεται ένα σχολείο που η ταξικότητα θα βγάζει μάτι, με πολύ χειρότερους όρους από όσο γνωρίζουμε ήδη, με το κάθε παιδί να μαθαίνει τόσα όσα μπορεί να πληρώσει η οικογένειά του. Οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης τρίβουν τα χέρια τους αφού η αύξηση του όγκου δουλειάς θα τους εξασφαλίσει κέρδη, ενώ ήδη πριονίζουν τα ωρομίσθια των εκπαιδευτικών στις επιχειρήσεις τους. Να θυμίσουμε πως έχουν προετοιμάσει το έδαφος με την προσφυγή τους στο ΣτΕ για πλήρες ωράριο εκπαιδευτικών στις 40 ώρες ανά εβδομάδα.

Η εξειδίκευση των παραπάνω στην ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται καθαρά σε άρθρο που αναδημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Σχολείων, ελάχιστες μέρες μετά την ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου. Κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση για “δραστικό περιορισμό της κρατικής παρέμβασης στην ιδιωτική εκπαίδευση”, ζητώντας τη μέγιστη αυτονομία στα εκπαιδευτικά προγράμματα και συνολικά την απελευθέρωση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, όπως ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Ζητούν κρατική ενίσχυση στις επιχειρήσεις τους με τη μορφή επιταγής εκπαίδευσης ύψους 3.400 ευρώ ετησίως.

Ζητούν δηλαδή τη δυνατότητα να καταπατούνται οι συμβάσεις, τα διοριστήρια και τα ωρομίσθια. Ζητούν να μπορούν ελεύθερα να απολύουν, να βγάζουν σε αναστολή εργαζόμενους όπως και όποτε βολεύει. Ζητούν να διαμορφώσουν το εκπαιδευτικό προϊόν ως εμπόρευμα, ενδεχομένως καλύπτοντας τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, αλλά σε κάθε περίπτωση πουλώντας το ακριβά.

Στις γραμμές του ίδιου πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε μερικές μέρες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και με την επόμενη έξαρση προ των πυλών, προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, αντί για την αύξηση του αριθμού των τμημάτων, με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που ούτως ή άλλως χρειάζονται στο γονατισμένο δημόσιο σχολείο. Δηλαδή η κυβέρνηση σκοπεύει να αφήσει ακόμη πιο απροετοίμαστο το εκπαιδευτικό σύστημα στην επόμενη έξαρση της πανδημίας, που όλοι βλέπουν να έρχεται από Σεπτέμβρη.

Στη συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο επικίνδυνα αντιπαιδαγωγικό και αντιδημοκρατικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, καλούμε την Τρίτη 26 Μάη, στις 7μμ, στα Προπύλαια, σε συντονισμό με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, μαθητές και γονείς.

Απαιτούμε:

  • Απόσυρση του αντι-εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου.
  • Καμία σκέψη για βιντεοσκόπηση της διδακτικής διαδικασίας. Κατάργηση της τροπολογίας
  • Μονιμοποίηση των αναπληρωτών και προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου.

Κάλεσμα_Ν_Σ-260520.docx

Κύλιση προς τα επάνω