Η Μαύρη Βίβλος εργοδοσίας και κυβέρνησης στην Ιδιωτική Εκπαίδευση – Επεισόδιο Νο1
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανελέητη επίθεση στα ήδη σμπαραλιασμένα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα από τους εργοδότες, με την πλάτη της κυβέρνησης και με όχημα την εργασία εξ αποστάσεως.
Από την ημέρα που Σχολεία, Φροντιστήρια και άλλες επιχειρήσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση, διέκοψαν τις δια ζώσης εκπαιδευτικές διαδικασίες, με εντολή της Κυβέρνησης, οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου βρισκόμαστε «επί ξύλου κρεμάμενοι». Στη συντριπτική πλειοψηφία τα μαθήματα συνεχίζονται εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας πλατφόρμες και διαδικτυακά μέσα.
Σε αλλεπάλληλες κρούσεις από το ΔΣ του σωματείου προς το Υπουργείο Παιδείας, η πολιτική ηγεσία έριχνε το μπαλάκι στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο με τη σειρά του δήλωνε ανερυθρίαστα πως δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ρυθμίσεις όσον αφορά τους χώρους των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Ξενόγλωσσων, Κέντρων Μελέτης κτλ.
Παραδέχονται ανοιχτά πως έχουν αφήσει έναν ολόκληρο κλάδο στο έλεος της ασυδοσίας των επιχειρηματιών, οι «οποίοι κόβουν και ράβουν» ωρομίσθια και συμβάσεις.
Ο όγκος των καταγγελιών που έχει δεχθεί το Σωματείο το τελευταίο διάστημα δείχνει περίτρανα το μέγεθος της αυθαιρεσίας και των εκβιαστικών διλημμάτων που δέχονται οι συνάδελφοι στους εργασιακούς χώρους.
Τόσο σε επιχειρήσεις που διατηρούν κανονικά τη λειτουργία τους (π.χ. Όμιλος Πουκαμισά κ.α.) όσο και άλλες που δήλωσαν μεν αναστολή, αλλά συνεχίζουν τις εργασίες τους διαδικτυακά, επιχειρούνται μειώσεις μισθών και βλαπτικές μεταβολές των συμβάσεων έμμεσα, μέσω της σύμπτυξης τμημάτων. Για παράδειγμα, αν τις τάξεις του Γυμνασίου υπό κανονικές συνθήκες κάλυπταν 2 συνάδελφοι, τώρα μετά τη σύμπτυξη το μάθημα καλύπτεται από τον έναν εργαζόμενο και ο άλλος δεν συμπληρώνει τις ώρες του. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η καθημερινή μελέτη διάρκειας 2 ωρών περιορίζεται σε 3 μονόωρα. Δηλαδή ο ίδιος εργαζόμενος που συμπλήρωνε 10 ώρες την εβδομάδα, τώρα θα κάνει 3. Βλαπτική μεταβολή έχουμε και στην περίπτωση όπου το 45λεπτο διδασκαλίας ξαφνικά γίνεται 60λεπτο.
Άλλες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει «στα χαρτιά» αναστολή αλλά παρέχουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Και εδώ συναντάμε κάθε λογής μαγειρέματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνάδελφοι υποτίθεται ότι υπάγονται στο ΕΡΓΑΝΗ και δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, ενώ δεν έχουν καμία υποχρέωση παροχής εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή. Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα;
Πρώτον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενώ η επιχείρηση είναι σε αναστολή, οι επιχειρηματίες καλούν τους εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά τις ώρες της σύμβασης, δηλώνοντας, μάλιστα, πως αυτές οι ώρες είναι ήδη πληρωμένες από τα 800 ευρώ του επιδόματος (π.χ. ΝΤΑΒΟΣ Πετρούπολης κ.α.). Καλούνται δηλαδή οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κανονικά, χωρίς καν να περιμένουν αμοιβή από την επιχείρηση, και να υπολογίζουν μόνο το επίδομα, το οποίο δίνεται έτσι κι αλλιώς από το κράτος!
Αλλού φτάνουν στο σημείο να ζητάνε από τους εργαζομένους επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση που το ποσό του επιδόματος υπερβαίνει τις κανονικές αποδοχές! Με θράσος οι φροντιστηριούχοι λένε πως “τα 800 τα παίρνεις για να δουλεύεις”, “δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα άλλο”, “ότι δουλέψεις θα το πάρεις από τα 800 και θα μου δώσεις τη διαφορά” κ.α.
Δεύτερον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου, ενώ η επιχείρηση είναι σε αναστολή, οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν διαδικτυακά όλες τις ώρες της σύμβασης αδήλωτα και ανασφάλιστα και το ποσό να δοθεί στο χέρι. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πλήθος μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που επικαλούνται οικονομική δυσχέρεια, “δεν έχω ρευστό”, “μου χρωστάνε δίδακτρα” κ.α. και αναστέλλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων. Μ’ αυτό τον τρόπο βέβαια, παραδέχονται εμμέσως ότι και τα «μαύρα» που τάζουν στους συναδέλφους είναι αμφίβολο αν και πότε θα καταβληθούν.
Το ίδιο εφαρμόζουν μεγάλοι όμιλοι φροντιστηρίων (π.χ. Διακρότημα, So Easy κ.α.), μεγάλα συνοικιακά φροντιστήρια, που προφασίζονται την έλλειψη πόρων (!) ενώ είναι σαφές ότι έβγαζαν και βγάζουν χιλιάδες ευρώ από τη δουλειά μας. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Φλεβάρη.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι ξαφνικά δέχονται ένα mail με τον αριθμό πρωτοκόλλου από την αίτηση αναστολής και βρίσκονται προ τετελεσμένων, χωρίς να μπορούν να υπερασπιστούν τη σύμβασή τους ενώ δουλεύουν.
Τρίτον, στα φροντιστήρια, όπου οι περισσότεροι συνάδελφοι αναγκάζονται να δουλέψουν σε δύο ή τρεις εργοδότες, θα πρέπει όλοι να έχουν δηλώσει τις επιχειρήσεις σε αναστολή ώστε να δικαιούται ο εργαζόμενος το επίδομα. Συχνό φαινόμενο αποτελεί πλέον, αν πχ δύο από τα τρία φροντιστήρια τον έχουν δηλώσει στο ΕΡΓΑΝΗ ενώ η τρίτη όχι, ο εργαζόμενος να εξαναγκάζεται να δουλέψει αδήλωτος και η επιχείρηση να τον δηλώσει στους δικαιούχους. Παράλληλα, πουθενά δεν γίνεται λόγος για την πολλαπλά εντατικότερη μορφή εργασίας στη διδασκαλία εξ αποστάσεως, η οποία είναι εξουθενωτική τόσο για καθηγητές όσο και για μαθητές, δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση το «ζωντανό μάθημα» και απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία στο σπίτι.
Οι φροντιστηριάρχες, εκμεταλλευόμενοι την παρούσα συγκυρία, «πατάνε» πάνω στην ανάγκη των μαθητών για προετοιμασία, τόσο για τις Πανελλήνιες όσο και για τα πτυχία, με στόχο τα υπερκέρδη στην πλάτη των γονιών και των εκπαιδευτικών. Εκμεταλλεύονται την υπευθυνότητα που έχουμε επιδείξει ως εκπαιδευτικοί προς τους μαθητές μας όλο αυτό το διάστημα, κατανοώντας την ανάγκη και το άγχος τους ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!
Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι στην πλειοψηφία τους δέχονται μεγάλη πίεση γνωρίζοντας πως οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου λήγουν στο τέλος της χρονικής χρονιάς, πράγμα που σημαίνει την ενδεχόμενη (αν όχι βέβαιη) μη επαναπρόσληψή τους τον Σεπτέμβρη, αν δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Έτσι, το ατομικό αλισβερίσι, οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και τα διλήμματα δίνουν και παίρνουν.
Είναι προκλητικοί οι εργοδότες, όταν καλούν τους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν αδήλωτοι, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι δε θα βάλουν φράγκο από την τσέπη τους, αφού απολαμβάνουν ελαφρύνσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, ενοίκια, λειτουργικά έξοδα κλπ. Τους έχει δοθεί ακόμα και το δικαίωμα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, το καλοκαίρι!
Φυσικά δεν είναι μόνοι τους!
Με την πλήρη στήριξη των Υπουργείων Παιδείας κι Εργασίας, και την παράλληλη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ), χτυπούν αλύπητα τα δικαιώματα μας, αφήνοντας στο σήμερα στίγμα του τι έρχεται να μείνει αύριο: πλήρες ξεχείλωμα των συμβάσεων, μείωση κατά το δοκούν του προσωπικού, επιβολή μείωσης στο μισό μισθών και ωρομισθίων.
Παράλληλα, απροκάλυπτα και χωρίς ίχνος ευθιξίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καλεί τους γονείς να πληρώσουν τα δίδακτρα. Τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται, με χιλιάδες ανέργους (τουλάχιστον 100.000 από τις αρχές Μάρτη) το Υπουργείο σφυρίζει αδιάφορα και προτείνει στους εργαζόμενους γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, πετώντας τους τα ψίχουλα του επιδόματος ως «μέτρου στήριξης».
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Όπου έχει παρέμβει έγκαιρα το σωματείο υπάρχει αναδίπλωση των εργοδοτών, μικρές και μεγάλες νίκες. Παράδειγμα αποφασιστικότητας είναι η απεργία που έκαναν οι συνάδελφοι στην Ιόνιο Σχολή, και πήραν τα δεδουλευμένα τους για τους περασμένους μήνες. Τα φροντιστήρια “Ρούλα Μακρή” αρχικά πήγαιναν για συμπτύξεις τμημάτων και έλεγαν στους εργαζόμενους να κάνουν τηλεμαθήματα κανονικά, ενώ θα αμείβονται μόνο με το έκτακτο επίδομα. Στα εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, πήραν πίσω την καθολική υπαγωγή του σχολείου στο ΕΡΓΑΝΗ και παραμένουν ενεργές οι συμβάσεις των συναδέλφων.
Απαιτούμε:
- Να σταματήσουν η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί!
- Καμία απόλυση! Ακύρωση όλων των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών στις συμβάσεις από 1η Μαρτίου και μετά.
- Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων τον Σεπτέμβρη. Η πίεση που δεχόμαστε είναι μεγάλη και δεν μας εξασφαλίζεται καν η θέση εργασίας μας την επόμενη χρονιά.
- Άμεση καταβολή από τους εργοδότες όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους, είτε είναι σε αναστολή είτε όχι.
- Καταβολή του δώρου Πάσχα έως τις 15 Απριλίου.
- Όλες οι ώρες τηλεργασίας και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές να καταβληθούν στο ακέραιο από τον εργοδότη.
- Αποζημίωση των εργαζομένων που έστω και μία σύμβασή τους τίθεται σε αναστολή.
- Να βγει εδώ και τώρα διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας για την Ιδιωτική Εκπαίδευση.
Καλούμε κάθε συνάδελφο:
- Να υπερασπιστεί τη σύμβασή του και τον κόπο του στην εξ αποστάσεως εργασία.
- Να μη δουλέψει ούτε μία ώρα απλήρωτος. Δεν υποχρεούται να δουλέψει σε επιχείρηση που βρίσκεται σε αναστολή.
Δεν θα πληρώσουμε ξανά εμείς τα σπασμένα, έχουμε πληρώσει πάρα πολλά.
Θα συνεχίσουμε με νέες ανακοινώσεις, νέες παρεμβάσεις και καταγγελίες.
Ενημερώνουμε και γραφόμαστε στο σωματείο μας!