3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Η σκανδαλώδης σύμβαση της Cisco και τα άλλα σκάνδαλα που κρύβει!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, τη σύμβαση με την αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία Cisco, ως αποκλειστικό πάροχο «σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε όλα τα σχολεία της χώρας από την αρχή της πανδημίας. Από τη σύμβαση επιβεβαιώνονται σοβαρά ζητήματα, που είχαν καταγγείλει με δημόσιες ανακοινώσεις τους πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και φορείς του γονεϊκού κινήματος, από την πρώτη στιγμή. Αποκαλύφθηκε το τεράστιο μέγεθος του ψέματος και της υποκρισίας της κυβέρνησης ότι η τηλεκπαίδευση «δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο» και ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αξιοποίησης στοιχείων από την χρήση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών».

Με 2 εκατ. ευρώ έχει χρυσοπληρώσει εν αγνοία του ο λαός μας τη χρήση του webex,   που εκτός των άλλων «κατέρρευσε», «κόλλησε» και ταλαιπώρησε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα ανταλλάγματα συμφωνήθηκαν μέσω της σύμβασης που συνυπέγραψαν το Ελληνικό Δημόσιο και η Cisco, στα πλαίσια του προγράμματος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»!!  Η «δωρεάν» χρήση αφορά την περίοδο μέχρι τον Γενάρη του 2021, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα, κατά το οποίο παραμένει η ανάγκη χρήσης αυτών των υπηρεσιών, δεν ισχύει. Γιατί δεν επιλέγει το ελληνικό κράτος να δαπανήσει τα 2 εκατ. ευρώ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για προσλήψεις εκπαιδευτικών, για υλικοτεχνική στήριξη των σχολείων; Μήπως για τον ίδιο λόγο που επιλέγει να δαπανήσει ανάλογα ποσά σε Rafale;

Πως αξιοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα, τα δεδομένα χρήσης και τα υπόλοιπα στοιχεία που καταγράφονται μέσω της τηλεκπαίδευσης; Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, η εταιρεία αξιοποιεί δεδομένα και μεταδεδομένα από την χρήση των υπηρεσιών της, χωρίς καν την συναίνεση ή έστω την ενημέρωση των χρηστών. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα δημόσια σχολεία τροφοδοτούν με δεδομένα τηλεμετρίας κ.α. την εταιρεία. Το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο αφού μεγάλοι όμιλοι φροντιστηρίων έχουν κάνει ανάλογη συμφωνία.  Αυτά τα δεδομένα η εταιρεία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς, χωρίς να απαιτείται η επιστροφή ή η καταστροφή τους, αποκομίζοντας αστρονομικά ποσά.

Το ακόμα «σκάνδαλο» είναι ότι όλα τα παραπάνω γίνονται «νόμιμα» μέσα από την εφαρμογή της νομοθεσίας περί «προσωπικών δεδομένων» της Ε.Ε. (GDPR Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων). Για αυτό ας σταματήσει να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού επί της δικής του κυβέρνησης ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία, με την σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ. Πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο είναι που λύνει τα χέρια των εταιριών.

Είναι σταθερά βήματα στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η Ν.Δ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τις αρχικές συμβάσεις με την Cisco λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019, για να αντικατασταθούν προϊόντα και υπηρεσίες που έως τότε παρείχε η κινεζική Huawei! Αυτές τις συνεργασίες επέκτεινε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Παιδεία, με αφορμή την πανδημία και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Στην ίδια ρότα γίνονται και συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και ευρύτερα, με σκοπό την προώθηση των «αξιών» των ΗΠΑ και την «άμβλυνση του αντιαμερικανισμού», αλλά και για την προώθηση τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η υπογραφή της σύμβασης με την πολυεθνική των ΗΠΑ φέρνει στην επιφάνεια τους σοβαρούς επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Ο συνεχόμενος εγκλεισμός και η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, επειδή η κυβέρνηση δεν «αγγίζει» τα ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας, έχουν διογκώσει τα τεράστια εκπαιδευτικά, κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα. Να σταματήσουν να απαξιώνουν τις δημόσιες υποδομές! Υπάρχει τεχνογνωσία και προσωπικό για να  διαμορφωθεί μία δημόσια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Να ενισχυθούν άμεσα οι τεχνολογικές υποδομές των σχολείων.

Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν έχουν τον Θεό τους!

Τέρμα πια!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Ουσιαστικά μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.
  • Καμία σκέψη για επέκταση της τηλεκπαίδευσης εκτός πανδημίας.
  • Καμία παραχώρηση, επεξεργασία και αξιοποίηση για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς των δεδομένων των χρηστών ειδικά χωρίς την συναίνεση τους. Κατάργηση κάθε διάταξης που θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά ή άλλα δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • Απόδοση όλων των ευθυνών και σε όλα τα επίπεδα για τη συλλογή των δεδομένων των χρηστών χωρίς την συναίνεσή τους.
  • Αναβάθμιση εδώ και τώρα των τεχνολογικών υποδομών των σχολείων. Ενίσχυση σε πόρους και υλικό όλων των ψηφιακών λειτουργιών, για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι την υποκατάσταση.
  • Απεμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, εκπαίδευσης ή μη, από τις διάφορες λειτουργίες του σχολείου που τους έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Καταγγελία_Cisco.docx

Κύλιση προς τα επάνω