3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στα ΦΜΕ, ΚΞΓ και Κέντρα Μελέτης – Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε  στην αρχή μιας ακόμα σχολικής χρονιάς, μετά από την περίοδο ανεργίας των θερινών μηνών που για τον κλάδο αποτελεί καθεστώς. Οι όροι κάτω από τους οποίους θα κληθούμε και φέτος να εργαστούμε – τα πενιχρά ωρομίσθια, η δυσκολία συμπλήρωσης πλήρους ωραρίου, η εργασιακή περιπλάνηση, η όλο και αυξανόμενη εντατικοποίηση της δουλειάς – μένουν ίδια και απαράλλακτα. 

Ταυτόχρονα, γίνεται σαφές ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει ξεκάθαρα δείγματα γραφής σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, όσο και στο κομμάτι της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Αξιοποιεί την αντεργατική παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει πιο επιθετικά, ήδη μες στο καλοκαίρι κατάργησαν την έστω και προσχηματική «αιτιολόγηση» των απολύσεων – ρύθμιση που αφορά ξεκάθαρα και τον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, κοντά στους απεργοκτόνους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουν επιπλέον φίμωση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, με πρώτο και κύριο την πρόταση για ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων που συμμετέχουν σε σωματεία αλλά και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επιδιώκουν να υψώσουν τοίχο σε εργαζόμενους που θέλουν να οργανωθούν στα σωματεία τους, που επιλέγουν το συλλογικό δρόμο διεκδίκησης, στην ενεργή συμμετοχή τους. Επιχειρούν ένα σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντα της με την πλήρη αλλαγής του χαρακτήρα τους.

Για τον χώρο της Ιδιωτικής εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα για τα ΦΜΕ, ΚΞΓ και Κέντρα Μελέτης, η προηγούμενη χρονιά ήταν μια χρονιά πλούσια σε εξελίξεις, τις οποίες κάθε συνάδελφος πρέπει να λάβει υπόψη του. Η συνεχής δράση του Σωματείου και η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο έφερε στο προσκήνιο μια σειρά ζητημάτων που θα πρέπει να μας απασχολήσουν όλο το επόμενο διάστημα. Μετά από πίεση που άσκησαν οι δυνάμεις του Βύρωνα στην Ομοσπονδία και ύστερα από κατάρτιση επεξεργασμένου Σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης το οποίο ψηφίστηκε σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου, κλήθηκαν οι εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ΣΣΕ. Συνοπτικά συνέβησαν τα εξής: 

               Από τη μεριά του Βύρωνα:

Ø  Συμμετείχαμε σε μια σειρά άτυπων συνομιλιών με την ΟΕΦΕ, θέτοντας τους όρους ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων όλα τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την αύξηση του ωρομισθίου, βάλαμε στο τραπέζι πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου, όπως ο εργάσιμος χρόνος, επιδόματα πτυχίου, εξωδιδακτική απασχόληση κτλ.

 

 

Ø  Σε δεύτερο επίπεδο, παρακολουθήσαμε τη διαδικασία μεσολάβησης στον ΟΜΕΔ με τις εργοδοτικές οργανώσεις στον χώρο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών (Palso, Europalso, Όμηρος).

 

                      Τι έκανε η εργοδοτική πλευρά:

Ø  Η ΟΕΦΕ κράτησε αρνητική στάση στο θέμα της υπογραφής ΣΣΕ. Παράλληλα, κινήθηκε επιθετικά προς το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, κάνοντας προσφυγή στο ΣτΕ (που εκδικάστηκε στις 19/3 και που η απόφαση ακόμα εκκρεμεί), προκειμένου να «γκρεμίσει» το υφιστάμενο πλήρες ωράριο των 21 ωρών και να ισχύσει το 40ωρο. Δηλαδή θέλουν ωρομίσθια της τάξης των 4 ευρώ!

 

 

Ø  Εκ μέρους των εργοδοτών δε φάνηκε να υπάρχει καμία πρόθεση για σύναψη σύμβασης στον κλάδο. Η μεσολαβήτρια κατέληξε σε πρόταση για σύμβαση στον χώρο των ΚΞΓ με ωρομίσθιο της τάξης των 7,50 ευρώ μεικτά, τη στιγμή που το υπάρχον ωρομίσθιο είναι 7,43 ευρώ (δηλαδή μιλάμε για μια αύξηση-κοροϊδία  της τάξης των 0,07 ευρώ!). Οι δυνάμεις του Βύρωνα απέρριψαν το εν λόγω σχέδιο σύμβασης.

Συνοπτικά , η εργοδοσία έδειξε καθαρά τις προθέσεις της. Κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται την παραμικρή αύξηση του ωρομισθίου όπως και της επαναφοράς θεσμικών στοιχείων  (επιδόματα κτλ). Είχαν το θράσος να μας κατηγορήσουν λέγοντας πως είμαστε ψεύτες(!) όταν καταγγείλαμε τη μαύρη-απλήρωτη εργασία και τη μη καταβολή δώρων και δεδουλευμένων σε πλήθος εργασιακών χώρων.

Παράλληλα, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας εσκεμμένα εξακολουθεί για μία ακόμα φορά να αφήνει ακαθόριστο το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης. Εκεί, οι συμβάσεις είναι συνήθως ιδιωτικών υπαλλήλων, στις οποίες δεν αναγράφεται καν η ειδικότητα του εκπαιδευτικού, ενώ μιλάμε για εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας και ωρομίσθια των 5 ευρώ.

Σε απάντηση της επιθετικής στάσης της ΟΕΦΕ, οργανώσαμε κλαδική απεργία στις 19 Μάρτη. Την ίδια μέρα αντιπροσωπεία του ΔΣ του “Βύρωνα” συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και θέσαμε μια σειρά ζητημάτων προς άμεση λύση, όπως:

 • Επίδομα πτυχίου για καθηγητές ΦΜΕ και ΚΞΓ,
 • προστασία μητρότητας για εκπαιδευτικούς στην άτυπη εκπαίδευση,
 • άρση του άθλιου καθεστώτος στις εργασιακές σχέσεις και την λειτουργία των Κέντρων Μελέτης,
 • φραγμός στις μαζικές απολύσεις όσων εκπαιδευτικών λήγει η διετής σύμβαση σε ιδιωτικά σχολεία
 • συμπληρωματικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ για όσους εκπαιδευτικούς εργάζονται για λίγες ώρες σε θερινά προγράμματα.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς θα κληθούμε να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις με τους εργοδότες βάσει των οποίων καθορίζονται μια σειρά μισθολογικών και μη ζητημάτων. Δεν υπογράφουμε κανένα έγγραφο στο διάλειμμά και «στα γρήγορα»!

Βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε στη σύμβαση:

 • Η αναλυτική αναγραφή του ωρομισθίου, των ημερών και των ωρών εργασίας, όπως και η ειδικότητα.
 • Το κατώτερο ωρομίσθιο είναι 7,43 ευρώ. Οτιδήποτε κάτω από αυτό είναι παράνομο.
 • Η διδακτική ώρα είναι 45’ και σε αυτό αντιστοιχεί το ωρομίσθιο. Π.χ. Κάποιος που εργάζεται από τις 17:00- 18:30 ουσιαστικά κάνει συνεχόμενα 2 διδακτικές ώρες. Το διάλειμμα προβλέπεται στα 15’.
 • Το πλήρες ωράριο είναι 21 ώρες (σε εβδομαδιαία βάση). Κάθε επιπλέον ώρα θεωρείται υπερωρία και έχει επαυξημένο ωρομίσθιο 40%.

Επιπλέον:

 • Η ασφάλιση στο ΙΚΑ είναι υποχρεωτική για όλες τις ώρες που εργαζόμαστε. Για να εξασφαλίσουμε το ένσημο της ημέρας χρειαζόμαστε 2 διδακτικές ώρες τη μέρα.
 • Οι αργίες και οι διακοπές πληρώνονται κανονικά. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, το Επιδόματα και η Αποζημίωση αδείας είναι υποχρεωτικά.

Οποιαδήποτε διαφοροποίηση αποτελεί προφανή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας και θα πρέπει να καταγγελθεί στο Σωματείο. 

Συνάδελφοι,

Ο «Βύρωνας» και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν κάθε συνάδελφο να ορθώσει ανάστημα απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που στοχεύουν στον έλεγχο της συλλογικής δράσης των Σωματείων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, θα καταργούν τα καταστατικά των σωματείων, θα φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική δράση, καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων όπως τις γενικές συνελεύσεις. Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία, μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για εμάς είναι μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων!

Το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «δημοκρατίας» είναι ψευδεπίγραφο. Θέλουν τον κάθε εργαζόμενο αποκομμένο, να μη συμμετέχει ενεργά σε συλλογικές διαδικασίες. Να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν, για ζητήματα που τον αφορούν, χωρίς να είναι παρών. Να βρίσκεται μακριά και έξω από τις συλλογικές συζητήσεις!

Πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος για άμεση απεργιακή απάντηση όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων, στο δικαίωμα στην απεργία! Καλούμε τους συναδέλφους στη

Γενική συνέλευση του Συλλόγου

Κυριακή 15 Σεπτέμβρη στις 10:30 π.μ. στο ΕΚΑ

Γ’ Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος

Απολογισμός-2018-2019-Επόμενη-μέρα.docx

Κύλιση προς τα επάνω