3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση για τη συνέλευση της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου

Τo Δ.Σ. του σωματείου, εν όψει της έναρξης της νέα σχολικής χρονιάς, απευθύνει κάλεσμα αγώνα και συσπείρωσης σε όλους τους συναδέλφους. Καμία αναμονή, κανένας συμβιβασμός με την ανασφάλεια, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών. Καμία απογοήτευση. Οι εργαζόμενοι έχουμε δύναμη στα χέρια μας και αυτή βρίσκεται στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα.

Κανένας μόνος του. Κανένας έξω από το σωματείο!!!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου, που από κοινού ψήφισε με τους  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ.

Από τη μια είναι τα αντιλαϊκά μέτρα και το τσάκισμα της ζωής μας, ο μόνιμος «κόφτης» σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια για ν’ απελευθερωθούν κονδύλια προς τον αναπτυξιακό νόμο και από την άλλη οι παροχές στο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή «τα δίνουν όλα» στο μεγάλο κεφάλαιο: Νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές. Υποδομές και κρατικές εγγυήσεις για επενδύσεις. Φθηνό εργατικό δυναμικό με τη μορφή voucher και επιδοτούμενων προγραμμάτων. Με το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ότι έρχεται η δίκαιη ανάπτυξη», προσπαθεί να παιδεύσει τους εργαζόμενους. Ως συνεχιστής της ίδιας πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων και με νέο Μνημόνιο, τσάκισε τις Συλλογικές Συμβάσεις υποστηρίζοντας τη ¨δίκαιη ανάπτυξη¨, γκρέμισε τις συντάξεις, αύξησε το όριο ηλικίας (που φτάνει στον κλάδο μας πάνω από τα 70 χρόνια), υποβάθμισε την υγεία, αύξησε τη φορολογία, την ανεργία, με το επίδομα να μην το παίρνει ούτε το 10%. Και η επίθεση δεν έχει σταματημό. Ήδη ετοιμάζεται νέα επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ο ΣΕΒ ανοιχτά απαιτεί την κατάργηση των επιδομάτων (13ος-14ος μισθός), τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σηματοδοτούν το χτίσιμο ενός ακόμα πιο σκληρού, ταξικού και ανταγωνιστικού σχολείου, ενός Λυκείου – φροντιστήριο. Αποτελεί πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες, που κάθε χρόνο βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την προετοιμασία των παιδιών τους για τις εξετάσεις, να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι καταργούνται οι Πανελλαδικές και ότι θα μειωθούν τα φροντιστήρια μ’ αυτόν τον τρόπο.

Για τις εξελίξεις στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει και η κατάσταση για τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση είναι απελπιστική! Παρά το γεγονός της ψήφισης του Ν. 4415/16 πέρσι το καλοκαίρι, η έλλειψη Σύμβασης στον κλάδο έχει διαμορφώσει συνθήκες γαλέρας για τους συναδέλφους, ενώ παράλληλα η εργοδοτική ασυδοσία σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών κ.τ.λ κλιμακώνεται: Πετσοκομμένα ωρομίσθια πείνας, τρομοκρατικές απολύσεις, μείωση ωρομισθίων, μη καταβολή δώρων και δεδουλευμένων, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες έξτρα ώρες και επιτηρήσεις, εντατικοποίηση δουλειάς και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Πολλές είναι άλλωστε και οι περιπτώσεις μη ανανέωσης των συμβάσεων το Σεπτέμβρη. Κοντά σ’ όλα αυτά, το δεδομένο καθεστώς ανεργίας τους θερινούς μήνες για τους συναδέλφους και οι δυσμενείς όροι επιδότησης από τον ΟΑΕΔ δυσχεραίνουν κι άλλο την κατάσταση.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στο χώρο των Ιδιωτικών Σχολείων. Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4415/16, είμαστε μπροστά στην ουσιαστική ακύρωσή του. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο που ορίζει τη διαδικασία απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έγινε χειρότερο ακόμη και σε σύγκριση με τα νομοθετήματα Αρβανιτόπουλου, αφού η γνώμη του διευθυντή της σχολικής μονάδας, ουσιαστικά του σχολάρχη, γίνεται καθοριστική όχι μόνο για θεμελίωση απόλυσης, αλλά και για να χαρακτηριστεί εκπαιδευτικά ανεπαρκής ο απολυμένος εκπαιδευτικός. Επίσης, εκμηδενίζεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων στον καθορισμό του ωρολογίου προγράμματος μειώνεται δραστικά η αποζημίωση για τους απολυμένους από τα ιδιωτικά σχολεία.

Από την άλλη, κομμάτι της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης –που «πατάει» στα κενά που αφήνει η δυσλειτουργία των ολοήμερων  σχολείων- αποτελούν τα λεγόμενα Κέντρα Μελέτης, των οποίων το πλαίσιο λειτουργίας είναι ασαφές, οι συνθήκες εργασίας, δε, χαοτικές. Και όλα αυτά εις γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία κλείνει το μάτι στην εργοδοσία.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε.

Παρά τη νομική κατοχύρωση, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς δεν άλλαξε! Ενώ πια το κατώτερο ωρομίσθιο κατοχυρώνεται στα 6,70€, ποσό που δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, υπάρχουν φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών που δίνουν 4€ και 3,50€, που δε δίνουν δώρα, επιδόματα που δικαιούμαστε, που δεν πληρώνουν υπερωρίες, που ζητάνε από τους εκπαιδευτικούς ακόμα και να μοιράσουν φυλλάδια! Ακούμε το επιχείρημα ότι με την περαιτέρω φροντιστηριοποίηση του Δημόσιου Σχολείου, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα έχουν προοπτική βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους. Κι όμως, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουμε, η οποία δείχνει ότι ούτε οι μισθοί θα ανέβουν, ούτε το εργασιακά δικαιώματα του κλάδου θα κατοχυρωθούν ξαφνικά. Αντιθέτως, πρέπει να περιμένουμε όλο και μεγαλύτερη εντατικοποίηση.

Είναι ευθύνη ατομική και συλλογική η κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. Είναι υπόθεση κάθε μέλους του σωματείου να μην κάνει βήμα πίσω, να ενημερώνει έγκαιρα το σωματείο, να διεκδικούμε συλλογικά, να γίνεται υπόθεση του κλάδου και της γειτονιάς. Χρειάζεται οργανωμένος αγώνας που θα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, που θα διεκδικεί την ανάκτηση των απωλειών μας, μακριά από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με άξονα αιτημάτων τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των λίγων. Ο Βύρωνας καλεί κάθε συνάδελφο να γίνει η φωνή του σωματείου στο χώρο δουλειάς του.

Κανένας συμβιβασμός. Το σωματείο έχει πείρα. Έχει γνώση. Έχει νίκες.

Ο Βύρωνας καλεί σε συμπόρευση για να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), στο ύψος της σύμβασης του 2009, σε όλους τους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αυξήσεις στους μισθούς, που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες μας.
  • Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  • Την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Όχι στις απολύσεις, στην τρομοκρατία, στην απλήρωτη εργασία. Αρνούμαστε τις υποχρεωτικές υπερωρίες, τα τμήματα πάνω από 8 μαθητές στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία. Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές. Όχι στους πλειστηριασμούς! Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση. Ενιαία αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.
  • Ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους εργαζόμενους στα Κέντρα Μελέτης με τους εργαζόμενους στα Φροντιστήρια.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ , 10:30 π.μ. Ε.Κ.Α, 3ης  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48Β, 2ος ΟΡΟΦΟΣ

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ  ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ανακ.-Βυρωνα-5_9_2017.docx

Κύλιση προς τα επάνω