3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Κυριακή 8 Μάρτη στις 11:00 στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλες και όλοι όσοι εργαζόμαστε στον ευρύτερο κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε. Πέρα από τα ωρομίσθια της τάξης των 6,7 ευρώ μικτά, που αποτελούν κυριολεκτικά ψίχουλα, η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν συμπληρώνει πλήρες ωράριο (21 ώρες εβδομαδιαίως) με αποτέλεσμα να δουλεύουμε σε 2 ή 3 φροντιστήρια για να συμπληρώσουμε το μηνιαίο εισόδημά μας. Από την πλευρά της εργοδοσίας – η οποία εκμεταλλεύεται κάθε πτυχή του αντεργατικού οπλοστασίου που της παρέχουν τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις –  συνήθης πρακτική αποτελεί η μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, η απλήρωτη-μαύρη εργασία, η μη καταβολή ενσήμων. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως μεγάλη μερίδα των συναδέλφων στα φροντιστήρια μπορεί να αμείβεται με 200-300 ευρώ το μήνα, ενώ ακολουθούν οι θερινοί μήνες «υποχρεωτικής» ανεργίας. Επιπλέον, τα λιγοστά ένσημα συνήθως δεν επαρκούν προκειμένου οι συνάδελφοι να ενταχθούν στο τέλος της χρονιάς στο ταμείο ανεργίας.

Αυτές τις συνθήκες εργασιακής περιπλάνησης, επισφαλούς εργασίας και διαρκούς αβεβαιότητας βιώνουμε χρόνια τώρα. Και φυσικά το νομοθετικό πλαίσιο και οι εργασιακοί νόμοι δεν παρέχουν καμία προστασία της μητρότητας. Υποτίθεται ότι ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση απόλυσης εγκυμονούσας εργαζόμενης. Στον κλάδο των Φροντιστηρίων βέβαια η λήξη της σύμβασης το Μάιο ισοδυναμεί με απόλυση. Με αυτό τον τρόπο οι συναδέλφισσα στερείται και το επίδομα μητρότητας γιατί το δικαιούται μόνο εφόσον εργάζεται με σύμβαση αορίστου χρόνου! Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις όπου εργοδότες δεν επαναπροσλαμβάνουν συναδέλφισσες το Σεπτέμβρη γνωρίζοντας ότι είναι εγκυμονούσες. Έτσι, μπαίνει ένα ακόμη εμπόδιο στα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια. Η δε κάλυψη βασικών αναγκών όπως οι εξετάσεις στην πορεία της εγκυμοσύνης αλλά και των αναγκών ενός βρέφους γίνονται καθαρά προσωπική υπόθεση του νέου ζευγαριού.

Από την άλλη, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η νέα, ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με την υπογραφή των Κατρούγκαλου – Βρούτση, βάζει τη δική του σφραγίδα στο περαιτέρω ξήλωμα του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, μετατρέποντας την κύρια σύνταξη σε επίδομα και αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Για τους εργαζόμενους στα ΦΜΕ, ΚΞΓ και Κέντρα Μελέτης με τα πετσοκομμένα ένσημα, τους λειψούς μήνες εργασίας ανά έτος και την εκ περιτροπής εργασία αυτό σημαίνει κυριολεκτικά δουλειά μέχρι τα 75!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο «Βύρωνας», στηρίζοντας την αγωνιστική κίνηση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της εργαζόμενης γυναίκας, καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 6 Μάρτη στις 13.30 στο Υπουργείο Εργασίας. Με την δράση μας τιμάμε την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας, που καθιερώθηκε πριν από 110 χρόνια.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί κλιμάκωση της δράσης μας όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο Βρούτση –  Κατρούγκαλου, για την ανάκτηση των απωλειών μας,

Σήμερα,  είναι πιο ρεαλιστικό από κάθε άλλη φορά να έχουν όλες και όλοι  σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις σε μισθούς. Την ώρα  που στο βωμό της δήθεν “ισότητας των φύλων” ισοπεδώνονται κατακτήσεις χρόνων και καταπατώνται δικαιώματα των γυναικών, όπως η προστασία της μητρότητας, οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεζουμίζοντας τις εργαζόμενες γυναίκες, υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κολοσσών, ενώ εμπλέκουν τον λαό μας στους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους και μακελεύουν τους λαούς.

Δε συμβιβαζόμαστε με τις “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα και στην ατελείωτη τρεχάλα.

Δε συμφιλιωνόμαστε με την εργασία χωρίς δικαιώματα, δηλαδή χωρίς επιδόματα γάμου, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας, χωρίς άδειες για την προστασία της εργαζόμενης εγκύου και μητέρας. Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με 1ο  θύμα την πρόληψη, με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στον χώρο της Υγείας, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Την τήρηση των ωραρίων, όπως αναγράφονται στις συμβάσεις που υπογράφονται, κάθε επιπλέον ώρα να πληρώνεται και να προσμετράται για την απόκτηση ενσήμου.
  • Δωρεάν εξετάσεις σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πλήρη μισθοδοτική κάλυψη σε περίπτωση επιπλοκών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη του παιδιού.
  • Επίδομα μητρότητας, ανεξάρτητα από τη διάρκεια μιας σύμβασης για τους πρώτους έξι μήνες της μητρότητας. Το ύψος του επιδόματος να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της νέας μητέρας και του βρέφους.
  • Να αναγνωρίζεται ο χρόνος της αναγκαστικής ανεργίας ως συντάξιμος.

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Κυριακή 8/3 στις 11:00 στο Σύνταγμα

και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6/3 στις 13:30 στο Υπουργείο Εργασίας

ΤΙΜΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ!

ΓΥΝΑΙΚΑ-ΙΔ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.docx

Κύλιση προς τα επάνω