3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Κάλεσμα Συντονισμού στις 19/2

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

«Ο ΒΥΡΩΝΑΣ» (27-11-2011)

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Καλούμε τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης, ΣΙΕΛ Λάρισας, ΣΙΕΛ Αχαΐας, ΣΙΕΛ Αγρινίου, ΣΙΕΛ Θράκης, Κεφαλονιάς, όλων αυτών των σωματείων που συναντηθήκαμε στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη, να υιοθετήσουν το παρακάτω πολιτικό σκεπτικό και διεκδικητικό πλαίσιο ως απάντηση στην ικανοποίηση των αναγκών μας και ως τη μόνη απάντηση στην καπιταλιστική κρίση. Στη βάση αυτού του πλαισίου επιδιώκουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους και με τα άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να γίνει σήμερα το αντίπαλο δέος! Επιδιώκουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας και με άλλα Σωματεία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα υιοθετήσουν το παρακάτω πολιτικό σκεπτικό και διεκδικητικό πλαίσιο.

***

Με τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τη στήριξη Μπακογιάνη ο πόλεμος στα λαϊκά δικαιώματα θα δυναμώσει. Έρχονται δύσκολες μέρες!

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, αυξάνονται κατά 29% οι άμεσοι φόροι για τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ μειώνονται κατά 22% οι άμεσοι φόροι για τις επιχειρήσεις! το 71% των εσόδων θα δοθεί στους τραπεζίτες για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Μόλις το 11,4 % για μισθούς και συντάξεις και το 10% για Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια-Ασφαλιστικά Ταμεία-Συγκοινωνίες! Ουσιαστικά, προχωρούν ανοιχτά σε στάση πληρωμών, σε ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες για να ταΐσουν με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο! Ούτε ένα ευρώ από αυτά τα δάνεια και τις δόσεις δεν πάει για τη σωτηρία του λαού, αλλά για τη σωτηρία του συστήματος, της ΕΕ, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων.

Η νέα δανειακή σύμβαση είναι σύμβαση φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης για το λαό.

Ο λαός ήδη έχει πτωχεύσει!

Εργαζόμενοι βρίσκονται χωρίς δουλειά, άρρωστοι χωρίς φάρμακα, τα παιδιά μας χωρίς βιβλία και έξω από τους παιδικούς σταθμούς,  ενώ το φάσμα της πείνας θεριεύει! Έφτασαν στο σημείο και φορολογούν ακόμη και τον άνεργο, τη στιγμή που απαλλάσσουν από τη φορολογία και δίνουν κίνητρα–ζεστό χρήμα στους τραπεζίτες και στους βιομηχάνους. Τα χαράτσια έρχονται με την μορφή χιονοστιβάδας!

Οργανώνουμε συλλογικά την άρνηση πληρωμής όλων των χαρατσιών. Καμιά θυσία για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, των δανειστών και της Ε.Ε. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Το χρέος είναι δικό της, δεν το αναγνωρίζουμε. Διαγραφή όλου του χρέους, λαϊκή συμμαχία-μέτωπο για αποδέσμευση από την Ε.Ε. και τον λαό στην εξουσία!

Η καπιταλιστική κρίση δεν είναι προϊόν κακής διαχείρισης ή λανθασμένων χειρισμών. Είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και εμπορευμάτων. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, χτυπάει ταυτόχρονα όλες τις χώρες της ΕΕ, έχει παγκόσμιο-συγχρονισμένο χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου αυτή την περίοδο παίρνονται τα ίδια αντιλαϊκά-βάρβαρα μέτρα, χωρίς να υπάρχει Μνημόνιο, Τρόικα και ΔΝΤ!

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβηθούν!  Τις αδυναμίες, τα διλλήματα της πλουτοκρατίας, δεν πρέπει ο λαός να τα κάνει δικά του. Μια πρέπει να είναι η δική μας αγωνία: πώς θα ανατρέψουμε τα μέτρα, πώς θα νικήσουμε! Στο μαύρο μέτωπο της συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ-πλουτοκρατίας να αντιτάξουμε τη δική μας λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση είναι πια εκρηκτική. Ακόμα λείπουν βιβλία, εκπαιδευτικοί. Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα ούτε για να βάλουν πετρέλαιο. Τεράστια είναι τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ. Εταιρεία παροχής φυσικού αερίου έκοψε το φυσικό αέριο σε σχολείο της Δραπετσώνας, λόγω χρεών, μέσα στο καταχείμωνο! Παιδιά, μαθητές μας υποσιτίζονται, έρχονται χωρίς μπουφάν στο σχολείο!

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Το “νέο ψηφιακό” σχολείο της αγοράς σε πλήρη εξέλιξη (αυτοαξιολόγηση, 961 ολοήμερα με αναμορφωμένο πρόγραμμα, 180 πιλοτικά με νέο αναλυτικό πρόγραμμα, ερευνητικές εργασίες). Είναι το σχολείο που αφαιρείται ύλη από τη φυσική και τη χημεία, εισάγονται στο Λύκειο η φυσιογνωσία και τα αγγλικά, καθώς και η πληροφορική στην Α’ Δημοτικού! Γρήγορη κατάρτιση σε δεξιότητες, λίγη γνώση, για δουλειά χωρίς δικαιώματα! Σχολείο φτηνό για το κράτος, ακριβό για τη λαϊκή οικογένεια, κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις.

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :

Ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι φιλέτο για το κεφάλαιο.

Αποτελεί πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας που υπόσχεται υψηλή κερδοφορία, που  μπορούν να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα, υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Για το λόγο αυτό, η ιδιωτικοοικονομική-ανταγωνιστική λειτουργία των σχολείων, οι αλλαγές στο περιεχόμενο και τη δομή της δημόσιας εκπαίδευσης, η εισβολή των χορηγών αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των κομμάτων του συστήματος, της Ε.Ε.

Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ενισχύεται η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης. Δημιουργούνται μεγάλα ιδιωτικά συγκροτήματα εκπαιδευτικών υπηρεσιών, επεκτείνονται και σε νέα πεδία (πολυφροντιστήρια), απορροφούν τη μικρότερη ιδιοκτησία στο χώρο (μικροφροντιστήρια κλπ…). Αυξάνεται κατά συνέπεια, η επιθετικότητα, η εκμετάλλευση, η ασυδοσία.

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στους χώρους δουλειάς κυριαρχούν η ανασφάλεια, η απλήρωτη εργασία, η μερική απασχόληση, η εργασιακή περιπλάνηση, το ωρομίσθιο, η εργοδοτική τρομοκρατία.

Δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά καμιά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των εργαζομένων, είναι ασυνδικάλιστοι, ανοργάνωτοι, άρα ανοχύρωτοι απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας. Μόλις 3000 εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι γραμμένοι σε κάποιο σωματείο.

Το «κενό» αυτό καλύπτει η ίδια η εργοδοσία, αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δημιουργεί εργοδοτικά σωματεία (βλ. σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών νομού Αττικής) που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις πείνας.

Η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ), βρίσκεται σε ανοιχτή συνδιαλλαγή με την εργοδοσία του κλάδου, κύρια στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν πάει πολύς καιρός, το 2008, που η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) υπέγραψε συλλογική σύμβαση με μηδενική αύξηση στο χώρο των φροντιστηρίων, γιατί ερχόταν κρίση και ανησυχούσε μήπως πέσουν έξω οι σχολάρχες!

Η ΟΙΕΛΕ αυτά που υπογράφουν τώρα τα ρεφορμιστικά συνδικάτα «στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», τα έχει υπογράψει πριν από τρία χρόνια και όταν ακόμα δεν υπήρχαν μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και μνημόνια!

Η ΟΙΕΛΕ δεν διστάζει να προχωρήσει ανοιχτά σε απεργοσπασία (20/10). Συμμετέχει στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων (βλ. πρόγραμμα ανταλλαγής εκπαιδευτικών), που οδηγούν στον εκμαυλισμό και την πλήρη ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην στρατηγική του κεφαλαίου. Η ΟΙΕΛΕ είναι τρανταχτό παράδειγμα εργοδοτικού-υποταγμένου συνδικαλισμού, που βάζει «πλάτη» για το πέρασμα των μέτρων. Στην κυριολεξία ξεπουλά τα εργασιακά μας δικαιώματα και από αυτή την άποψη είναι ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία!

 

Άμεσα προβάλλει η ανάγκη της οργάνωσης στα σωματεία, της μαζικοποίησής τους, της δημιουργίας και νέων σε όλη την Ελλάδα!

Άμεσα προβάλλει η ανάγκη της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Άμεσα προβάλλει η ανάγκη του συντονισμού σωματείων, για την οργάνωση της πάλης, του αγώνα, κόντρα σε μεγαλοεργοδοσία -κυβέρνηση του μαύρου μετώπου- ΕΕ-εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΑΞΟΝΕΣ ΠΑΛΗΣ

 

Παλεύουμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας !

 • 1400€ κατώτατο βασικό μισθό, 2000€ (μεικτά) για τους εκπαιδευτικούς. Όχι στην εφαρμογή του νέου μισθολόγιου στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στο νέο εργασιακό μεσαίωνα!  Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και εργαζομένων στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση του ΑΣΕΠ. Καμιά εφεδρεία-απόλυση. Όχι στο δουλεμπόριο ΜΚΟ, ΕΣΠΑ.
 • Κάλυψη πλήρους ωραρίου όπως ορίζεται κατα κλάδο και ειδικότητα, όχι στον κατακερματισμό της εργασίας και την εργασιακή περιπλάνηση.
 • Κατοχύρωση αργιών και διασφάλιση του ρεπό του Σαββατοκύριακου στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 • Δωρεάν στέγαση και δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα, επίδομα θέρμανσης για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και εργαζομένους μερικής απασχόλησης στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 • Δημόσια και Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας. Δωρεάν, πλήρης περίθαλψη και παροχή φαρμάκων.
 • Ίδρυση και λειτουργία κρατικών δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων, των εισιτηρίων στα εξωτερικά και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων
 • Να απαγορευτούν οι απολύσεις εγκύων γυναικών.
 • Επιδότηση ενοικίου για τα νέα ζευγάρια.
 • Άτοκα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση κύριας κατοικίας για τις έγκυες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια
 • Άδειες κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδιες για όλες τις γυναίκες. Δύο μήνες πριν και εφτά μήνες μετά τον τοκετό. Ενα χρόνο γονική άδεια με αποδοχές για κάθε παιδί, με πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη ή μειωμένα ωράρια μέχρι τέσσερα χρόνια. Διευκολύνσεις για τη μητρότητα στη δουλειά.

 

Κάτω τα χέρια από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Να καλύψει τώρα η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία τα τεράστια χρέη που έχουν προς τα Ταμεία και τους Οργανισμούς. Καμία ένταξη των Ταμείων στο «κούρεμα» και στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Όχι στη νέα δανειακή σύμβαση, όχι στο νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο. Αφορολόγητο όριο 20000 ευρώ, 40000 ευρώ για την οικογένεια και 5000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να αυξηθεί η φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.

Ειδικά για τους ανέργους συναδέλφους:

 • Επίδομα ανεργίας 1.120€ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία και αναλογικά για τους ημιαπασχολούμενους.
 • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
 • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
 • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι.
 • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
 • Να χορηγηθεί 1.000€ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ! Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία-Υγεία

 

Υπάρχει λύση – υπάρχει διέξοδος, μπορούμε !

      Αγώνας τώρα, όλοι οι κλάδοι μαζί, κοινωνική συμμαχία για να σταματήσουμε κάθε ιδιωτικοποίηση, κάθε απόλυση, κάθε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Αγώνας τώρα για να σταματήσουμε κάθε λεηλασία στα δικαιώματά μας, στο εισόδημά μας, στα ασφαλιστικά ταμεία, για οργανωμένη και συλλογική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και τα παιδιά μας δωρεάν υγεία και παιδεία.

Αγώνας τώρα για ανατροπές στους συσχετισμούς δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Κάτω η νέα κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αποδέσμευση από την Ε.Ε, μονομερής διαγραφή του χρέους με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

 

Κύλιση προς τα επάνω