Κάλεσμα Σωματείου στην έκθεση «Χαρακτική – Από την προϊστορία στην Ελλάδα του σήμερα»
Το ”Σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Βύρωνας” σας καλεί στη μεγάλη έκθεση <<Χαρακτική από την προϊστορία στην Ελλάδα του σήμερα>> που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) στην αίθουσα <<Νίκος Κεσσανλής>> της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος).
Το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 5:30 μ.μ.
Θα γίνει μία ξενάγηση για παιδιά και μία ξενάγηση για ενήλικες, για αυτό σας παρακαλούμε να δηλώστε συμμετοχή.
Η ιδέα της έκθεσης είναι να γίνει γνωστή η σημασία της χάραξης στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και η έκθεση αναπτύσσεται χρονολογικά. Ξεκινά με τις προϊστορικές βραχοχαράξεις. Συνεχίζεται στους αρχαίους ιστορικούς χρόνους με τα σύμβολα, τις σφραγίδες, τις επιγραφές, τους σφραγιδόλιθους. Συνεχίζεται στην ευρωπαϊκή χαρακτική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του ιμπρεσιονισμού και της ιαπωνικής Τέχνης. Προχωρά σε λιθογραφίες ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από ελληνικά ιστορικά μουσεία, και σε χαλκογραφίες εικόνων του Αγίου Ορους. Η πορεία τελειώνει με έργα χαρακτών του τόπου μας – τόσο παλιότερων, που δεν ζουν πια, και πολλοί απ’ αυτούς κατέδειξαν με τα χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες της νεότερης Ιστορίας μας, όσο και σύγχρονων χαρακτών, που με τα έργα τους καταδεικνύουν την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.
Εκθέματα παρουσιάζονται από: Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, το Μουσείο Χετάο (Κίνα), το Αρχείο του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Μεσσηνίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, το Κυπριακό Μουσείο, το Μουσείο Σαγκάης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης – Μουσείο Μπενάκη, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, το Αγιο Ορος, το Μουσείο – Βιβλιοθήκη «Στρατής Ελευθεριάδης / Τεριάντ» και την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, καθώς επίσης από ιδιωτικές συλλογές.