3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε.

Οι όροι ζωής των εκπαιδευτικών, γενικά των εργαζομένων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων, παίρνοντας εδώ και καιρό το σύνθημα από κυβέρνηση-Ε.Ε.-Τρόικα και αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους, έχουν εξαπολύσει ανελέητη επίθεση σε ό, τι έχει απομείνει από μισθούς, παροχές και δικαιώματα στους εργαζόμενους. Βιώνουμε τρομοκρατικές απολύσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Ανέλιξη»), εκβιασμούς για μείωση ωρομισθίων (δεκάδες φροντιστήρια),  μη καταβολή δώρων, μαύρη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Οι εργοδότες έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό τη συλλογική σύμβαση και απειλούν ανοιχτά για γενίκευση των μισθών και των ωρομισθίων πείνας στο δρόμο που χάραξαν ήδη οι ιδιοκτήτες των κέντρων ξένων γλωσσών όπου υποχρεώνουν τους συναδέλφους μας σε ωρομίσθια 3,52 Ευρώ μεικτά! Την όρεξή τους έχει ανοίξει και η κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ και πρακτικά επικυρώνει όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια των μνημονίων. Έτσι πολλοί φροντιστηριούχοι εγείρουν απαιτήσεις για επιπλέον μειώσεις 30% του ωρομισθίου, κατάργηση δώρων και επιδομάτων και κατάργηση αποζημίωσης, ενώ έχει διαρρεύσει η ύπαρξη κεντρικής εργοδοτικής πρότασης για ωρομίσθια ύψους 4,5 Ευρώ που αξιοποιείται ως μπούσουλας εξαναγκασμού των συναδέλφων σε εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Το πρόσχημα που μονότονα επικαλούνται οι εργοδότες για όλα αυτά είναι η κρίση. Όμως για τουλάχιστον μια εικοσαετία πριν τα κέρδη τους κάλπαζαν τροφοδοτούμενα από τα υπέρογκα ποσά που πλήρωνε η λαϊκή οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της. Σε όλη αυτή την περίοδο δεν μοιράστηκαν με τους εργαζόμενους τα κέρδη τους. Αντίθετα, για πολλά χρόνια οι μισθοί παρέμεναν καθηλωμένοι.

Οι εργοδότες απειλούν τους εργαζόμενους πως αν δεν δεχτούν τα εξευτελιστικά ωρομίσθια, τότε τα φροντιστήρια θα κλείσουν και θα μείνουν άνεργοι. Ποτέ κανένα φροντιστήριο δεν έκλεισε από τους αγώνες των εργαζομένων, από τα ωρομίσθια που αυτοί έπαιρναν. Άλλωστε τα κέρδη της η εργοδοσία τα βγάζει εκμεταλλευόμενη την εργασία μας. Τα φροντιστήρια πάντα τα κλείνει η εργοδοσία όταν δεν μπορεί να αντέξει στον ανταγωνισμό των πιο μεγάλων φροντιστηρίων, όταν μεταφέρει τα φροντιστήρια σε περιοχές που αναμένει περισσότερα κέρδη, όταν θέλει να επενδύσει σε άλλους κλάδους όπου προσδοκά περισσότερα περιθώρια κέρδους. Η ίδια η πείρα δείχνει ότι η πλειοψηφία των φροντιστηρίων κλείνουν αφού χρωστάνε δεδουλευμένα μηνών στους εργαζόμενους και τους έχουν επιβάλλει τη μία μείωση αποδοχών μετά την άλλη.

Αποδεικνύεται ότι είτε σε καιρούς κρίσης είτε ανάπτυξης, τα συμφέροντά μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετα και δεν συμβιβάζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Για να συνεχίσουν την κερδοφορία τους οδηγούν στη χρεωκοπία, την εξαθλίωση και την ανεργία τους εργαζόμενους. Τώρα οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης οφείλουμε να δώσουμε στους εργοδότες αποφασιστική και αποστομωτική απάντηση: Δεν θα μοιραστούμε την κρίση τους! Στο εκβιαστικό δίλημμα δίχως πάτο που προκλητικά κυβέρνηση και εργοδότες μας απευθύνουν «ή μισθοί πείνας ή ανεργία», οπλιζόμαστε με αντοχή, οργανώνουμε συλλογικά τον αγώνα μας, ισχυροποιούμε το ταξικό κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, πυκνώνουμε τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Η εργοδοσία έχει μεγάλη ευθύνη. Χωρίς άλλη καθυστέρηση διεκδικούμε και είμαστε αποφασισμένοι με το συλλογικό μας αγώνα να εξαναγκάσουμε την εργοδοσία για:

  • Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος από τις απώλειές μας, που να διασφαλίζουν τα δώρα και επιδόματά μας.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, καμιά απόλυση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Κύλιση προς τα επάνω