3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Καταγγελία με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΦΕ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Με «έκδηλο ενδιαφέρον» για το πορτοφόλι των λαϊκών οικογενειών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος Γ. Βαφειαδάκης, από το βήμα γνωστού καναλιού-θερμού υποστηρικτή του κυβερνητικού έργου- έσπευσε να καθησυχάσει γονείς και μαθητές για την έκβαση των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ χαιρέτησε την κυβέρνηση για την “υψηλού επιπέδου προετοιμασία” που απολαμβάνουν οι μαθητές, αποκρύπτοντας τις τεράστιες ανισομετρίες στην πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η «ψαλίδα» μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός μαθητών να στραφεί προς τις δομές Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (φροντιστήρια, Κέντρα Μελέτης κ.τ.λ.). Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το  νομοσχέδιο-κόφτης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, η τράπεζα θεμάτων και μια σειρά αλλαγών που προκαλούν ανησυχία σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους.

Τι σημαίνει το «όλα βαίνουν καλώς» που παρουσίασε ως εικόνα ο κος Βαφειαδάκης; Είναι προφανώς η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής στην βάση της υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Είναι η κοινή πλεύση του Υπουργείου Παιδείας και των επιχειρηματιών του κλάδου που βλέπουν την πίτα της επιχειρηματικής δράσης να μεγαλώνει. Η ενίσχυση του σχολείου – εξεταστικού κέντρου αλλά και η προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης ήδη από το τέλος των γυμνασιακών τάξεων θα φέρει ζεστό χρήμα στους φροντιστηριούχους και τους σχολάρχες. Παράλληλα, το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ήρθε για να μείνει μέσω των διαδικτυακών μαθημάτων αλλά και το ήδη υπάρχον υποτυπώδες μισθολογικό-εργασιακό πλαίσιο, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για κερδοφορία των επιχειρηματιών του κλάδου.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν κάνουν καμία εντύπωση οι εξαγγελίες των φροντιστών να διατηρήσουν αντιπαιδαγωγικές πρακτικές, όπως η βιντεοσκόπηση μαθημάτων (τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως έτοιμο «διδακτικό υλικό») που όχι μόνο δεν έχουν καμία διδακτική αξία, αλλά επιπλέον οδηγούν στην περαιτέρω άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, την καταπάτηση κάθε προστασίας δεδομένων και τελικά αποσκοπούν στο να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι με μαθήματα-κονσέρβα.

Ως εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί δεν εφησυχάζουμε απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης που έχει ως μοναδικό σύμμαχο τους επιχειρηματίες της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση. Το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για τις επιτυχίες των μαθητών – ενώ η τηλεκπαίδευση καλά κρατεί – και ο δήθεν «παράδεισος» των φροντιστηρίων τσαλακώνεται από την ίδια την καθημερινότητα που ζούμε. Μέσα από τον Βύρωνα οι εργαζόμενοι δυναμώνουμε τον αγώνα μας για ασφαλές άνοιγμα των δομών της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Καταγγελία_ΟΕΦΕ.doc

Κύλιση προς τα επάνω