3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της στάσης της ΟΕΦΕ και του ΣΕΦΑ Οι φροντιστηριακές επιχειρήσεις παραβιάζουν την αργία

Μπροστά στην τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση κήρυξε σε αργία τη χθεσινή ημέρα Τρίτη 25-1-2022 και την σημερινή Τετάρτη 26-1-2022. Για τη δημόσια και ιδιωτική, τυπική και μη τυπική εκπαίδευση προβλέπεται να μη γίνει ούτε τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο από το πρωί ο σύλλογος μας έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών για πιέσεις φροντιστηριακών επιχειρήσεων προς συναδέλφους, προκειμένου να εργαστούν διαδικτυακά τις ημέρες των αργιών. Ο σύλλογος μας έκανε παρεμβάσεις στον εργοδοτικό σύλλογο και απευθείας σε ιδιοκτήτες φροντιστηρίων. Σε πολλά φροντιστήρια μετά την παρέμβασή μας αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν την αργία. Σε πολλά όμως φροντιστήρια και σε μεγάλους ομίλους, γίνεται χθες και σήμερα τηλεκπαίδευση παραβιάζοντας την. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι εκεί που οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν την αργία και με την παρέμβαση του σωματείου, πέτυχαν την εφαρμογή της. Η οργάνωση μας είναι ο μόνος δρόμος για τα πετύχουμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας. Ξεκαθαρίζουμε επίσης, ότι όλοι οι εργαζόμενοι που τελικά δούλεψαν με τηλεκπαίδευση δικαιούνται προσαύξηση λόγω αργίας.

Η στάση αυτή πολλών εργοδοτών είναι χαρακτηριστική και αναδεικνύει πως η τηλεκπαίδευση είναι ένα ακόμη εργαλείο για την καταστρατήγηση των αργιών, αφού είναι γνωστές οι απόψεις των φροντιστών για τα χαμένα μαθήματα των διακοπών και άλλων επίσημων αργιών. Όπως είναι γνωστή και η πίεση προς τους συναδέλφους να δουλέψουν τέτοιες μέρες, διαφορετικά αρνούνται να τους καταβάλλουν τα αντίστοιχα ημερομίσθια ή να χρεώσουν μέρες από την άδεια.

Παρέμβαση κάναμε και στις διοικήσεις της ΟΕΦΕ και του ΣΕΦΑ, δευτεροβάθμιου και πρωτοβάθμιου φορέα των φροντιστών αντίστοιχα, προκειμένου να πάρουν ανοιχτά θέση για την πρακτική των φροντιστηριακών επιχειρήσεων-μέλη τους, που καταστρατηγούν την επίσημη αργία. Το ΔΣ της ΟΕΦΕ δεν ανταποκρίθηκε καν στις κλήσεις μας. Ο ΣΕΦΑ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει νόημα να βγάλει ανακοίνωση, εφόσον “η νομιμότητα και η τήρηση της νομοθεσίας είναι αυτονόητη” και πως “ρυθμιστής είναι το κράτος”. Είναι γνωστό και στους ίδιους πως αφενός η τήρηση της νομοθεσίας δεν είναι αυτονόητη για τις επιχειρήσεις, για αυτό άλλωστε πλήθος φροντιστηριακών επιχειρήσεων δεν δηλώνουν όλες τις ώρες και ολόκληρο το ωρομίσθιο των εργαζομένων τους. Αφετέρου, τους είναι επίσης γνωστό πως το κράτος είναι άφαντο όταν πρόκειται για τον έλεγχο ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μέχρι και η επιθεώρηση εργασίας δηλώνει αναρμόδια για την τηλεργασία και παραπέμπει καταγγέλλοντες σε άλλες κρατικές υπηρεσίες-φαντάσματα.

Καλούμε τις διοικήσεις της ΟΕΦΕ και του ΣΕΦΑ, έχοντας ενημερωθεί από το σύλλογό μας για τις πιέσεις που δέχονται συνάδελφοι, να πάρουν θέση δημοσίως και να μην κρύβουν τις ευθύνες τους. 

Το Υπουργείο Εργασίας και μετά από τις παρεμβάσεις συνδικάτων, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους την 25/1 και 26/1.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώσουν το σωματείο μας όπου δεν τηρείται η αργία και να είναι σε εγρήγορση για την σωστή καταβολή των μισθών τους.

Καταγγελία_ΟΕΦΕ_ΣΕΦΑ.doc

Κύλιση προς τα επάνω