Κατώτατος μισθός και ανώτατες ανατιμήσεις – Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 4 Απριλίου στα γραφεία του ΣΕΦΑ-ΟΕΦΕ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
βρισκόμαστε πλέον και επίσημα σε προεκλογική περίοδο και όπως είθισται να συμβαίνει τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν βαλθεί να παρουσιάζουν το μαύρο για άσπρο. Αφού η κυβέρνηση «βαρέθηκε να λέει συλλυπητήρια» για το έγκλημα που προκάλεσε η πολιτική που ακολουθεί στα Τέμπη και βλέποντας πως το μπαράζ από συγγνώμες, στο οποίο επιδίδεται, δε συνοδεύεται με αύξηση στα εκλογικά της ποσοστά, αποφάσισε να πανηγυρίσει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό μπας και πείσει κανέναν πως πλέον ζει καλύτερα.
Ζούμε λοιπόν τον εξής παραλογισμό: η τιμή του πετρελαίου μειώνεται, αλλά οι τιμές στα πρατήρια είναι σταθερές και θεωρείται δεδομένο πως το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου θα συνοδευτεί με νέες ανατιμήσεις. Οι τιμολογήσεις της ΔΕΗ μειώνονται, αλλά η αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων στο ρεύμα κρατάει το τιμολόγιο που φτάνει σε εμάς το ίδιο ακριβό. Η χώρα επιστρέφει σε συγκοινωνιακή κανονικότητα, λες και είναι όλα καλά, χωρίς να έχει παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια των μεταφορών, πράγμα που αποτυπώνεται στα άδεια πρώτα βαγόνια όλων των μέσων σταθερής τροχιάς. Και το καλύτερο: Ο πληθωρισμός καλπάζει, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης έχουν αύξηση 15% από την αρχή της χρονιάς και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%. Η είδηση μπορεί να σας σοκάρει, άλλα σύμφωνα με έγκυρες μελέτες των οικονομολόγων που δραστηριοποιούνται στο σωματείο μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το 15% είναι μεγαλύτερος αριθμός από το 9,4%.
Οι επιχειρηματίες από την άλλη βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, τους μαθητές να συρρέουν μαζικά στα φροντιστήριά τους, παραρτήματα να ανοίγουν σαν τα μανιτάρια.
Μετά από αυτή την αναπροσαρμογή ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από τα 713 ευρώ μεικτά, στα 780 ευρώ μεικτά, το οποίο μεταφράζεται σε 667 ευρώ καθαρά. Λίγο πάνω δηλαδή από το καταραμένο νούμερο, αλλά σίγουρα πολύ κάτω από τις μηνιαίες ανάγκες ενός σύγχρονου εργαζόμενου.
Πλέον, ο κατώτατος μισθός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό του 2012, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον πετσόκοβε καταργώντας παράλληλα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Από τότε ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ, οπότε αν κάποιος θεωρεί πως έχουμε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε τη ζωή μας, καλύτερα να δει και τα ψιλά γράμματα της υπουργικής απόφασης. Στα ψιλά γράμματα θα βρίσκεται άλλωστε και οποιαδήποτε σύγκριση των τιμών του 2012 σε σχέση με τις τιμές που τσακίζουν κόκαλα το 2023.
Σύμφωνα με την εν λόγω αύξηση, το νέο κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο στα φροντιστήρια διαμορφώνεται ως εξής:
- 8,91 ευρώ για εργαζομένους χωρίς τριετίες
- 9,80 ευρώ για όσους έχουν μία τριετία (έως και 14/2/12)
- 10,69 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες (έως και 14/2/12)
- 11,58 ευρώ για όσους έχουν τρεις τριετίες (έως και 14/2/12)
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι είναι αυτές οι τριετίες, είναι η προσαύξηση στο μισθό στο μισθό που προβλέπεται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας. Μην μπείτε στον κόπο όμως να αρχίσετε να μετράτε χρόνια εργασίας, γιατί το πρώτο μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ σας απαλλάσσει και από αυτό το άγχος, καθώς οι τριετίες είναι παγωμένες από τις 14/02/2012. Τριετίες πληρώνονται μόνο όσοι εργαζόμενοι μετρούν χρόνια προϋπηρεσίας μέχρι τον Φλεβάρη του 2012. Καμία κυβέρνηση δεν “ξεπάγωσε” τις τριετίες. Ο υπουργός εργασίας της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε πως οι τριετίες θα συνεχίσουν να μην μετράνε ως χρόνος εργασίας και η άρση του παγώματος θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή.
Αν η κυβέρνηση και οι επίδοξοι συνεχιστές της έχουν ακόμα απορία για το κατά πόσο η πολιτική τους χαίρει λαϊκής αποδοχής, τους παραπέμπουμε στις τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν το Μάρτη, συνέχεια της απεργίας του Νοέμβρη.
Η αύξηση του μισθού δεν αντιστοιχεί στα επίπεδα ακρίβειας που μας έχουν επιβάλλει. Είναι πολύ μακριά από τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Είναι μονόδρομος η πάλη για συλλογική σύμβαση εργασίας, με πραγματικές αυξήσεις και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια διεκδικούμε:
- Αύξηση του βασικού μισθού που να ξεπερνά τα 850 ευρώ καθαρά με ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό.
- Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που θα διαμορφώνει το ελάχιστο ωρομίσθιο στα 13,36 ευρώ και θα βάλει τέλος στην αυθαίρετη συμπεριφορά των φροντιστών.
- Επαναφορά του θεσμού των τριετιών, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της πληρωμής των υπερωριών στη βάση του πλήρους ωραρίου των 21 ωρών.
Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 4 Απριλίου στα γραφεία του ΣΕΦΑ-ΟΕΦΕ (Σόλωνος 142) στις 11:00, στο πλαίσιο της πανελλαδική ημέρας δράσης σε συντονισμό με άλλα σωματεία ιδιωτικής εκπαίδευσης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.