3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ» ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ  ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Με μια ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση για λογαριασμό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, η αστική δικαιοσύνη αποφασίζει την ακύρωση του 29ου Συνέδριου του ΕΚΑ (Μάιος 2016), των Αποφάσεων και των Αρχαιρεσιών του. Με ένα απαράδεκτο σκεπτικό υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων του σωματείου της ΑΛΦΑ Τράπεζας, η δικαστής Σταματία Μητσοπούλου, διατυπώνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν και στη συνέχεια αναφέρει: «Ο έλεγχος του κύρους των κάθε φύσεως εκλογών των οργάνων σωματείων απόκειται στη δικαιοδοτική κρίση των Δικαστηρίων και όχι των διοικητικών συμβουλίων ή γενικών συνελεύσεων (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση ως γενική συνέλευση θεωρείται το Συνέδριο του ΕΚΑ) των υπερκείμενων οργανώσεων, τα οποία δεσμεύονται από το εκλογικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών της πρωτοβάθμιας οργάνωσης – μέλους της, που αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων τους για τα συνέδρια των τελευταίων».

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα τι σημαίνει αστική δικαιοσύνη!

Το καταστατικό του ΕΚΑ προβλέπει ρητά: «Άρθρο 7: … Για τη συμμετοχή στο Συνέδριο υποχρεούται η Οργάνωση Μέλος με ποινή αποκλεισμού… β) να έχει αποστείλει προς τη Διοίκηση του ΕΚΑ όλα τα νομιμοποιητικά αντιπροσώπευσης πέντε (5) μέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου.» Αυτή τη σαφή διάταξη του καταστατικού του ΕΚΑ, αγνόησε επιδεικτικά η απόφαση του δικαστηρίου. Έτσι και το συνέδριο που διεξήχθη στις 22 και 23 Μάη, με απόφαση του, απέκλεισε τους αντιπροσώπους του σωματείου εργαζομένων της ALPHA BANK από τις εργασίες του και τις αρχαιρεσίες του, καθώς η διοίκηση του σωματείου δεν έφερε εμπρόθεσμα κατάσταση ψηφισάντων.

Το σωματείο εργαζομένων της ALPHA BANK που αρνείται συστηματικά σε όλα τα τελευταία (τουλάχιστον) τέσσερα συνέδρια να φέρει νομιμοποιητικά έγγραφα, έτσι και στην οργανωτική επιτροπή του ΕΚΑ προσκομίζει μόνο το πρακτικό αρχαιρεσιών και όχι κατάσταση ψηφισάντων. Αντ’ αυτού προσκόμισε μια λίστα «ψηφισάντων» που περιείχε περίπου 2.000 λιγότερους ψηφίσαντες από αυτούς που αναφέρονταν στο πρακτικό αρχαιρεσιών. Από τη λίστα έλειπαν ονόματα τα οποία είχαν ψηφίσει πραγματικά και οι ψηφίσαντες φαίνεται να ψήφιζαν, πανελλαδικά για να βγάζουν αντιπροσώπους για την Αθήνα, κατά τον αύξοντα αριθμό της αστυνομικής τους ταυτότητας!!! Μάλιστα, εμφανίζονταν να έχει ψηφίσει για το ΕΚΑ εκλεγμένος εκπρόσωπος στο ΕΚΘ, ενώ με βάση αυτήν τη λίστα δεν είχε ψηφίσει ούτε ο πρόεδρος του Σωματείου! Κατά συνέπεια και με βάση το καταστατικό του ΕΚΑ το απερχόμενο ΔΣ του ΕΚΑ, ποτέ δεν ενέκρινε τη συμμετοχή των αντιπροσώπων του συγκεκριμένου σωματείου στο 29ο Συνέδριο.

Η απόφαση του δικαστή ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών όπως προβλέπουν ρητά τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που άλλωστε γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο για να γίνει μέλος σε δευτεροβάθμιο. Ανοίγει το δρόμο του ολοκληρωτικού άμεσου ελέγχου των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.

Και δε σταματάει εκεί η απόφαση, πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενη πως μοναδικός κριτής ελέγχου και νομιμοποίησης των διαδικασιών των σωματείων, δεν είναι τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα και τα καταστατικά τους αλλά τα δικαστήρια, τα οποία αποφασίζουν με κριτήριο «η δικαστική επέμβαση στη σωματειακή αυτονομία να καθίσταται όσο το δυνατόν ανώδυνη». Οδηγεί δηλαδή τα συνδικάτα και ιδιαίτερα τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να παίρνουν αποφάσεις όχι στις ΓΣ και στα Συνέδρια τους αλλά στις αίθουσες των δικαστηρίων που θα ορίζουν και τις διοικήσεις!

Αυτή η κατάπτυστη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για λογαριασμό της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η δικαιοσύνη δεν είναι καθόλου τυφλή προκειμένου να χτυπήσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες, να υπηρετήσει με τις αποφάσεις της τη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση. Όταν 9 στις 10 αποφάσεις των δικαστηρίων βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες, όταν με ασφαλιστικά μέτρα νομιμοποιούνται δεκάδες «μαϊμούδες» αντιπρόσωποι στα συνδικαλιστικά όργανα, προϊόν της νοθείας και του μαγειρέματος που κάνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός με την ευλογία της εργοδοσίας, τότε μόνο έκπληξη δεν προκαλεί αυτή η ωμή παρέμβαση.

Κάθε εργαζόμενος να βγάλει συμπέρασμα τι σημαίνει εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός

Έχουν τεράστιες ευθύνες οι παρατάξεις ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ) – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, όχι μόνο γιατί είναι πρωταγωνιστές και οργανωτές σε όλο αυτό το σάπιο σκηνικό της νοθείας και του εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και γιατί στο ΔΣ του ΕΚΑ, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, σαν έτοιμοι από καιρό αποφάσισαν να καταργήσουν την εκλεγμένη διοίκηση και να πάνε στο δικαστήριο να τους διορίσει καινούργια!

Χωρίς να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα αρνήθηκαν με μένος την πρόταση της ΔΑΣ, το ΕΚΑ να καταγγείλει την απόφαση του δικαστηρίου και να μη δεχτεί οι τραπεζίτες και το κράτος να ορίσουν διοίκηση, να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι της Αθήνας και τα σωματεία μέλη του ΕΚΑ, να υπάρξει ένα αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδίκησης με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας και άλλες μορφές. Δεν δέχτηκαν ούτε καν την πρόταση να υπερασπιστούν την απόφαση των εργαζομένων και του συνεδρίου του ΕΚΑ στο οποίο πήραν μέρος 1.161 αντιπρόσωποι εκπροσωπώντας 268 σωματεία και χιλιάδες ψηφίσαντες εργαζόμενους.

Ακόμα και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΑ, Μ. Λιαγούρης, στο δικαστήριο με τις πλάτες των τραπεζιτών, της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να διώξει τη νομική υπηρεσία του ΕΚΑ από το δικαστήριο και να πει στην Πρόεδρο του δικαστηρίου ότι το ΕΚΑ συμφωνεί το συγκεκριμένο σωματείο να πάρει κανονικά μέρος στο συνέδριο! Η κοινή στάση των εργοδοτικών και κυβερνητικών παρατάξεων δεν είναι τυχαία. Εκπορεύτηκε από την κοινή σύσκεψη των επικεφαλής τους στη ΓΣΕΕ, που είχε αποκαλύψει δημόσια η ΔΑΣ, την περίοδο του Συνεδρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα όπου στη ΓΣΕΕ, ομονοώντας στη συνεδρίαση της στις 12/10, επιδίωξαν να φορτώσουν πάλι τις εξελίξεις στο ΠΑΜΕ και να κάνουν γαργάρα τις προωθούμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν μας ξενίζει καθόλου, ένα τέτοιο συνδικαλιστικό κίνημα θέλουν. Άλλωστε πια δεν έχουν κανένα ηθικό ενδοιασμό να το ομολογούν, έχουν χάσει κάθε τσίπα. Έφτασαν να λένε δημόσια στην ανακοίνωση του ΜΕΤΑ στις 13/10, αφού αποδέχτηκαν τη δικαστική απόφαση και κατέθεσαν αίτηση για ορισμό προσωρινής διοίκησης διάρκειας 4 μηνών που θα πάει σε συνέδριο ότι: «…Το εκλογικό συνέδριο να γίνει με Μητρώο και αντιπροσώπους που θα νομιμοποιηθούν με ανοιχτή διαπαραταξιακή συμφωνία και δε θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και νέες δικαστικές προσφυγές»!!! Τι καταστατικά, τι δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, τι συνελεύσεις και συνέδρια. Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ το θέμα είναι να τα βρίσκουν οι παρατάξεις, να κάνουν συμφωνίες σε κλειστές πόρτες και μακριά από τους εργαζόμενους, να μοιράζονται οι καρέκλες… και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Έτσι τα καταστατικά των συνδικάτων γίνονται κουρελόχαρτα στην πράξη. Τέτοια ξεφτίλα!

Χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων, συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Το σωματείο μας καλεί όλα τα σωματεία και όλους τους συναδέλφους της Αθήνας να μη δεχτούν και να μη νομιμοποιήσουν αυτήν την ωμή παρέμβαση των δικαστηρίων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να την καταγγείλουν και να την αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο. Να μην αναγνωρίσουν καμιά νόθα και διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑ.

Η ωμή παρέμβαση της δικαιοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα, εν προκειμένω στο ΕΚΑ, επιβεβαιώνει τις προθέσεις τις κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν με το νέο συνδικαλιστικό νόμο. Μπροστά στο νέο τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, τις ΣΣΕ, τις ομαδικές απολύσεις, κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα απόλυτα χειραγωγημένο, ένα κίνημα δεμένο χειροπόδαρα που δε θα αμφισβητεί και δε θα οργανώνει την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Δε θα οργανώνει τους εργάτες και τους ανέργους για να διεκδικήσουν όσα τους στερεί η εκμετάλλευση από τους επιχειρηματικούς ομίλους και οι αντιλαϊκοί νόμοι.

Επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα του κεφαλαίου θέλουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα, παραγωγής και αναπαραγωγής συνδικαλιστικών στελεχών και οργανώσεων που δε θα αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου για ένταση της εκμετάλλευσης και αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Ένα κίνημα που θα είναι κολαούζος στον κοινωνικοεταιρισμό και μηχανισμός νομιμοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στους εργάτες, στα πρότυπα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων εργατοπατερίστικων συνδικαλιστικών οργάνων. Θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου.

Οι εξελίξεις στο ΕΚΑ και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για λογαριασμό του κράτους και της εργοδοσίας, πρέπει να γίνουν κριτήριο για κάθε εργατοϋπάλληλο και άνεργο. Να σπάσει κάθε αυταπάτη ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι αστικές κυβερνήσεις που τους υπηρετούν μπορεί να υποχωρήσουν από τις επιδιώξεις τους και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν. Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να τους ανατρέψει.

Η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πρέπει να γίνουν κριτήριο για κάθε εργάτη και εργάτρια, για κάθε τίμιο συνδικαλιστή που ανησυχεί και τον απασχολεί η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ακόμα και εάν μέχρι σήμερα στηρίζει ή δείχνει ανοχή σ’ αυτές τις δυνάμεις. Δε χωρούν αυταπάτες για το ρόλο τους, ούτε για τη στάση του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ) που δεν αποτελεί παρά τον «αριστερό» ιμάντα υλοποίησης των αντεργατικών σχεδιασμών μέσα στα συνδικάτα και την εργατική τάξη.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της Αθήνας να οργανωθούν μαζικά στα συνδικάτα τους. Με γενικές συνελεύσεις και άλλες μαζικές διαδικασίες να ζωντανέψουν τα συνδικάτα και να τα μετατρέψουν σε κέντρα οργάνωσης και αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – εργοδοσίας – Ε.Ε. Να θέσουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τους την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την πάλη για ΣΣΕ και την κάλυψη όλων των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.

Το σωματείο μας συμμετέχει στις 19,20 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Ν. Φάληρο, στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αυτήν την ανοιχτή, δημοκρατική, ζωντανή διαδικασία. Σε  απευθύνουμε κάλεσμα για να φτιάξουμε κίνημα πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων μας και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά, κίνημα απαλλαγμένο από και χειραφετημένο από την εργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις τους. να χτίσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος για την υπεράσπιση της ζωής μας, το μέλλον των παιδιών μας! Σήμερα απαιτείται συνολική αλλαγή πορείας!

Το Δ.Σ.

Εξελίξεις-ΕΚΑ.docx

Κύλιση προς τα επάνω