3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Μέτρα τώρα για τους εργαζόμενους! Να μη γίνουν οι χώροι δουλειάς, χώροι διασποράς!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εδώ και 2 μήνες, εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει κανένα μέτρο για την υγεία και την προστασία εργαζομένων και μαθητών. Η λίστα των κλειστών σχολείων με κρούσματα, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Στο Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Ίλιον, τη Ν. Ιωνία, την Αγία Παρασκευή, στο δήμο Αθηναίων και σε τόσες άλλες περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον ένα τμήμα δημόσιου σχολείου έχει κρούσμα. Τη λίστα συμπληρώνουν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία και πιο μικρά εκπαιδευτήρια, σε όλη την επικράτεια.

Συνολικά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει επεξεργαστεί ένα επαρκές σχέδιο ιχνηλάτησης, αλλά αφήνει στην κρίση του κάθε εργοδότη, ακόμη και την τήρηση των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και πρόληψης. Οι συνάδελφοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, τα ξενόγλωσσα και τα κέντρα μελέτης, καθημερινά έρχονται σε επαφή με μαθητές από διαφορετικά σχολεία. Στα μεγάλα φροντιστήρια αναμειγνύονται μαθητές, ακόμη και από διαφορετικές περιοχές, με την επικρατούσα κατάσταση στα ΜΜΜ να παραμένει ασφυκτική. Πόσα φροντιστήρια δεν έχουν αντισηπτικά στις αίθουσες, δεν φροντίζουν να τηρούνται αποστάσεις στο μάθημα ή στα διαλείμματα, οι μαθητές ανακυκλώνονται στις αίθουσες, χωρίς να έχει γίνει ο αναγκαίος καθαρισμός των επιφανειών. “Είναι θέμα του κάθε επιχειρηματία”, λένε από τα υπουργεία.

Παράλληλα, σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, η εργοδοσία λυσσάει να βάλει τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων από το παράθυρο για κάθε πιθανό λόγο, κάνοντας σαφές πως δεν θέλει να χάσει ούτε ένα ευρώ από τα δίδακτρα και κάνοντας άνω κάτω τις συμβάσεις και τα ωράρια των συναδέλφων. Ο Βύρωνας και δεκάδες άλλα σωματεία εκπαιδευτικών, έχουν καταδείξει τόσο τις αντιπαιδαγωγικές διαστάσεις της αναμετάδοσης, όσο και την έκθεση προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Να ξεκαθαρίσουμε πως, σύμφωνα με την πρόσφατη οδηγία για τα σχολεία, η εξ αποστάσεως διδασκαλία παρέχεται μόνο σε περιπτώσεις που κάποιος μαθητής ανήκει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, νοσεί από κορωνοϊό ή συνοικεί με νοσούντα, έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό και αναμένει αποτελέσματα. Από πουθενά δεν προκύπτει, πως προβλέπεται σε περιπτώσεις που ο μαθητής είναι γενικώς αδιάθετος, εκτός πόλης ή άργησε να ξυπνήσει…

Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να βγάλει εξειδικευμένες οδηγίες πρόληψης για τα φροντιστήρια, καθώς οι χώροι αυτοί δεν έχουν σχέση με τις αίθουσες των σχολείων, ούτε μπορούν να γίνουν ξεχωριστά τα διαλείμματα, δεν υπάρχουν προαύλια, με αποτέλεσμα πολλές διαφορετικές ομάδες παιδιών και συναδέλφων να βρίσκονται καθημερινά σε μικρούς χώρους, που πολλές φορές δεν έχουν καν καλό αερισμό.

Το υπουργείο Παιδείας να δώσει ρητές οδηγίες για την εξ αποστάσεως διδασκαλία στα φροντιστήρια. Τι γίνεται αν ένα σχολείο κλείσει, λόγω κρούσματος, και οι μαθητές του διαχυθούν στα φροντιστήρια της γειτονιάς; Αρκεί να μείνουν σπίτι τους, χωρίς κανέναν ιατρικό έλεγχο, κανένα τεστ; Ποιος καθορίζει αν μπορούν να έρθουν στο φροντιστήριο; Μήπως είναι και αυτό στη διακριτική ευχέρεια του επιχειρηματία ή μήπως θα πάρει την ευθύνη η οικογένεια; Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη.

Δε θα επιτρέψουμε να παίζουν με την υγεία μας!

Να μη γίνουν λάστιχο οι  συνθήκες εργασίας μας

Απαιτούμε:

  • Σαφές σχέδιο ιχνηλάτησης. Δωρεάν μοριακά τεστ ανίχνευσης, με ευθύνη του κράτους, για εργαζόμενους και μαθητές των σχολείων που έχουν κρούσματα. Ομοίως, για εργαζόμενους και μαθητές των αντίστοιχων φροντιστηρίων, στα οποία πηγαίνουν οι μαθητές.
  • Στην περίπτωση που δημόσιο σχολείο ή τμήμα του κλείσει λόγω κρούσματος, τα μαθήματα των φροντιστηρίων, τα οποία παρακολουθούν οι μαθητές του σχολείου, να γίνονται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά και μόνο για το προβλεπόμενο διάστημα των 14 ημερών.
  • Καμία αποδοχή της ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος. Καμία κάμερα μέσα στην τάξη.
  • Να ορισθεί αναλογία τετραγωνικών- μαθητών ανά τάξη για τα φροντιστήρια. Στα ιδιωτικά σχολεία να καθιερωθεί στους 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Μείωση της πληρότητας των σχολικών λεωφορείων.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Επαρκή καθαριότητα με ευθύνη της εργοδοσίας.

Απαιτούμε συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας και με τις εργοδοτικές οργανώσεις για να τα καταθέσουμε τα αιτήματά μας.

Ανακοίνωση_πανδημία-.docx

Κύλιση προς τα επάνω