3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Με όρους «ατομικής ευθύνης» στα μέτρα προστασίας γίνεται η επαναλειτουργία των δομών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Ανησυχία για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται. 

Μετά από την περίοδο παύσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όσον αφορά τη δια ζώσης διεξαγωγή μαθημάτων τόσο στα Δημόσια σχολεία αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση μετά και τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας για επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας σταδιακά στις 11 για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και στις 18 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. Συγκεκριμένα για τα ΦΜΕ, ΚΞΓ, ΙΙΕΚ κ.τ.λ. η ημερομηνία επαναλειτουργίας τους ορίστηκε η 18η Μάη. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις για το Γενικό Λύκειο θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ στις 16 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έως και την 1η Ιουνίου, πράγμα που θα οδηγήσει σε παράταση του σχολικού έτους έως τις 30 Ιουνίου. Προτάθηκε η έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020 -2021 να γίνει νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ήρθαμε αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές και δυσκολίες τόσο στο κομμάτι της διδασκαλίας -ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των εξ αποστάσεως μαθημάτων – αλλά και συνολικότερα των εργασιακών συνθηκών λόγω της υπαγωγής πολλών επιχειρήσεων σε αναστολή. Με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας τα οποία εξέδιδαν τη μια ΠΝΠ μετά την άλλη και με σοβαρότατες ελλείψεις στην έγκαιρη αποσαφήνιση του εργασιακού πλαισίου χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου, οι συνάδελφοι στον ευρύτερο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτοφανή και συντονισμένη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα  από την εργοδοσία. Στις βδομάδες που ακολούθησαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης το Σωματείο δέχτηκε καταγγελίες για μια σειρά επιχειρήσεων που αφορούσαν όλο το φάσμα της εργοδοτικής ασυδοσίας με τις πλάτες Υπουργείων και Κυβέρνησης: βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις, μαύρη-αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκβιαστικά διλήμματα, αξιοποίηση του έκτακτου επιδόματος για περαιτέρω αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Με την εξαγγελία επαναλειτουργίας των δομών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης έρχεται στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά η ηθελημένη απουσία του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά στα τεράστια προβλήματα προστασίας των μαθητών και των συναδέλφων στους χώρους εργασίας. Προκαλούν ανησυχία η κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής, που είναι απαράδεκτη. Είναι προφανές ότι το μέτρο για 1,5 μέτρα απόσταση μεταξύ των μαθητών, πράγμα που σημαίνει 7 τ.μ. για κάθε μαθητή, δεν έχει καμία εφαρμογή για την πλειοψηφία των ΦΜΕ και ΚΞΓ ή Κέντρων Μελέτης, όπου υπάρχουν αίθουσες κάτω των 30 τ.μ. και τμήματα με 6 ή 8 μαθητές. Σε μια σειρά χώρων, οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πρόχειρα χωρισμένες με γυψοσανίδες όπου μαθητές και καθηγητές κυριολεκτικά στοιβάζονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο. Οι συνθήκες υγιεινής εναποτίθενται στην «καλή θέληση» του εργοδότη. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει προσωπικό καθαρισμού ενώ χρέη καθαρίστριας ή καθαριστή τελούν οι συνάδελφοι που εργάζονται στη γραμματεία του φροντιστηρίου. Οι χώροι παραμονής των μαθητών στα διαλείμματα είναι ανεπαρκείς αν όχι ανύπαρκτοι. Για τους οδηγούς, τους συνοδούς και τα παιδιά στα σχολικά δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη.

Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που εξήγγειλε, δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα παραπάνω ζητήματα. Για μια ακόμα φορά το βάρος δίνεται στην «ατομική ευθύνη». Με την επαναλειτουργία των δομών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης καλούνται ξανά στις αίθουσες μαθητές και συνάδελφοι πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε οι ίδιοι είτε άτομα του άμεσου οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Κράτος και εργοδοσία για μια ακόμα φορά ως δια μαγείας μετακυλίουν στους ίδιους την ευθύνη για τα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσουν!

Παρά την αγωνία χιλιάδων οικογενειών που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και που γι’ αυτούς το κόστος για τη μόρφωση των παιδιών τους αποτελεί πάγια επιβάρυνση, το Υπουργείο δεν έχει κάνει καμία εξαγγελία για την εφαρμογή των μέτρων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Για μία ακόμα φορά αφήνει το πεδίο ελεύθερο στην εργοδοσία του κλάδου να «αλωνίσει» στις πλάτες μαθητών και εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου κοιτάμε με ανησυχία τις εξελίξεις στα εργασιακά μας δικαιώματα, όχι μόνο στο σήμερα αλλά και με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου το Σεπτέμβρη. Είναι φανερό πως, ενώ τα εξ αποστάσεως μαθήματα θα συνεχιστούν σε πολλές περιπτώσεις, ενώ αύξηση της έντασης και εντατικοποίησης της εργασίας των συναδέλφων είναι κοινό μυστικό. Από την άλλη, πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου συνάδελφοι (βλέπε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Μελέτης) ενδέχεται να μείνουν εκτός χώρων εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της φύσης του αντικειμένου και της αντικειμενικής ανησυχίας των οικογενειών που δικαιολογημένα δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών. Με αγωνία οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Εκπαίδευση περιμένουν τους θερινούς μήνες υποχρεωτικής ανεργίας, τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι εξ αυτών δεν θα πληροί για μία ακόμα φορά τις προϋποθέσεις για ένταξή του στο ταμείο ανεργίας.

Συνάδελφοι,

Οι ευθύνες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας είναι τεράστιες. Πρώτα άφησαν τεχνηέντως και για βδομάδες, χιλιάδες εργαζομένων στους χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης να βρίσκονται στο έλεος της εργοδοσίας που «έτριβε τα χέρια της», εκμεταλλευόμενη τις νέες συνθήκες που προέκυψαν λόγω πανδημίας. Μας πέταξαν τα ψίχουλα του επιδόματος των 800 ευρώ. Σήμερα, μας καλούν να αντιμετωπίσουμε με «αίσθημα ευθύνης» την νέα φάση επαναλειτουργίας των δομών εκπαίδευσης, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για εμάς και τους μαθητές μας. Και τότε και τώρα υποσκάπτουν τα εργασιακά μας δικαιώματα εισάγοντας  από την πίσω πόρτα νέες ελαστικές μορφές εργασίας. Χτυπούν μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων που χρόνια εργάζεται χωρίς Συλλογική Σύμβαση, με πετσοκομμένα ωρομίσθια και ισχνές αποδοχές. Παίζουν με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών διακηρύττοντας σε όλους του τόνους πως όπως η εκπαίδευση των παιδιών τους αποτελεί ατομική ευθύνη σε μια κοινωνία που η παιδεία είναι εμπόρευμα, έτσι και  η υγεία είναι ατομική υπόθεση του καθενός!

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια! Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

 • Άμεση λήψη και τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής με ευθύνη της εργοδοσίας και του Υπουργείου.
 • Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες να είναι εφοδιασμένες με μάσκες, γάντια, σαπούνια, αλκοολούχα διαλύματα με ευθύνη της επιχείρησης.
 • Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού επιφορτισμένου με την διαρκή απολύμανση και καθαριότητα των αιθουσών, των τουαλετών και των κοινόχρηστων χώρων.
 • Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Παροχή ειδικής άδειας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που έχουν σοβαρές ασθένειες, αλλά δεν εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες. Άδεια απουσίας από την εργασία σε γονείς εκπαιδευτικούς με μικρότερα παιδιά, που δεν πηγαίνουν σχολείο.
 • Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των μαθητών και των οδηγών κατά τη μετακίνηση τους προς και από Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια. Άμεση πρόσληψη προσωπικού. 

Παράλληλα, για τους εργαζόμενους απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Τήρηση των συμβάσεων χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή. Καμία μεταβολή στα ωρολόγια προγράμματα, καμία σύμπτυξη τμημάτων, καμία μετακίνηση εργαζομένων εντός των ομίλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
 • Καμία αλλαγή στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών! Εδώ και τώρα μισθολογική ρύθμιση για τις επιπλέον ώρες προετοιμασίας και διορθώσεων στο σπίτι!
 • Καμία απόλυση. Κατοχυρωμένες επαναπροσλήψεις τον Σεπτέμβριο.
 • Άμεση καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων και ασφαλιστικών εισφορών προς τους εργαζομένους χωρίς καμία καθυστέρηση.
 • Εδώ και τώρα ευνοϊκή ρύθμιση των όρων υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας άμεσα μετά τη λήξη των συμβάσεων.
 • Αυξήσεις ωρομισθίων και πρόσθετα επίδομα οθόνης για τους συναδέλφους που κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως.
 • Μείωση διδακτικής ώρας για τα εξ αποστάσεως μαθήματα στα 35’ με 15’ διάλειμμα.
 • Εξασφάλιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο χώρο του φροντιστηρίου.
 • Εδώ και τώρα υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε ΦΜΕ, ΚΞΓ, ΙΙΕΚ και Κέντρα Μελέτης. 

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ!

ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Για-την-επαναλειτουργία-των-δομών-Ιδιωτικής-Εκπαίδευσης.docx

Κύλιση προς τα επάνω