3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Να μην επιτραπεί η διάλυση του ΚΕΘΕΑ

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, ως συνέπεια της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019 που ορίζει το διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας και, στην ουσία, καταργεί το αυτοδιοίκητο του μεγαλύτερου φορέα υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα.

Το ΚΕΘΕΑ εδώ και 4 δεκαετίες δίνει πίσω τη ζωή σε “ανθρώπους-σκιές” εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση, δίνοντας ελπίδα στις οικογένειές τους. Διαχρονικά ο φορέας δέχεται επιθέσεις με τη μορφή της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, να ενοποιήσει το ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ υπονομεύοντας τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την επιχείρηση εξαφάνισης όποιας προσέγγισης δεν συνάδει  με την  κυρίαρχη πολιτική της “μείωσης της βλάβης” έναντι της θεραπείας, πολιτική που εφαρμόζεται γενικευμένα στις χώρες της ΕΕ με τραγικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στους νέους. Η προώθηση της θεραπευτικής κάνναβης, των χώρων ελεγχόμενης χρήσης και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ΕΕ συμπληρώνονται από την κατεύθυνση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της παρέμβασης και του μοντέλου της Θεραπευτικής Κοινότητας που στηρίζει το ΚΕΘΕΑ.

Η “δημοκρατία” της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο εξαντλήθηκε όταν απέκλεισαν τη συμμετοχή των ελαστικά εργαζόμενων τόσο στη διαβούλευση όσο και στις μελλοντικές ΓΣ. Αντίθετα, προβλέπεται ένας υπέρ-συγκεντρωτισμός εξουσιών στο διορισμένο ΔΣ, που θα υλοποιεί τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές. Καταργείται η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων των εργαζόμενων, των χρηστών και των μελών της οικογένειάς τους, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ.

Οι ανάγκες των νέων δεν μπορούν να χωρέσουν στη λογική του κόστους-οφέλους, στη λογική της μείωσης της βλάβης, της διαλυμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ειδικά, στις ασφυκτικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και εν μέσω νέας οικονομικής κρίσης, η επαφή νέων ανθρώπων με ναρκωτικές ουσίες εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά, όπως αποδείχθηκε και από τις χημικές μετρήσεις των λυμάτων, κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου.  Στην ΕΕ σχεδόν οι μισοί από τους 16χρονους μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης στις χώρες όπου είναι νόμιμη ή συνταγογραφείται ως «φαρμακευτικό» προϊόν, ενώ στη χώρα μας οι μισοί 16χρονοι θεωρούν ακίνδυνη τη δοκιμή της.

Διεκδικούμε τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ αλλά και την ενίσχυσή του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΤ_ΚΕΘΕΑ.docx

Κύλιση προς τα επάνω