3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Να παρθεί πίσω η απόλυση!

Καταγγέλλουμε την απόλυση μέλους της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Ο Βύρων», για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από το φροντιστήριο «Ηράκλειτος».

Έτσι, σπάει ολοκληρωτικά η βιτρίνα του φροντιστηρίου που δεν αυθαιρετεί και που υπολογίζει τους μαθητές. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον σαφές ότι ο Ηράκλειτος δεν έχει καμία σχέση με το φροντιστήριο που ίδρυσαν κάποτε  προοδευτικοί εκπαιδευτικοί και είχε κλείσει με διάταγμα της η Χούντα.

 Η διεύθυνση δικαιολογεί τις απολύσεις βασιζόμενη σε αξιολογήσεις μαθητών, τις οποίες αξιοποιεί όπως και όποτε θέλει, και τις ερμηνεύει αρνητικά, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι μαθητές εμφανώς δεν έχουν τέτοια πρόθεση.

Η μέθοδος των αξιολογήσεων, η οποία είναι κοινό χαρακτηριστικό πολλών φροντιστηριακών ομίλων (Πουκαμισάς, Διακρότημα κτλ), δεν αξιοποιείται στο πλαίσιο συναδελφικής κριτικής, αλλά ως μοχλός πίεσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων, αφού ανάγεται ως κριτήριο για το αν θα παραμείνουν οι καθηγητές στον χώρο εργασίας τους και αν θα έχουν πλήρες ή μειωμένο πρόγραμμα. Οι αξιολογήσεις αυτές δεν έχουν στον πυρήνα τους τη σχέση καθηγητή – μαθητή, αλλά τη σχέση πωλητή – πελάτη, καθώς ο εκπαιδευτικός κρίνεται περισσότερο για το αν είναι συμπαθής και λιγότερο για την εκπαιδευτική του αρτιότητα. Πρόκειται για την υποταγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη σχέση εμπορικής συναλλαγής.

Η διοίκηση του φροντιστηρίου είναι εμφανές ότι αντιμετωπίζει το Σωματείο ως εμπόδιο. Διαμορφώνουν ένα φροντιστήριο που καταστρατηγεί τις αργίες με αναπληρώσεις, επιδιώκει τη δουλειά τις Κυριακές, επιδίδεται σε απλήρωτες ενημερώσεις γονέων και meetings. Εντατικοποιεί το πρόγραμμα διαγωνισμάτων και τη δουλειά στο σπίτι. Ήδη έχει ανακοινώσει αναπλήρωση της αργίας του Αγίου Πνεύματος επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πορείας. Το σωματείο δεν θα αφήσει τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών να ακυρώνονται. Αυτό το ξέρουν και το υπολογίζουν.

Ο «Ηράκλειτος» αποζητά εργαζόμενους που θα συναινούν και θα αφιερώνονται ολοκληρωτικά στο φροντιστήριο, θα είναι διαθέσιμοι σε αργίες και θα εργάζονται διάχυτα μέσα στη μέρα, με ενδιάμεσα κενά. Θα δουλεύουν με παγιωμένους μισθούς εδώ και μια δεκαετία και θα λένε «πάλι καλά». Θα είναι φυσικά παρόντες όποτε τους ζητηθεί και θα αποτάσσουν τη συνδικαλιστική δράση και διεκδίκηση.

Απέναντι στη διοίκηση, που έρχεται  σε ρήξη με τη συνδικαλιστική δράση, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς απαντάμε πως ο συνδικαλισμός είναι το αναγκαίο μέτρο για να αντιπαλέψουμε μια καθημερινότητα που χειροτερεύει διαρκώς στην εργασία μας και γενικότερα στη ζωή μας. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερο χρόνο, για αξιοπρεπείς μισθούς που θα ανταποκρίνονται σε μια ζωή που διαρκώς ακριβαίνει. Παλεύουμε να παρέχουμε το καλύτερο στους μαθητές μας, αλλά στεκόμαστε με αξιοπρέπεια στη ζωή μας και στη δουλειά μας.

Την Τρίτη 25/6 το ΔΣ έκανε παρέμβαση στη διεύθυνση του φροντιστηρίου «Ηράκλειτος» ζητώντας άμεσα να ανακαλέσει την απόλυση του συναδέλφου, εκλεγμένου στη διοίκηση του Σωματείου, και να δεσμευτεί πως θα επιστρέψει στη δουλειά του. Ενημέρωση έγινε και στους παρευρισκόμενους συναδέλφους.

Από την πλευρά του το φροντιστήριο επέμενε ότι ο συνάδελφος δεν ήταν καλός στη δουλειά του, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν οι ίδιοι και πως υπήρχε πρόβλημα από τους μαθητές. Στοιχεία που δεν υποστηρίζονται από κανένα γεγονός, ούτε καν από τις έτσι κι αλλιώς αντιδραστικές αξιολογήσεις.

Αντίθετα, τα γεγονότα επαληθεύουν ότι, όπως διαπιστώσαμε και κατά παρέμβασή μας, ο καλός εκπαιδευτικός είναι αυτός που αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στο φροντιστήριο, δεν λογαριάζει αργίες και Κυριακές, αρκεί να εξυπηρετήσει κάθε “ανάγκη” του μαθητή, κατά πως το κρίνει το φροντιστήριο. Ο «Ηράκλειτος» παίρνει θέση. Με γνώμονα μόνο την εικόνα προς τους μαθητές, όχι με βάση τις πραγματικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες αλλά την επιθυμία τους, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις αργίες τους και καλούνται να αλλάζουν το πρόγραμμά τους ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η διεκδίκηση και τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων αντιμετωπίζεται ως “διάσταση απόψεων” μεταξύ εργαζομένου και ιδιοκτήτη, πάντα με σεβασμό, όπου αν ο πρώτος δεν συμμεριστεί την άποψη του δεύτερου, απολύεται.

Το σωματείο δεσμεύεται να οξύνει την παρέμβασή του σε περίπτωση που η διεύθυνση δεν ανακαλέσει. Καλούμε όλους τους συναδέλφους/σες να προβληματιστούν για τις παραπάνω εξελίξεις και να στηρίξουν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους. Να κάνουν πράξη τη γνήσια εργατική αλληλεγγύη για όλους τους συναδέλφους που χάνουν άδικα τη δουλειά τους. Η μόνη εγγύηση για τα δικαιώματά μας είναι η συλλογική πάλη μέσα από το σωματείο μας. Μόνο μαζί θα είμαστε ικανοί να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση στην εργοδοσία, όταν χρειαστεί.

Ηράκλειτος.pdf

 

Κύλιση προς τα επάνω