3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Να παρθεί πίσω η απόλυση της προέδρου – Όλοι στην γενική συνέλευση την Κυριακή 4 Δεκέμβρη και ώρα 11 στο ΕΚΑ

Να παρθεί πίσω η απόλυση της προέδρου.

Όλοι στην γενική συνέλευση Κυριακή 4/12 ώρα 11:00 ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β)

Συνάδελφοι,

H απόλυση της προέδρου του σωματείου από το φροντιστήριο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ συνεχίζει να προκαλεί. Υπενθυμίζουμε ότι η εργαζόμενη μετά από την είδηση ότι το φροντιστήριο θα άνοιγε την 17η Νοέμβρη, εξήγησε στην ιδιοκτήτρια ότι η ημέρα αυτή είναι αργία για την εκπαίδευση και μίλησε στους μαθητές για το Πολυτεχνείο. Η ανωτέρω στάση της χαρακτηρίστηκε ως ¨ανάρμοστη συμπεριφορά¨ και της ανακοινώθηκε απόλυση.

Η απόλυση προκαλεί γιατί αποτελεί κατάφωρη επίθεση στους εκπαιδευτικούς και τον ρόλο τους. Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γενικά και αόριστα να συντασσόμαστε με την πολιτική της κάθε επιχείρησης. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να μεταφέρουμε στους μαθητές μας αφιλτράριστα την πίεση και την ένταση που επιβάλλει το εκπαιδευτικό σύστημα των πολλαπλών εξετάσεων, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να μπαίνουμε στην τάξη και να πατάμε την κασέτα της τρέχουσας ύλης. Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ να προκαλούμε γνωστικά τους μαθητές σε κάθε μάθημα. ΕΙΝΑΙ να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και να ακούμε τον προβληματισμό τους. ΕΙΝΑΙ να ενισχύουμε την προσωπικότητά τους απέναντι σε ότι τους απασχολεί αξιοποιώντας την ιστορική και κοινωνική πείρα.

Προκαλεί γιατί είναι ευθεία εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, που χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν απορρίψει.

Το καθεστώς των εκπαιδευτικών με ημερομηνία λήξης, που είναι κανόνας στον κλάδο, γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας ή και μηνιαίες. Όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βιώνουν το άγχος της αναλωσιμότητάς τους. Στο πεδίο της εκπαίδευσης είναι ακόμη πιο χυδαίο, καθώς απευθυνόμαστε σε μαθητές που διαμορφώνουν συνείδηση, γεγονός που απαιτεί συνοχή και ομαλότητα, καθώς κάθε βίαιη απομάκρυνση ενός δασκάλου τραυματίζει το παιδί και καλλιεργεί την αντίληψη ότι ο παιδαγωγός είναι αναλώσιμος. Ωστόσο, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο εργοδότης μπορεί χωρίς κανένα ενδοιασμό να απολύσει έναν εργαζόμενο και να είναι νομικά κατοχυρωμένος εφόσον τον αποπληρώσει έως τη λήξη της σύμβασης και χωρίς καμία υποχρέωση να τον επαναπροσλάβει.

Είναι το ίδιο νομικό πλαίσιο που καταστρατηγεί την αργία της Κυριακής για τα φροντιστήρια και αφήνει ανεξέλεγκτους τους ιδιοκτήτες σε κάθε άλλη προσπάθεια καταπάτησης αργιών.

Προκαλεί για την ίδια την στρέβλωση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου. Φαίνεται ότι τα συνθήματα και οι συμβολισμοί του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Όσοι ενοχλούνται από αυτά τα μηνύματα και γι’ αυτό επιχειρούν τη φίμωση των εκπαιδευτικών, δεν έχουν καμία θέση στον κόσμο της εκπαίδευσης, γιατί εν τέλει κάνουν κακό στα παιδιά, καθώς έχουν ως μόνο κριτήριο την προάσπιση των ίδιων συμφερόντων τους. Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία, νόμιμη και μη, που επικρατεί σε ορισμένα φροντιστήρια. Όσοι ¨εμπορεύονται¨ εκπαιδευτικές υπηρεσίες οφείλουν να θυμούνται ότι απευθύνονται σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικό ότι  πολλοί ιδιοκτήτες φροντιστηρίων στέκονται απέναντι σε αυτές τις βδελυγματικές πρακτικές και τις καταδικάζουν.

Στο εν λόγω φροντιστήριο, κατά τη συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου και της Ομοσπονδίας με τη δικηγόρο της ιδιοκτήτριας, ακούστηκαν αδιανόητες εκφράσεις. Μάλιστα διατυπώθηκε σε συνομιλία η φράση: “την απέλυσα γιατί δεν μου άρεσε η μούρη της”. Άγνωστα άτομα από την πλευρά της εργοδοσίας γρονθοκόπησαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όταν οι τελευταίοι ζήτησαν εξηγήσεις για την αδιαλλαξία της εργοδοτικής πλευράς, γεγονός που προκάλεσε την αποδοκιμασία από τη γειτονιά.

Τίθεται σοβαρότατο ζήτημα για το ποιοι παίρνουν άδεια να ανοίξουν χώρους εκπαίδευσης. Πώς είναι δυνατόν ένας γονέας να εμπιστευτεί το παιδί του σε έναν χώρο που τελικά δεν συντελείται εκπαιδευτικό έργο και δεν διστάζουν άνθρωποι εκ μέρους των ιδιοκτητών να βιαιοπραγούν;

Απαιτούμε τώρα:

  • να ανακληθεί η απόλυση της προέδρου. Να πάρουν θέση τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Η απόλυση αφορά την ελευθερία έκφρασης στο πλαίσιο του μαθήματος, είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
  • να απαγορευτεί στα φροντιστήρια η πρωτίστως αντιπαιδαγωγική πρακτική να συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με λήξη νωρίτερα από το τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

Να είμαστε όλοι εκεί! Η δύναμη μας, η αλληλεγγύη, πρέπει να εκφραστεί με όλους τους τρόπους.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Κανένας εργαζόμενος με ημερομηνία λήξης

Κάτω τα χέρια από τους εκπροσώπους των εργαζομένων

Κάλεσμα-ΓΣ-4-12.pdf

Κύλιση προς τα επάνω