3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

ΟΙΕΛΕ: Μια ηχηρή απουσία από τον αγώνα για την υγεία και τη δουλειά με δικαιώματα – Καταγγελία της ΑΣΚΙΕ

Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ για να πάρει θέση στην πρόταση της ΑΣΚΙΕ για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 26η Νοέμβρη. Η πρόταση που κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και έγινε αποδεκτή από 345 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικά, απορρίφθηκε …μετ΄ επαίνων από τους εκπροσώπους της πλειοψηφούσας παράταξης  της ΟΙΕΛΕ.

Συνάδελφοι, σκεφτείτε:

– Εν μέσω της χειρότερης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας, με 100 νεκρούς ημερησίως, η κυβέρνηση με απύθμενο θράσος καταθέτει προϋπολογισμό για το 2021 με περικομμένες κατά 600.000.000 ευρώ τις δαπάνες για την Υγεία, ενώ με στοιχεία του ΟΟΣΑ βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση σε όλη την ΕΕ σε δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας! Το κυβερνητικό μήνυμα είναι σαφές: Δεν δίνουν φράγκο για την υγεία του λαού. Δεν κάνουν βήμα πίσω στην πορεία διάλυσης της δημόσιας Υγείας, που έχουν από χρόνια χαράξει. Μας κουνάνε συνεχώς το δάχτυλο μετακυλίοντας τις δικές τους ευθύνες στους πολίτες, επαναλαμβάνοντας ξεδιάντροπα την ευτελισμένη πλέον έννοια της “ατομικής ευθύνης”.

– Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και η κυβέρνηση με τη λογική “βρήκαμε παπά, να θάψουμε πεντ΄ έξι” ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται η δωρεάν εργασία με πλήρως απελευθερωμένες και απλήρωτες υπερωρίες, πράγμα που θα αξιοποιήσουν οι εργοδότες στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, για να κάνουν ακόμα χειρότερο το εργασιακό καθεστώς σε αυτούς τους χώρους. Στην ίδια λογική έχει ψηφίσει από το καλοκαίρι έναν σφαγιαστικό νόμο για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

– Ταυτόχρονα, προωθείται η κατ΄ ουσίαν κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και η ακύρωση της συνδικαλιστικής δράσης. Προφανώς πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν τα πάντα χωρίς την παραμικρή αντίδραση.

– Ζούμε καθημερινά την προσπάθεια υπουργείου και εργοδοτών να πουλήσουν το παραμύθι της τηλεκπαίδευσης που κυλάει “απρόσκοπτα”, μετά από δύο μήνες διά ζώσης μαθήματος χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας, όπως τα ολιγομελή τμήματα. Όσοι αναλώνουμε καθημερινά ατελείωτες και απλήρωτες ώρες εργασίας για την τηλεκπαίδευση, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει εντατικοποίηση της δουλειάς μέχρις εσχάτων. Ιδιαίτερα στα Δημοτικά σχολεία, με την ανοχή του Υπουργείου, παραβιάζεται το νόμιμο ωράριο της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, καθώς 6χρονα παιδιά αναγκάζονται επί ώρες να παρακολουθούν τηλεμαθήματα με υποχρέωση παρακολούθησης 40λεπτης αντί της 30λεπτης διδακτικής ώρας, πρακτική που συνιστά παιδαγωγικό έγκλημα.

Καταγγέλλουμε τη στάση της ΟΙΕΛΕ, που αντικειμενικά υπονομεύει την απεργία. Η “ηθική συμπαράσταση”, που δηλώνει, δεν είναι τίποτα άλλο παρά άρνηση συμμετοχής. Η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, είναι κρίσιμη. Η ομοσπονδία, με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης της Ενότητας, παίζει ουσιαστικά υποστηρικτικό ρόλο στην εργοδοσία του κλάδου, απέναντι στα συμφέροντα όλων των εργαζομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκφυλίζοντας τις διεκδικήσεις τους. Καλούμε τους συναδέλφους να προβληματιστούν και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την κατάπτυστη πλειοψηφία.

Από το καλοκαίρι η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει μέσω αναρτήσεων τη διαχείριση του Υπουργείου Παιδείας. Τι νόημα έχουν αυτές οι καταγγελίες αν δεν μετουσιώνονται σε πράξη αντίστασης; Αν δεν απεργήσουμε τώρα που δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία, πότε θα το κάνουμε; Τον Αύγουστο μας είπαν “αργότερα”. Σήμερα με την κατάσταση στο μη περαιτέρω, πάλι μας λένε “αργότερα”.

Δεν χωρά αναβολή, αργότερα θα είναι αργά! Μπροστά μας έχουμε τον απεργιακό αγώνα. Τα μέλη του Βύρωνα θα τον δώσουμε με τις αποφάσεις του ΔΣ του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στις 26 Νοέμβρη απαντάμε σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να νομοθετούν εις βάρος μας και να μας ακυρώνουν ως εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς.

Την Πέμπτη θα κάνουμε το καλύτερο μάθημα εξ αποστάσεως με την αποχή μας από το μάθημα. Θα στείλουμε στους μαθητές μας, που δεν θα μας δουν στις οθόνες τους, το μήνυμα ότι η ευθύνη δεν είναι φτηνή προπαγανδιστική ατάκα. Η ευθύνη αναλαμβάνεται με αγώνα. Αγωνιζόμαστε, γιατί νιώθουμε την ευθύνη μας απέναντί τους. Την πραγματική ευθύνη. Του δασκάλου και του εργαζόμενου.

Όλοι στη μάχη! Όλοι στην απεργία!

Αθήνα, 24 Νοέμβρη 2020

Κύλιση προς τα επάνω