3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Οργιάζουν σχολάρχες στα Ιδιωτικά Σχολεία και εργοδότες στα Φροντιστήρια… ή αλλιώς όταν η πανδημία μετατρέπεται σε «ευκαιρία» για επίθεση στα δικαιώματά μας!

Συναδέλφισσες,-φοι

Με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του ΦΕΚ Β’ 1078/28-03-2020, δίνεται άλλη μια φορά η ευκαιρία να εμπεδωθεί στον κλάδο μας τι σημαίνει το “νέο εργατικό δίκαιο” όπως ευθαρσώς δήλωσε προχθές ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Με αφορμή την πανδημία και τα έκτακτα μέτρα για τη δια ζώσης επαφή, επιχειρούν να κάνουν πράξη αντεργατικές επεξεργασίες για υποβάθμιση μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων γενικότερα, που καιρό είχαν πάνω στο τραπέζι. Νομοθετούν πρακτικές που σε χώρους δουλειάς συνέβαιναν ΠΚ (Προ ΚορονοΪού) με το νταηλίκι του εργοδότη και την ανοχή των κυβερνήσεων. Τώρα του λύνουν τα χέρια! Οι ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ήρθαν για να μείνουν ΜΚ (Μετά ΚορονοΪού).

Και τι δεν έχουμε δει και ακούσει αυτές τις μέρες στους χώρους δουλειάς μας

  • Ιδιοκτήτες αρκετών ιδιωτικών σχολείων (με τεράστια κέρδη και πληρωμένα σχεδόν όλα τα δίδακτρα) εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά εξ αποστάσεως (με τηλεργασία), να υποβάλλουν αίτηση και τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρά το ότι σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο της από 14/3/2020 ΠΝΠ όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως εξαιρούνται και τηρούνται οι συμβάσεις τους. Πάνε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω καταπατώντας το καθεστώς ισοτίμησης ακόμα και των διορισμένων εκπαιδευτικών από το Υπ. Παιδείας όπως ορίζει ο Ν. 682/77 για την ιδιωτική εκπαίδευση. Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα μπορεί ο κάθε εργοδότης να πληρώνει όσο θέλει και όποτε θέλει τον εργαζόμενο για τη δουλειά που παρείχε;;; Ακούει κανείς στα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας;
  • Στα Φροντιστήρια ίδια εικόνα. Η κυβέρνηση προβλέπει την ένταξη των φροντιστηρίων στις ειδικές ρυθμίσεις εφόσον δεν παρέχουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Σκοπίμως αγνοείται η ήδη διαμορφωμένη πραγματικότητα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των φροντιστηρίων κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Έτσι, οι ιδιοκτήτες, αξιοποιώντας τις «ασάφειες» και τα «παραθυράκια» του νόμου, δηλώνουν αναστολή της λειτουργίας τους και εφευρίσκουν διάφορα απίθανα όπως: «Θα κλείσω το φροντιστήριο αλλά μην ανησυχείς, τα μαθήματα που κάνεις διαδικτυακά θα τα πάρεις στο χέρι.» Δηλαδή να πληρωθούμε με “μαύρα”, όποτε και αν τα μας τα καταβάλλουν. «Θα βάλω το φροντιστήριο σε αναστολή, τα μαθήματά θα συνεχιστούν κανονικά, αλλά θα πληρωθείς μόνο με το επίδομα των 800 €.» Δηλαδή να δουλεύουμε για την επιχείρηση απλήρωτοι, ενώ αυτοί παίρνουν κανονικά τα δίδακτρα και την αποζημίωση τους. «Αφού με το μισθό σου θα έπαιρνες λιγότερα, φέρε μου τη διαφορά.» Δηλαδή να μη δώσουν μισθό και να βγάλουν έξτρα. «Το επίδομα το παίρνεις για να δουλεύεις.» Δηλαδή να βγάζει κέρδος από τη δουλειά μας και να μην μας επιστρέφει ούτε το ελάχιστο, τον μισθό μας. «Θα πληρωθείτε τον Μάρτη με τον μισθό σας αλλά τον Απρίλη δεν μπορώ να σας εγγυηθώ κάτι πέρα από το επίδομα. Όποιος δεν συμφωνεί να παραιτηθεί.» Δηλαδή μας εκβιάζουν κιόλας. Σε αυτά θα πατήσουν ώστε να μην μας καταβάλλουν ούτε το δώρο Πάσχα.

Συναδέλφισσες,-φοι

Είναι γεγονός πως έως τώρα οι κυβερνήσεις διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε στον υπουργό Εργασίας τη διαπραγματευτική ισχύ τους και η τωρινή της ΝΔ χαρίζει εργαλεία ενίσχυσης της αδήλωτης εργασίας.

Σε μια σειρά κλάδων προστέθηκαν δεκάδες σχετικές καταγγελίες, πέρα από αυτές για χρωστούμενα μηνών, εκμετάλλευσης αδειών άνευ αποδοχών, αλλαγές ωραρίων, απολύσεις και παρακρατήσεις δώρων.

Τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας του Κράτους που η Παιδεία είναι εμπόρευμα, λένε “δεν ξέρω”, “δεν απαντώ”. Την ώρα που διαφημίσεις φροντιστηρίων για εξ αποστάσεως μαθήματα κατακλύζουν τα social media, ακόμη και ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης, για τους εργαζόμενους σιγή νεκροταφείου.

Συναδέλφισσες,-φοι, Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί! Ξαναλέμε, η εγκύκλιος που βγήκε χθες, 31/3/20, δεν ξεκαθαρίζει επί της ουσίας τίποτα για την κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αφήνει ακόμα παραπάνω τη δυνατότητα στους εργοδότες, να ποδοπατούν συμβάσεις και να σπρώχνουν συναδέλφους στη “μαύρη” εργασία και στην εργασιακή ζούγκλα που φτιάχνουν μετά τη λήξη της πανδημίας, με την εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις κ.α.

Καλούμε κάθε συνάδελφο:

  • Να υπερασπιστεί τη σύμβασή του και τον κόπο του στην εξ αποστάσεως εργασία.
  • Να μη δουλέψει ούτε μία ώρα απλήρωτος. Δεν υποχρεούται να δουλέψει σε επιχείρηση που βρίσκεται σε αναστολή.
  • Να μην δεχτεί κανείς εκπαιδευτικός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που εργάζεται και του ανατίθενται καθήκοντα την αναστολή της σύμβασής του. Ειδικά, η αναστολή σύμβασης των εκπαιδευτικών που έχουν διοριστήριο του Υπουργείου Παιδείας είναι παράνομη και κόντρα στην κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία. Αποτελεί, ποινικό αδίκημα για όσους ιδιοκτήτες επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν.

Είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα από χώρους εργασίας, όπου μετά την αγωνιστική στάση και διεκδίκηση συναδέλφων κερδίζονται μάχες, κάνουν πίσω οι εργοδότες! Στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια! Απαιτούμε τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να απαντήσουν άμεσα στα ερωτήματά μας.

Απαιτούμε:

  • Ακύρωση όλων των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών στις ΣΣΕ από 1 Μαρτίου.
  • Καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Καταβολή του δώρου Πάσχα έως τις 15 Απριλίου.
  • Να βγει εδώ και τώρα διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας για την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Έχουμε προχωρήσει σε πανελλαδικό συντονισμό με άλλα σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. ΕΔΩ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική, ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συνεχίστε τις καταγγελίες.

Οι επιθέσεις που δεχόμαστε έχουν ονοματεπώνυμο. Να εκτεθούν ανοιχτά όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν να μας τσακίσουν!

Κανένας μόνος του στην πανδημία!

ΔΤ_ΚΥΑ_010420.docx

Κύλιση προς τα επάνω