3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Παρωδία για το άνοιγμα των σχολείων Νο 3

Συνάδελφοι,  συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνουν για τρίτη φορά το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο εδώ και 10 μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους. Οι νέες αντιφατικές ανακοινώσεις πείθουν και τον πλέον δύσπιστο ότι  η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων δε συμπεριλαμβάνεται στα σχέδιά τους, ενώ τις τελευταίες μέρες οι υγειονομικοί δηλώνουν όλο και πιο έντονα την ανησυχία τους για ένα τρίτο κύμα. Ούτε έχουμε άγνοια κινδύνου, ούτε συνηθίσαμε στο ανορθολογικό ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ,  υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά.

Η κυβέρνηση δε βγάζει άχνα για τα φροντιστήρια! Δεν αποκλείεται το καθεστώς της τηλεργασίας-τηλεκπαίδευσης να συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν οι εργοδότες, οι οποίοι ωφελούνται από τη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, την ώρα που οι εργαζόμενοι υποφέρουν κυριολεκτικά για ώρες μπροστά στις οθόνες τους με τεράστια – σωματική και ψυχολογική- κόπωση, πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας και, φυσικά, αβέβαια μαθησιακά αποτελέσματα.

Ο σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή επέμεινε στην έκδοση εξειδικευμένων οδηγιών για τη λειτουργία τους και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, συνυπολογίζοντας τις -κατά κανόνα- μικρές αίθουσες, συχνά χωρίς κανένα παράθυρο ή καθόλου αερισμό, την καθημερινή επαφή μαθητών από διαφορετικά σχολεία, ακόμη και από διαφορετικές συνοικίες της Αθήνας. Αντίθετα, η τήρηση των πενιχρών μέτρων πρόληψης και προστασίας αφέθηκε στην κρίση του κάθε εργοδότη, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, θέτοντας την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών σε κίνδυνο.

Παρά τα έωλα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σε εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτυπώνεται καθαρά πως ο κίνδυνος μετάδοσης στα σχολεία συνδέεται άμεσα με τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αποδείχθηκε πως η χρήση μάσκας είναι ανεπαρκής, εάν δε συνοδεύεται από τις αναγκαίες αποστάσεις. Η κυβέρνηση έκανε σαφές πως οι μόνες αποστάσεις που τηρεί είναι οι αποστάσεις από τις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία μαθητών και συναδέλφων!

Άραγε πόσο θράσος θέλει ώστε στις 2 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να υποστηρίζει ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης και στις 9 του ίδιου μήνα να τα ξανακλείνουν, με άγνωστο ακόμη το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, λες και περισσεύει η λειτουργία τους;

Η υποκρισία περισσεύει. Ας σταματήσει η κυβέρνηση τις απανωτές συνεδριάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Εδώ και τώρα να συνεδριάσει για να πάρει ουσιαστικά μέτρα.

  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, για να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
  • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα και η περιορισμένη δειγματοληψία δεν αρκούν για τη σαφή εικόνα διάδοσης.
  • Μαζικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας. Δεν αρκεί το “αισιόδοξο” χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που προβλέπει ικανοποιητική ανοσία των εκπαιδευτικών το καλοκαίρι!
  • Άμεση στήριξη και λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.
  • Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Άμεση απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση διεκδικούν:

  • Να βγει ειδική οδηγία για τους όρους επαναλειτουργίας των ΦΜΕ, ΚΞΓ και Κέντρων Μελέτης. Σαφές σχέδιο ιχνηλάτησης.
  • Να μην υπάρξουν βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος. Καμία ώρα εργασίας αδήλωτη.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα Ιδιωτικά Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία που ανοίγουν στις 11/1. Επαρκής καθαριότητα με ευθύνη της εργοδοσίας. Καθιέρωση τακτικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των παραπάνω.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο. Για άλλη μια φορά μεταφέρει την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων στους ίδιους τους συναδέλφους. Εμείς υπεύθυνα και ξεκάθαρα λέμε πως δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας! Όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα μας, μαχητικά να τα διεκδικήσουμε, βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας!

  • Καλούμε στην διαδικτυακή εκδήλωση του σωματείου για το σύστημα υγείας και τη διαχείριση της πανδημίας το Σάββατο 9/1, στις 6 μ.μ.
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων και των Γονέων, ως απάντηση στη επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Παιδείας την Πέμπτη 14/1, στις 2μ.μ. Κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 15/1, στις 2μμ.

Αν η κυβέρνηση τολμήσει, ειδικά εν μέσω της σχολικής χρονιάς, να νομοθετήσει αλλαγές στο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ ή να εγκαθιδρύσει αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, θα μας βρει μπροστά της! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, περνάμε στην αντεπίθεση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κι αυτής της κυβέρνησης!

Ανακοίνωση_Άνοιγμα_Σχολείων.docx

Κύλιση προς τα επάνω