3ης Σεπτεμβρίου 48β 10433  Αθήνα | vyrwnasedu@gmail.com

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής "Ο Βύρων"

Επίσημη Ιστοσελίδα του Σωματείου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Βύρωνας

Πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή η εκλογοαπολογιστική – Κάλεσμα απερχόμενου Δ.Σ. για τις εκλογές του σωματείου

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Γίνε μέλος του Σωματείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Πάρε μέρος στις αρχαιρεσίες του σωματείου:

Κυριακή 12/12 και 19/12, 10:00 – 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48β,

Σάββατο 11/12, 16:00 – 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομηρίδου Σκυλίτση 19,

Σάββατο 18/12, 16:00 – 21:00 στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Δ. Παπανικολάου 10, Κορωπί

Η οργάνωση των εργαζομένων, η ενότητα όλων των συναδέλφων, στα Φροντιστήρια Μέσης  Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών, στα Κέντρα Μελέτης, στα ΙΕΚ, τα Ιδιωτικά Σχολεία και όλους τους χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, είναι η δική μας δύναμη. Το σωματείο είναι το κοινό μας σπίτι. Μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία, την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στην μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Την τελευταία διετία που σημαδεύτηκε από την πανδημία, όλοι οι εργαζόμενοι δεχθήκαμε νέα επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, στους μισθούς μας, στην ίδια μας τη ζωή. Αποδείξαμε έμπρακτα πως:

Δε συμβιβαζόμαστε με τα λίγα-δεν ανεχόμαστε τη βαρβαρότητα! 

Το σωματείο μας δε σιώπησε μέσα στην πανδημία και τα lockdown, αλλά διατράνωσε ότι και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας αγωνιστήκαμε για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα πρωτόκολλα-λάστιχο που έβαζαν σε κίνδυνο μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Για να μπει φρένο στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να εκμεταλλευτεί την τηλεργασία και να αυξήσει τις ώρες αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας. Πραγματοποιήσαμε σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων και πανελλαδικές συσκέψεις με σωματεία του κλάδου, προκειμένου να συντονιστεί καλύτερα ο αγώνας μας με τα υπόλοιπα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπροστά στην αξιοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση, για να περάσει νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα.

Διεκδικήσαμε ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση για όλους τους μαθητές μας σε ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά και δε θα τα εξοντώνει σε μια ατελείωτη εξεταστική διαδικασία -αρένα, που δε θα υψώνει φραγμούς στην πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο μέσα από Τράπεζες Θεμάτων, Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής κλπ. Ταυτόχρονα υπερασπιστήκαμε την ανάγκη τα σχολεία να λειτουργούν με επαρκές προσωπικό καθαριότητας, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και περισσότερους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο σχολείο με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Γι’ αυτό και εναντιωθήκαμε στην επιβολή της αναμετάδοσης του μαθήματος με κάμερα στην τάξη που καταστρατηγεί τον ρόλο μας ως εκπαιδευτικών και υποβιβάζει την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μπήκαμε μπροστά για την ανάκληση απολύσεων για την καταβολή δεδουλευμένων σε συναδέλφους, όπως στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, για την ακύρωση της προσφυγής της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ, μέσα από την οποία επιδιώκεται η ισοπέδωση του ωρομίσθιου για τα φροντιστήρια. Συμβάλαμε στην οργάνωση του αγώνα των οδηγών στα σχολικά λεωφορεία για τα βαρέα ένσημα, καταρτίσαμε σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας που κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς, 8ωρη απασχόληση.

Οργανώσαμε την απάντησή μας απέναντι στον Νόμο “Κεραμέως” που απελευθέρωσε τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και στον Νόμο-έκτρωμα “Χατζηδάκη” που απογείωσε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την οποία στην ιδιωτική εκπαίδευση τη ζούμε στο πετσί μας εδώ και χρόνια, αφού το νομοθετικό πλαίσιο όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων (ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ) έχει δώσει αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου.

Το σωματείο μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Από κοινού με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα υπόλοιπα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σπάσαμε στην πράξη την τρομοκρατία, την καταστολή και τις απαγορεύσεις, με στο σύνθημα στους αγώνες των υγειονομικών «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή», με την συγκλονιστική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του 2020 που έκανε το γύρο του κόσμου, με το «σπάσιμο» στην πράξη της απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου το 2020, με την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία αλλά και στο κέντρο της Αθήνα.

Από κοινού με συνδικάτα , ομοσπονδίες , εργατικά κέντρα, συμμετέχοντας και στη σύσκεψη στο Σπόρτινγκ και στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, ξεκαθαρίσαμε ότι ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά. Οι μεγαλειώδεις αγώνες των εργαζομένων στην COSCO και στην E- FOOD δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη με οργανωμένο αγώνα να τον μετατρέψουν σε άδειο κουφάρι, να τον ανατρέψουν στην πράξη.

 Τα προβλήματά μας έχουν αιτία, ένοχο!

 Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, βάζει στο ζύγι του κόστους οφέλους τα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, το σύνολο των αναγκών του. Απ’ τη μια αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αφήνει τον κόσμο να στοιβάζεται στα ΜΜΜ, δε λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, νομοθετώντας πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων. Απ’ την άλλη προστατεύει τα κέρδη των κλινικαρχών με κόστος ζωές συμπολιτών μας αποθεώνοντας την ατομική ευθύνη, για να απαλλαγεί από τις δικές της, συντηρώντας απαράδεκτους διαχωρισμούς ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη.

Θεωρεί κόστος την αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία της περιουσίας και της ίδιας της ζωής του λαού, τη στιγμή που δίνει δισεκατομμύρια για τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών. Ξοδεύει, μάλιστα, ένα σκασμό χρήματα για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. μέσα από συμφωνίες που τις βαφτίζει αμυντικές, αλλά είναι κατεξοχήν επιθετικές και εκθέτουν το λαό μας και τους λαούς της περιοχής σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τους οποίους πανηγυρίζουν φορτώνονται για ακόμη μία φορά σ’ εμάς που καλούμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα.

Γι’ αυτά δε φταίει η κακιά η τύχη μας. Είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά που υπηρετεί αποκλειστικά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τσακίζει τη ζωή τη δική μας, υποσκάπτει το μέλλον των μαθητών μας. Είναι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων που, όσο “πράσινη” και όσο “ψηφιακή” κι αν γίνει, στηρίζεται στην εκμετάλλευση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις που χειροκροτούν αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που υπόσχονται ότι μέσα από εναλλαγές κυβερνήσεων θα ξημερώσουν δήθεν καλύτερες μέρες για όλους!

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ, ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Οι αγώνες που οργάνωσε ο Σύλλογός μας το προηγούμενο διάστημα, οι κινητοποιήσεις, οι συνελεύσεις και οι παρεμβάσεις συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να μπουν στο επίκεντρο οι δικές μας ανάγκες. Η μαζικοποίηση του, η ζωντανή λειτουργία του μέσα από συσκέψεις σε ομίλους, παραρτήματα και επιτροπές αγώνα, η συμπόρευση με τα σωματεία των εκπαιδευτικών στο δημόσιο, η οργάνωση της πάλης για όλα όσα μας αξίζουν αποτελούν ένα ακόμα βήμα μπροστά. Στη συλλογική πάλη απέναντι στον πραγματικό ένοχο βρίσκεται η ελπίδα ότι δε θα εφαρμοστεί ο νόμος «Χατζηδάκη» και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που εντείνουν τον εργασιακό μεσαίωνα και την αμορφωσιά των παιδιών μας.

Γι’ αυτό, καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουν δική τους υπόθεση την ενίσχυση του σωματείου. Να ζωντανέψουν και να εμπλουτίσουν με την παρουσία τους και τις ιδέες τους τον αγώνα για να μη χειροτερεύσει κι άλλο η ζωή μας, να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Με νέα ορμή να παλέψουμε για την επανεγγραφή του σωματείου μας στην Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., για να δυναμώσει η φωνή των δεκάδων χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, για την ενότητα όλου του κλάδου, ανεξαρτήτως χώρου δουλειάς και σχέσης εργασίας. 

Διαλέγουμε τον δρόμο του αγώνα, της ανατροπής! Διεκδικούμε όσα μας αξίζουν!

Παλεύουμε για:

  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, που θα συμπεριλαμβάνει και τους συναδέλφους στα κέντρα μελέτης, με αυξήσεις στους μισθούς μας. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης και για τους οδηγούς και συνοδούς στα σχολικά λεωφορεία.
  • Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, 5 μαθητές ανά τμήμα στα φροντιστήρια. Μείωση της πληρότητας στα σχολικά λεωφορεία.
  • Κανένα μάθημα με κάμερα στην τάξη.
  • Να πληρώνονται οι επιπλέον ώρες για meetings, ενημερώσεις γονέων, για την εκπόνηση σημειώσεων, διαγωνισμάτων. Όλες οι ώρες δηλωμένες.
  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρες ωράριο.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους εργαζόμενους που απολύονται το καλοκαίρι.

ΚΑΛΕΣΜΑ-ΔΣ-ΓΙΑ-ΤΙΣ-ΕΚΛΟΓΕΣ-ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ.docx

Κύλιση προς τα επάνω